自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

cameo 發表於 18-9-25 14:52
agree !
朋友個仔以前都係咁,全身(包括面)都冇忽好肉。
就連洗衫有加過滴露都會發濕疹(有過水),原 ...

所以我已經謝絕化學劑,之前用洗衣粉同洗潔精對手勁痕又甩皮,一轉用洗衫皂同梳打粉,對手已經好返晒。洗衫想殺菌,用天然產品—茶樹油已經好有效

濕疹最嚴重時真係無時無刻都痛,沖涼一掂到水更痛。我用天然手工皂沖涼,用純露保濕再搽加咗德國洋甘菊essential oil嘅荷荷芭油,一星期已經好返6、7成最緊要忍手唔好R

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

yoyo1991 發表於 18-9-25 12:35
其實好幾年前已經有依個方法
但我認為香港醫生仲未了解得清楚
無明確指引比病人跟

呢個方法有左好耐喇

子爵府

艾森 發表於 18-9-25 15:10
所以我已經謝絕化學劑,之前用洗衣粉同洗潔精對手勁痕又甩皮,一轉用洗衫皂同梳打粉,對手已經好返晒。洗 ...

我興幸冇濕疹,但發覺身邊朋友、自己間中敏感、養嘅寵物⋯最大傷害其實可能就係市面好易買到嘅「消毒劑」!
我信滴露可以殺左好多菌、我都信漂白水消毒能力夠強,但我更信化學劑對皮膚、氣管嘅影響都可以非常大。
再講,我一向覺得西醫醫皮膚係偏向治標多過治本,對一d急性、傳染性嘅皮膚問題就西醫比較適合。

水晶宮

回覆樓主:

係得架,係你敢唔敢試

男爵府

BK Milk勳章

cameo 發表於 18-9-25 14:49
如要試漂水連續2星期,會唔會先考慮完全戒口2星期?
我身邊d朋友、朋友仔女都非用外用方法斷到尾,最常見 ...

個神奇之處就係唔駛戒囗,醫生話小朋友唔應該戒囗,如果唔係㑹少咗好多營養。
今日我第二次幫佢用bleach bath, 皮膚真係靚咗好多,仲有就係佢全日都冇r.
又放假!!!

子爵府

little_chamo 發表於 18-9-25 15:59
個神奇之處就係唔駛戒囗,醫生話小朋友唔應該戒囗,如果唔係㑹少咗好多營養。
今日我第二次幫佢用bleach b ...

我覺得有d似搵到一個強力嘅有效外用藥物。
所以最最最深處都係你信濕疹係外or內嘅問題,我覺得西醫主攻在皮膚上直接治療,例如塗藥膏,中醫就主攻內調理、戒口

珍珠宮

little_chamo 發表於 18-9-25 07:50
我仔有嚴重濕疹, 最近睇濕疹醫生, 佢建議用漂白水沖涼,加藥膏,再加抗生素.
想問下有人試過漂白水沖涼嗎? 效 ...

有 我朋友個仔就係要用漂白水沖涼 有指引的 要跟足個量

大宅

完全唔會試!因為聞漂白水味已經對身體唔好,你網上search下

大宅

最關心BB問題熱投勳章

之前睇過台灣有位兒科醫生分享篇文章有提過呢個方法

https://m.parenting.com.tw/article/5072396-/

同埋早排睇TVB有位香港醫生都有講過

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔好....越來越勁......
其實濕疹所有清潔劑都唔可以用,要不停補濕(記著係保濕唔係類固醇)

大宅

little_chamo 發表於 18-9-25 07:50
我仔有嚴重濕疹, 最近睇濕疹醫生, 佢建議用漂白水沖涼,加藥膏,再加抗生素.

有試過,不過冲完後好乾。可能因為我囡濕疹沒有傷口,所以無咩細菌,用漂白水幫助唔大。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

漂白水可以殺什麼菌?這個先要搞清楚

但濕疹應該跟菌無關吧,我只聽過跟情緒有關

珍珠宮

2024年龍年勳章

cameo 發表於 18-9-25 16:03
我覺得有d似搵到一個強力嘅有效外用藥物。
所以最最最深處都係你信濕疹係外or內嘅問題,我覺得西醫主攻在 ...

中醫好d,起碼無副作用先

子爵府

我個仔用過, 但一定要跟醫生比倒, 沖完係好好多

子爵府

little_chamo 發表於 18-9-25 15:59
今日我第二次幫佢用bleach b ...

因為啲菌會令皮膚痕,痕就r, r到損出水發炎,不停循環。呢個方法有改善就keep聽醫生指示用吧。

濕疹現在太common, 每個人狀況亦不同,坊間方法亦林林總總,好難話對與錯,只有適合與否。

希望今次得到改善,全家人都開心輕鬆下。

禁止訪問

2018父親節勳章

回覆樓主:

子爵府

可以介紹下係邊位醫生咁建議,我想長知識

男爵府

我有朋友又係嚴重濕疹,睇咗好多個醫生,病情都好反複,最近有個醫生又係叫佢用漂白水浸浴,朋友話真係有好轉。跟足醫生指示嘅份量應該冇問題。

另外,我朋友成日以為自己係食物敏感引致濕疹,佢戒口戒得好犀利,到最後有個醫生測試到佢其實係對金黃葡萄球菌有過敏反應,所以其實不用戒口。

我所知嘅淨係咁多,希望你仔仔早日康復!

大宅

回覆 bobomia 的帖子

漂白水是現時最有效的殺箘劑!不論真箘,細菌,病毒定依原體都得!請你自己search 下先講啦

男爵府

BK Milk勳章

Calophane 發表於 18-9-25 19:22
我有朋友又係嚴重濕疹,睇咗好多個醫生,病情都好反複,最近有個醫生又係叫佢用漂白水浸浴,朋友話真係有好 ...

無錯,我個醫生話其實絶大部份食物都唔會引致濕疹。
佢話熱,皮膚乾同埋細箘先係主因,叫我哋千祈唔好戒囗。只要明白同控制濕疹,就算日日大魚大肉都唔會有問題。
聽落去好吸引,因為我唔想阿仔要不斷戒囗,所以而家試呢個方法。
我會定期update呢個post, 俾有需要嘅媽媽參考。
又放假!!!

首頁
23456...8

尾頁

跳至