自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

yurijm 發表於 18-9-2 00:19
無意冒犯
不過好奇八卦問
當初又冇真係同富二代結婚

同意 !

可能同富2代會更美滿呢, 至少少一樣金錢煩惱

(無寸人意思)

珍珠宮

jujupig 發表於 18-9-2 02:47
婚姻就等於一場賭博,賭贏當然口氣可以大一d!反之亦然,賭輸咗就會怨自己點解當初死蠢唔聽屋企人講,仲要生咗 ...

嗯。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

空巢媽媽 發表於 18-9-2 10:05
其實係命水

係,有時真係話唔埋,個個結婚時都開心,但大把人二三十年後先出事。
我朋友嫁富三代,仔女已經入晒大學。
我朋友已搬了去美國,和仔女住,老公就在香港打理亞洲區業務。
佢老公有冇小三我唔知 ( 長期分開,有都唔奇 ),但佢對我朋友好好,
起碼經濟上我朋友無憂,有好多物業 ( 香港有,美國有) 係我朋友名下,連仔女也有份。
難聽 d 講,就算而家離婚,佢地三母子以後也不愁衣食住行。
而睇 BK 見唔少,嫁比窮小子,結果一樣去滾去叫 G 甚至有小三,搞到分開,連食和住都成問題。
又有些同老公捱,由公屋捱到住私樓做生意,但一富貴就唔要原配。
一日未埋單,一日未可以計數。
我仔女已經成年,我都唔敢開 topic 話自己幸福。
呢 d 嘢,老外話講完要 touch wood 。

男爵府

同富二代一齊會唔會更幸福 不知道
現在你覺得無揀錯人就得喇

公爵府

joyce209 發表於 18-9-2 00:04
當年結婚時家人極力反對,媽媽話要自殺,又話要斷絕關係。原因係有個富二代追我,我一意孤行選c6,c6當年係 ...

恭喜
有無錢吾重要,最緊要有個好老公

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

嫁個有錢好,嫁個無錢都好,最緊要係自己選擇,結果係點都無得怨

不過做阿媽既,都想個女嫁得好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Nino 發表於 18-9-2 10:22
男人有冇錢係咪真愛完全冇關係。
有冇錢都可以唔錫你珍惜你,
佢有錢唔代表D錢係你,

基本上同意,見好多冇錢既賤男一樣有小三。

不過雖然話佢有錢唔代表d 錢係你,但一個揸部林保一個揸部貨車黎接你,你會想上邊部?一個婚後住獨立屋一個婚後同6299 住,諗起都沮喪。男人有冇錢,情況係有d 唔同。

最後,我自己覺得當有得揀,一定係揀個合自己意,如當時揀有錢而唔係合自己意既,咁出事既機會當然大啦自己攞黎,除非只向錢看。調返轉,有錢果個可能人品好d同自己夾d , 就自然係揀佢啦。

又唔係做緊韓劇,香港係自由戀愛個喎,正路當然係揀心中所愛,强調冇畀金錢蒙蔽,只能向老公炫耀。

大宅

回覆樓主:

嘩,我都無朋友是屬於富二代、三代…身邊的男女朋友都是窮二代窮三代 窮人始終識返窮人
抱抱BB

子爵府

回覆樓主

父母講的意見,聽下就算。自己要信任自己的想法,千萬不要只是盲從父母。你睇下思琦妹就知,父母的話也可以是錯的

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

婚姻是天定的。如果命定是貧困的婚姻,嫁富二代也會破產。如果是富友的婚姻,嫁窮鬼也會發起來。

按著自己心意㨂就是了,好壞不用誇口。

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

最緊要自己有能力,唔好靠另一半

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢到反對理由多數都係因為唔揀個有錢嘅,
咁揀個自己鍾意嘅對自己好嘅,正常情況下都幸福嘅。

侯爵府

回覆樓主:

樓主,人要向前望,你既然感到幸福,無必要諗返以前,你咁講反而覺得你未放低,要自我安慰。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

brindlewin 發表於 18-9-2 11:02
我依家偶然都會見到某ex,當年散得必有合不來的原因,唔代表佢獨個罪大惡極或將有結報。我地幾乎 ...

父母自少傳授正確價值觀,放手俾仔女做決定,經過多年觀察,自然有信心,何需事事插手。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

朋友三姐妹家裏有錢,選女婿條件只有一個:門當戶對

三位千金果然嫁給門當戶對的親家,爸爸媽媽都送上祝福

大千金:和老公 0 房事(早期還有的,但不久後男的就不肯了),孩子是靠 IVF 生的,除了房事這一塊,生活表面是人生勝利組代表,孩子讀書叻,家裏環境非常好,夫妻就演場戲

二千金:有個從中作梗的 99,破壞他們倆小口原本不錯的關係,經常挑撥,現在聚少離多,勢色像老公在調走啲錢鋪排離婚不分身家之路

三千金:老公是專業人士,搵到錢卻是個斂財奴,家暴報過警,要老婆 4、5年抱三,冇工人全自己湊,性慾特強,洗死個老婆為本

三位千金當初都有自己心儀的男朋友,奈何那些男的不能算得上門當戶對,所以最後千金聽從父母意願嫁得好風光,背後垂淚誰知道

用戶要求終止服務

greenpea 發表於 18-9-2 13:18
朋友三姐妹家裏有錢,選女婿條件只有一個:門當戶對

三位千金果然嫁給門當戶對的親家,爸爸媽媽都送上祝 ...

自己就算揀錯,怨都係怨自己冇眼光,如果係父母安排要門當戶對搞成咁就真係好慘......

侯爵府

2018復活節勳章

PoPobaby 發表於 18-9-2 12:19
嘩,我都無朋友是屬於富二代、三代…身邊的男女朋友都是窮二代窮三代 窮人始終識返窮人
...

識到,都未必娶你。
我表妹當年識了富三代,我舅母反而唔太喜歡,怕高攀唔起,個女入到門有排受。
唉,人地係大家族,住南區獨立屋。
我表妹後來也同有銭仔分手,唔係男家唔中意,因為未到婚嫁階段,已經性格目標不一致。

有銭人,同你拍拖,又冇話娶你,
去到結婚,可能人地屋企人也要門當戶對。
所以,樓主的 " 富家子 vs 窮家子" ,是否真係有得㨂?

普通人以為自己有機會嫁入豪門?
FF 算啦。

伯爵府

回覆樓主

我又覺得,睇自己咩家底喎!

如果,女仔係住開自置物業私人樓,而男仔只係同屋企人住租緊既公屋。
咁將來結婚,個女仔要搬去男仔屋企成鵬人一齊住。

一定唔見得多好幸福囉!

其實,都關少少學歴和自小屋企背景事!

伯爵府

回覆樓主:

過咗去咸豐年代嘅嘢就無謂提喇, 最緊要而家過得開心幸福, 你咁講開我諗番以前都有有錢仔追我,揀左最窮既做老公

複式洋房

回覆 joyce209 的帖子

恭喜你作出了正確嘅選擇

首頁

尾頁

跳至