自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

回覆樓主:

自覺窮就吾好買新电話,除非舊电話壞到用吾到或被人偷左。

珍珠宮

小金名 發表於 18-6-24 11:21
我估佢而家覺得人生欠三十四萬太多錢⋯ 供樓唔當儲錢,所以透唔到氣。
...

希望jm點醒樓主

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

singpoluk 發表於 18-6-24 11:21
其實開完呢個post, 都點醒左我,其實我已經算幸福。life must go on,

唔係話要諗其他人好慘,去對比自己幸福,但你要多著眼自己擁有的,而唔係著重自己失去的或欠缺的。後生女,重有大把日子,到頭來老了諗返過去,原來一直活在自怨自艾中,幾唔抵呢!
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

peepee 發表於 18-6-24 11:24
自覺窮就吾好買新电話,除非舊电話壞到用吾到或被人偷左。

分兩年,每期二百元

公爵府

親子王國15週年勳章

singpoluk 發表於 18-6-24 11:19
我本身有depression

你係咁開post講p loan,唔知以為好唔掂,我話你知你財政好健康,二幾歲上到樓,負擔比人工少好多。

其實你真係要正視係depression 問題,有冇睇醫生同準時食藥?唔使諗咁到冇謂嘢,只諗開心嘢得喇,祝福你!

子爵府

sochui 發表於 18-6-24 10:38
似哂命多的

大宅

是是但但 發表於 18-6-24 11:24
唔係話要諗其他人好慘,去對比自己幸福,但你要多著眼自己擁有的,而唔係著重自己失去的或欠缺的。後生女 ...

多謝你。其實你地點醒左我!我已經算係幸運的一群,一時看不開。可惜,我的anxiety+depression成日令我鑽牛角尖,睇得好負面。我相信不是一時半刻可以解決,但我會努力!

男爵府

回覆樓主:

樓主真係要睇醫生,真係好小事。。。

男爵府

回覆樓主:

樓主真係要睇醫生,真係好小事。。。祝早日好番!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

singpoluk 發表於 18-6-24 11:26
多謝你。其實你地點醒左我!我已經算係幸運的一群,一時看不開。可惜,我的anxiety+depression成日令我鑽 ...

搵多啲自己喜歡的事來做,唔一定好大花費,簡單的,自己開心的就可以。壓力大,情緒低落,人人都會,牛角尖,我成日都[去],最緊要懂得出返黎,唔好俾佢困住你。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆樓主:

香港電台訴心事家庭依家播緊怎樣克服鑽牛角尖,樓主不如聽下

珍珠宮

多謝你。其實你地點醒左我!我已經算係幸運的一群,一時看不開。可惜,我的anxiety+depression成日令我鑽 ...

病向淺中醫

珍珠宮

singpoluk 發表於 18-6-24 10:55
每個月還$3900。
多謝你雪中送炭

佔家庭收入5%已令你抖唔到氣?

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

有 depression 真係要睇醫生 關鍵唔係在於環境,係自己睇法。

我初供樓都覺得前路漫漫,睇住月結個最後供款期更加笑都笑唔出 雖然做哂壓測+供完有錢儲,都係洗多個錢都唔敢,想儲得$1得$1可以推落 mortgage

捱幾年,當儲返舊錢個人就會定好多,同埋我自己睇法供樓既本係儲錢,所以只會 concern 啲息既數目,咁諗就會覺得唔供樓都係要租,至少供完係自己

樓主鐵飯碗已經好好,我初供樓仲要迫自己額外儲錢怕失業,有咩風吹草動都好驚

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

供樓 雜費 還款都係佔家庭入息1/3, 照計好輕鬆冇錢咪慳啲囉, 還多兩年好快挨過啫

男爵府

樓主你公務員 過左3年未呀? 唔開心得閒射下波, 你已經好好彩架啦, 好多打工仔為左份工都不斷無償ot , 想野正面d , 我同老公都係公務員, 2個人合共少你地2萬 有2個400萬等我地養 , 月月清呀! 希望在明天!

大宅

dordorcat 發表於 18-6-24 11:40
樓主你公務員 過左3年未呀? 唔開心得閒射下波, 你已經好好彩架啦, 好多打工仔為左份工都不斷無償ot , ...

未過3年probation. 不過即使過左,我都會比心機番工

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

$12000供樓加$3900 p loan, 其實都佔收入唔多。。。應該諗下d錢之後點解,列出嚟,其實會冇咁緊張。。。想當年。。。上車。。。戶月月月得千幾。。。我地都係咁捱過。。你就會覺得仲有20k其實算好好。。。62k, 扣晒供樓同p loan, 都人有46k, 要俾幾多屋企家用果d, 又可同屋企人先商量,唔好睇得咁慘。
可能因為仲年輕,經歷不足,所以覺得難過這段時間吧。。。

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-6-24 11:03

想開心番就乜都賣哂, 還哂欠款。 租屋好, 申請公務員宿舍( ...

一矢中的

公爵府

singpoluk 發表於 18-6-24 10:12
本身買左層樓,$3.6m買。仲爭落銀行$3.2m按揭仲有$200k私人貸款。

突然之間覺得自己一無所有,我同老公都 ...

廿幾歲有樓、有穩定工作、有老公都覺得自己垃圾,樓主要多感恩,也要知道知足常樂呢

首頁
23456...8

尾頁

跳至