親子旅遊

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cowboybaby 發表於 18-7-30 22:33
咁plus係咪會好過普通位?普通位係咪坐沙灘?

你幾時去企鵝島?

別墅

Lqueenie 發表於 18-8-2 17:03

我全部用google map, 不過墨爾本市中心經常唔準

我地有租埋GPS

男爵府

回覆樓主:

第7日今朝食完早餐10pm就揸車出發,得3度超凍,今日要揸差不多280km去Lake Tyrrell亦即係我地好想去既鹽湖,影天空之鏡。

沿途見到風景靚既地方就停低影下 ,沿途風景一片綠,好多牛羊好靚好舒服。因為我地中途停低太多地方睇風景影相,去到2pm先到中間既小鎮食lunch。之後又再出發,今次中間唔敢再停,怕太遲去到鹽湖。

大約4pm去到Lake Tyrrell附近既小鎮Sea Lake,諗住先check in 攞匙,再去Lake Tyrrell影相,呢間Sea Lake Motel係用部機24小時check in,入返姓名&booking number就可以攞匙,但入極都check in唔到唯有用側邊既電話打去customer service,點知佢話有 error收唔到booking.com既訂房,仲要今日已經fully booked。

男爵府

回覆樓主:

之後留低電話睇下點解決,先去影相,離開Motel老細話會幫我地搵返住宿&送我地一個去Lake Tyrrell既tour連免費借水鞋。之後佢txt我地導遊地址,就2條街後,見到導遊後就立即出發,去到16:45啱啱趕得切日落。

可惜天氣不似預期大風(27km/hr) ,完全影唔到天空之鏡+密雲,原本諗住留到8點先走,但因motel老細安排我地今晚住170km外(2小時車程) motel,所以決定6pm回程。

途中發現無晒雲,於3就咁將車泊埋路旁睇&影星,但得6度又大風個人凍到結冰。

到motel已經8點幾,睇返accweather聽朝Sea Lake 10點前細風(9km/hr)多雲但有太陽,決定7點再去再試運氣。好在之前預motel附近無野食已經買定杯麵罐頭,食完即瞓。

男爵府

回覆樓主:

第8日朝早6點又再起身,食完cereals又再出發,途中老公超速俾警察捉左,估唔到remote area 7點都開工,咁就唔見2千幾。

之後9點準時到湖邊有微風,我地等左一陣,終於無風真係等到,覺得好靚好靜,周圍得我地一家3口。

玩到10點幾又開始有風,我地揸去中途點小鎮食個M記,又去間好大既2手店參觀,d野真係好得意,仲有d古老鐵皮玩具。

然後我地就直接渣車去今晚租左既農場2房airbnb。呢間真心推薦,地點近大洋路Port Fairy,超乾淨舒服,價錢平,仲可以借用洗衣機&乾衣機,農場主人仲要送幾隻新鮮雞蛋。我地

之後仔再問屋主聽朝是否可join animal feeding,約實明早7點半搵我地。

男爵府

女皇駕到 發表於 18-8-10 12:31
第8日朝早6點又再起身,食完cereals又再出發,途中老公超速俾警察捉左,估唔到remote area 7點都開工,咁就 ...

天空之鏡真係好靚,好有詩意
罰2千幾真係好肉赤呀! 我成日覺得澳洲的速度限制好多,渣快少少已經超速

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

taifat 發表於 18-8-10 21:31
罰2千幾真係好肉赤呀! 我成日覺得澳洲的速度限制好多,渣快少少已經 ...

有一日我地都比警察捉後座3位乘客冇扣安全帶,好彩冇罰錢,否則佢話要A$150/位

男爵府

taifat 發表於 18-8-10 21:31
罰2千幾真係好肉赤呀! 我成日覺得澳洲的速度限制好多,渣快少少已經 ...

所以之後我地只係敢打大2-4km/hr咁揸,仲要後來朋友話捉違泊都好嚴,話2小時免費,真係會2小時睇一次,全部有cam。

男爵府

Lqueenie 發表於 18-8-10 22:16
有一日我地都比警察捉後座3位乘客冇扣安全帶,好彩冇罰錢,否則佢話要A$150/位
...

