自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Jessiest 發表於 18-6-9 00:00
佢不嬲係自己訓嘅,佢雖然人仔細細但好多歪理同佢親近嘅人都話佢脾氣臭,上下學期學長日班主任都反映左, ...
咪就係因為你脾氣臭, 個女有樣學樣。 同埋得唔到媽媽關心, 仲要係人趕走, 心理唔平衡, 係人都扭計。
你生兩件,為左乜? 攪到2頭唔到岸。而家囡囡開始進入反叛期, 真係要修補關係。大約11歲青春期, 佢離家出走, 誤入歧途就煩。

好明白你照顧2個好辛苦, 其實有些短期日間托兒, 或者叫長老幫忙, 你自己都要休息一下, 充下電。

子爵府

Rubik 發表於 18-6-9 00:00
佢好乖喎,有咩咁大件事一定要理個細佬忽略個女先?兩個都係自己生,自己唔瞓唔食都要理佢兩個啦,咁偏心就 ...

未去到趕,而我都冇鬧,只係話我唔識教你去嫲嫲度住,但我是傷害左佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都覺得你應該搵人睇細仔, 花多些時間處理大女的感受, 細仔未識諗咁多, 但大女就會有思想, 有記憶, 你女封信睇到我好心UP

伯爵府

回覆樓主

自從細B出佐世,我都忽略佐大仔。有時仲發脾氣,睇到你個post,我都好內疚

子爵府

Jessiest 發表於 18-6-8 23:43
我女小一,自從細佬出世後,尤其細佬現在大左鍾意搶家姐野又咬家姐,家姐一定還手,個刻我係2個都會鬧。今 ...

有(emoji)可能每日有時屬於你同呀女既私人時間?

子爵府

wmkcnw 發表於 18-6-9 00:09
咪就係因為你脾氣臭, 個女有樣學樣。 同埋得唔到媽媽關心, 仲要係人趕走, 心理唔平衡, 係人都扭計。
你生兩 ...

知道謝謝你

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

盡可能抽多點時間陪佢,因佢已講出口

佢而家細,你唔攪好佢同細佬既關係...佢只會越大越憎細佬

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

樓主,講左嘅野收唔返,唔好當佢細路,有陰影想補鑊就難
唔係嚇你,真人真事,識個jm細個成日出口嚇個女話唔要佢,攪到終於爆煲要同個女去見專家做輔導
又要講句金句:親子關係要由細儲起,儲到青春期用黎燒。唔好俾大家關係咁細就惡化,你同佢條路仲有排行
搵日叫daddy湊住細佬,同女女黎返個ladies night輕鬆下啦

子爵府

jaemiya 發表於 18-6-8 23:56
淨係睇內容,我覺得樓主係偏心細佬嘅,不過多嘴問一句,細佬依家幾大,聽唔聽得明道理呀,又搶玩具又咬家姐 ...

就2歲

珍珠宮

kikiboy 發表於 18-6-9 00:06
唔知有冇人有同感定係我多心,我覺得樓主個女封信寫到好似要自殺咁(希望係我多心)
...

我都覺 可能委屈左好耐,情緒出左問題

珍珠宮

回覆樓主:

睇到喊

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你送佢去嫲嫲到, 令佢覺得你吾原諒佢, 希望你改變主意, 佢去的話, 一定會非常難過

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

little.k 發表於 18-6-8 23:58
不知所謂!睇到好嬲!你幾十歲人都唔明個細路女諗乜,仲想個細路女明白你?偏心到死,唔識處理唔好學人生兩 ...

我都想咁講,唔識教就唔好生啦

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Jessiest 發表於 18-6-9 00:00
佢不嬲係自己訓嘅,佢雖然人仔細細但好多歪理同佢親近嘅人都話佢脾氣臭,上下學期學長日班主任都反映左, ...

佢需要更強的愛多過解釋。。。此刻佢只係覺得你唔愛佢,所以不斷搗蛋,引你注意,佢方法係錯了。。。但真的能引起你注意。。。細佬不能放低給爸爸睇一陣嗎?同每個子女,都需要私人的共處時間,那怕只是十分鐘。要貼女慢慢建立返關係呀!

子爵府

hui.lai 發表於 18-6-9 00:11
有(emoji)可能每日有時屬於你同呀女既私人時間?

我每天都係一湊2,佢放學後就做功課到6點有時7點,期間煮飯餵仔沖涼再食飯洗碗到9點就訓我仔又要陪訓,到我可以行去佢房時好好時都訓著左,假期如去街就一定2個一齊出,如果爸爸係度會好d

侯爵府

回覆樓主:

封信睇到人好不安,不如你而家入房攬吓個女講聲對唔住先

侯爵府

好媽媽勳章

kikiboy 發表於 18-6-9 00:06
唔知有冇人有同感定係我多心,我覺得樓主個女封信寫到好似要自殺咁(希望係我多心)
...

我睇完都有呢個感覺,好驚

珍珠宮

Jessiest 發表於 18-6-9 00:12
就2歲

2歲識性
蝦家姐要制止
大要讓細已經討厭
細還出手出口要不得

男爵府

回覆樓主

囡囡好乖好生性,咁細個就識寫封道歉信嚟多謝你,其實你有無諗過點解佢會發脾氣/出手,好多時小朋友做事引唔你關注就會做d家長應為係曳嘅事嚟引你注意,因為乖嘅你睇唔到,佢咪做曳嘅嘢囉⋯⋯你明知偏心左忽略左佢,但最後竟然叫佢去嫲嫲度住,我理解唔到,所以你都唔好期望一個七歲嘅小朋友可以點體諒你囉!

我真心覺得囡囡好可憐

子爵府

Jessiest 發表於 18-6-9 00:02
點解會覺得我偏心呢?只係擺多左時間精力係細佬?有時我都唔知自己做錯左
...

已經咁多jm回應你,你直情到而家都唔知自己錯喺邊啦!擺明就係偏心!
Hi

首頁
23456...15

尾頁

跳至