自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不是恐怖片

子爵府

回覆樓主:

呢套其實幾好睇架。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

最記得每晚大大聲講:點。。燈。。!!(用普通話)

珍珠宮

回覆樓主

N年前我都以為係鬼片

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

pinkiesalbe 發表於 18-6-16 11:09
最記得每晚大大聲講:點。。燈。。!!(用普通話)

我都只記得呢吓,其他完全冇印象
仲有睇左紅高粱,但只記得d男丁好壯

伯爵府

HoshiSora 發表於 18-6-15 23:19

是一個樣子溫順謙和的五太太。

你記唔記點解鞏俐最後會傻左既?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HoshiSora 發表於 18-6-16 01:22
是捶腳。先在水盆裡兑些調製的藥料用以浸腳,之後把腳擱在舖了布的木座上,再用絲巾蓋腳。然後有位老嬤嬤 ...

jm文筆好秀麗
放下自在

翡翠宮

sharonhwyc 發表於 18-6-15 22:35
係咪諗左人皮燈籠果套?

珍珠宮

HoshiSora 發表於 18-6-15 22:55
本來鞏俐也不想趕雁兒入絕路,發現雁兒在丫頭房間裡偷偷的點燈籠的事情,並没有告發。
可是,雁兒卻向二太 ...

我最記得鞏俐果句,我封了燈也是太太

珍珠宮

showman 發表於 18-6-16 12:21

因為佢飲醉酒唔覺意爆左3太太勾佬,咁老爺吩咐家丁秘密將3太太吊死,鞏俐睇到嚇到傻左,不停講住,你們殺人你們殺人。。。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇過,不過唔太記得劇情了

琥珀宮

回覆樓主:

入場睇過,但唔喜歡呢種劇情,所以印象唔深。

男爵府

回覆樓主

我都好鐘意呢套戲,youtube 仲有得睇,想重温可以去睇呀

寶石宮

2023年兔年勳章

singpoluk 發表於 18-6-16 00:03
睇trailer, 有少少嚇親

原來個trailer咁恐佈 去睇吓先

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇過記得係好睇的,淨係記得點燈每晚就去邊個房

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

套戲好好睇呀!當年睇完幾想飛去山西睇大宅實景

珍珠宮

showman 發表於 18-6-16 12:21

唉,是她的一次失意酒醉,發酒瘋的時候,竟然在二太太面前說「梅珊找她那個相好的高醫生去了」。於是二太太立刻領人去村內的一間旅館捉姦,捉姦的時候,梅珊與高醫生正好都窩在被窩裡⋯⋯梅珊捉回陳府的時候,只穿一身貼身衣服,被布堵著嘴巴,一頭散亂的頭髮,跌跌撞撞的被幾個僕人拖著走。這時候,鞏俐剛酒醒,看到這一切,走在幾個僕人後面的二太太告訴鞏俐,說幸虧鞏俐供出梅珊的事⋯⋯
鞏俐心裡害怕但莫名奇妙,就問隨著二太太身後的老僕人宋媽是什麼一回事⋯⋯宋媽無奈告訴鞏俐,是白天她發酒瘋的時候把話吐出的。鞏俐還問梅珊將會怎樣⋯⋯宋媽嘆息「該怎麼樣,就怎麼樣了⋯⋯」第二天的清晨,鞏俐聽到屋頂上有一列列細碎沉重的腳步聲,便隨著走去看看。在冰天雪地的屋頂上,有一列僕人們把依舊只穿貼身衣物丶嘴巴被布堵上,頭髮披亂的梅珊攔腰抬著⋯⋯鞏俐見梅珊的雙腳不斷的爭扎,而這一列人仍然拚著細細碎碎的腳步,踏著厚厚的積雪走向屋頂上的死人屋。鞏俐在不遠處停下來,感到非常恐懼,急促著呼吸,嘴裡不斷的吐著煙白的寒氣。眼見一列人抬著雙腳不斷爭扎的梅珊走進了死人屋,只剩下一名僕人在外面焦急的看守著⋯⋯半晌,一列人又從死人屋裡走了出來,但是不見了梅珊。他們都慌慌張張地,半走帶跑的離開了屋頂。這時候,鞏俐非常恐慌,一步一步,慢慢地踏著積雪,走到那死人屋面前⋯⋯進了去⋯⋯
「殺人啊⋯⋯殺人啊⋯⋯!啊⋯⋯!殺人啊⋯⋯!」鞏俐從死人屋子裡跌跌撞撞地衝出來,在屋頂上極為恐懼的嘶破喉嚨大喊大叫⋯⋯
⋯⋯,⋯⋯ ⋯⋯
由那時開始,鞏俐的神智,再不能正常過來了⋯⋯

珍珠宮

laukkk 發表於 18-6-16 12:54
我最記得鞏俐果句,我封了燈也是太太

其實,「性格決定命運」,頌蓮(四太太鞏俐)就是例子⋯⋯

男爵府

HoshiSora 發表於 18-6-16 01:22
是捶腳。先在水盆裡兑些調製的藥料用以浸腳,之後把腳擱在舖了布的木座上,再用絲巾蓋腳。然後有位老嬤嬤 ...

好文采睇文都有哂畫面

珍珠宮

nainaitze 發表於 18-6-16 06:18
好有畫面

首頁

尾頁

跳至