你好好彩,遇到個有人情味既警察。之後我地有特別留意,響大洋路真係見到隱形戰車,仲要同香港唔同,會捉對面線既車。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

天空之鏡好靚

男爵府

Lqueenie 發表於 18-8-10 22:16
...

好好彩呀,如果唔係就無咗A450
我成個trip不停提c6唔好超速,佢話喺香港揸開車,喺澳洲好唔慣

男爵府

回覆樓主:

第九日朝早一起身就食完早餐後就去農場睇屋主喂動物。屋主有養貓,狗,雞牛,孔雀,綿羊,羊駝。

之後就出發去大洋路,途中去咗Bay of Islands,the Grotto,London Arch & 12 Apostles。響Lonfom Arch 仲要遇到阿仔學校既老師。

之後就去Otway fly treetop adventures,因為之前買左zipline,但去到遲左10分鐘,所以唔俾玩,蝕左1k。之前d人話每半個鐘1場,遲d去都ok,佢網頁都係寫每半小時一場,但原來佢冬天改一日得2場,miss左就無,even佢第二日有位都唔俾改期,好失望,唯有就咁響入面行下。

珍珠宮

女皇駕到 發表於 18-8-11 11:42
第九日朝早一起身就食完早餐後就去農場睇屋主喂動物。屋主有養貓,狗,雞牛,孔雀,綿羊,羊駝。

之後就出 ...

12門徒石好靚,我嗰日去下午開始落大雨

珍珠宮

taifat 發表於 18-8-11 10:18
好好彩呀,如果唔係就無咗A450
我成個trip不停提c6唔好超速,佢話喺香港揸開車,喺澳洲好唔慣 : ...

我都提c6唔好超速,絕大部分時間都冇問題

男爵府

回覆樓主:

之後我地就去Cape Otway Light Station,呢度好靚好舒服,有時間黎野餐都不錯。燈塔上面有講解員講燈塔既歷史。

之後我地就入住附近既營地Bimbi Park,呢度係位於Otway National Park入面,d人話入面有好大機會睇到野生樹熊,我地都睇到2隻。除此之外住呢度係為左佢早既Camper Van Carbin,所以到佢話upgrade我小木屋我死到唔要。

男爵府

Lqueenie 發表於 18-8-11 11:45

12門徒石好靚,我嗰日去下午開始落大雨

反而我老公鍾意Bay of Islands,而我就鍾意the Grotto多d。

珍珠宮

女皇駕到 發表於 18-8-11 11:52
之後我地就去Cape Otway Light Station,呢度好靚好舒服,有時間黎野餐都不錯。燈塔上面有講解員講燈塔既歷 ...

好懷念camper van

珍珠宮

女皇駕到 發表於 18-8-11 12:28
反而我老公鍾意Bay of Islands,而我就鍾意the Grotto多d。

自己開車就可以去多d地方,不過我地冇後悔join tour,太長車程

男爵府

回覆樓主:

第10日今日出發去Mornington Peninsula ,因為之前響途中都見過不少野生袋鼠,所以打算走回較快速既內陸路直奔Queenscliff Searoad Ferries。小時候香港仍有可接載汽車既渡輪,但依家都無啦!所以今日安排可載汽車既渡輪過Mornington,順便響船上解決午餐。

到達Mornington後大約3點,原本諗住去Enchanted Adventure Garden玩,但咁啱落雨。所以決定改去Peninsula Hotspring 浸溫泉,雖然落緊雨,但可能因為係星期五既關係都唔算少人,不過我地因為有小朋友既關係就唔可以上hilltop同埋上面果幾個池,玩左2個鐘,成個人鬆晒好攰,就返airbnb book既農場check in食埋飯就休息。

男爵府

Lqueenie 發表於 18-8-11 12:41
自己開車就可以去多d地方,不過我地冇後悔join tour,太長車程

我老公反而鍾意自駕,有咩靚景可以隨時落車影相,自己亦都可以隨時調動行程,join tour就會有限制。

首頁
23456...10

尾頁

跳至