自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

happygirl_001- 發表於 18-8-15 11:28
肝酵素4百幾同到2百幾, 醫生應該會要你入院架? 如我冇記錯, 肝酵素正常值係最高50 (如有錯請指出) . 因家人 ...

無叫佢入院

子爵府

曈曈媽咪 發表於 18-8-15 14:05
無叫佢入院
如果可以, 自己出去私家睇, 再叫佢寫信交去政府醫院, 咁會快好多. (家人果時成日覺肚唔舒服, 係私家睇同埋照埋腸, 肝都做埋CT都冇事, 最後轉介去政府, 排期好快)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Pulmma 發表於 18-8-15 10:41
我唔係做e行檢身, 係醫院做, 成日去上堂學新科技知識, 聽過幾個台灣同1個德國來香港講醫cancer 新技術 ...

嗯嗯,明白既,人人觀點唔同,最緊要自己心態平衡,對任何狀況都心理應付到就得啦,正如睇相批命咁,無論批成點,自己心理接受到應付到就得啦(不過我自己就唔會去睇相批命既,我自問係身心敏感體質)

男爵府

happygirl_001- 發表於 18-8-15 14:19
如果可以, 自己出去私家睇, 再叫佢寫信交去政府醫院, 咁會快好多. (家人果時成日覺肚唔舒服, 係私家睇同埋 ...

c6都打算等下個月覆診,如果快到就政府,早唔到就私家度睇,
我就說服緊佢去私家做ct或檢查

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

曈曈媽咪 發表於 18-8-15 14:05
無叫佢入院

咁醫生點解會安排佢下年抽組織驗?純粹只係因為癌指數高?無其他表徵? 我爸早2年都有腎癌&附近都有粒嘢,佢係痾血尿&痛,睇急症入院發現,好短時間內就安排佢抽組織,做手術,割咗1邊腎(1,2個月內攪掂哂),咁唔知係咪佢好好彩喇

複式洋房

2024年龍年勳章

曈曈媽咪 發表於 18-8-15 14:26
c6都打算等下個月覆診,如果快到就政府,早唔到就私家度睇,
我就說服緊佢去私家做ct或檢查
...

去咗私家照CT, 檢查,如果由私家轉介返去政府,真喺快好多,我是過來人,交回私家醫院轉介信,幾天後來電,一星期後醫生者接見,接着一星期後開始治療,現在在治療中。祝您C6平安無事

男爵府

hfl2000 發表於 18-8-15 14:35
咁醫生點解會安排佢下年抽組織驗?純粹只係因為癌指數高?無其他表徵? 我爸早2年都有腎癌&附近都有粒嘢, ...

因為佢完全無不良習慣,又早瞓,但酵數不停超標(驗左2次血),就話排佢抽組織,同時又再驗血,咁屋企人就話睇次私家照超聲波,同埋要食藥,跟住驗血報告就話佢癌指數由十幾去到百7,肝酵素就低左,最後超聲波報告都出左黎話佢正常,無問題

子爵府

曈曈媽咪 發表於 18-8-15 14:56
因為佢完全無不良習慣,又早瞓,但酵數不停超標(驗左2次血),就話排佢抽組織,同時又再驗血,咁屋企人就 ...
如可以的話check 埋胰臟, 我家人就係係私家醫生冇check 胰臟, 但keep 住幾個月都肚/胃唔太舒服, 轉介去政府一check 發現胰臟有事.

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

luvkaka 發表於 18-8-15 09:31
回覆 曈曈媽咪 的帖子

癌指數唔準, 所以政府唔係太理依一樣嘢, 想政府快要出私家驗矖所有嘢但癌指數就可以 ...

對的,有時傷風感冒都有可能影響癌指數的……之前有舊同事check過,指數高好似幾百,但醫生都話佢多慮……冇事揾嘢嚟煩……

首頁

尾頁

跳至