自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

男爵府

laiman1002 發表於 19-5-15 14:17
關你咩事?咁想知你唔行過去問?

咪係囉,樓主非常睇唔過眼Over3歲坐BB車,我想知影響到樓主乜野多D

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

等我女返幼稚園,我都會用BB車,K1、K2可接受呀!

大宅

是但啦,吾同年代有吾同景象,做咩都有自由嘅,吾影響到別人,冇咩所謂啦。

公爵府

因為小朋友扭抱,大人又要拎袋、拎書包又要手抱,咁重,抱一陣真係想死。
所以用bb車快靚正。
我自己覺得幼稚園用bb車無乜問題,小學就真係唔好。

APIGMA    發表於 19-5-15 16:59

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

minniemouse 發表於 19-5-15 13:20
唔係好明點解而家好多細路差不多讀幼稚園高/低班都坐 BB 車,對腳都頂住哂,小朋友咁好精力,唔係應該俾佢 ...
冇咩點解,冇得解。有人要坐有人唔需要,各人有各人既教養方式,可以「和而不同」。
我架BB車就坐唔過10次,小朋友識行我就鼓勵佢地行。帶住架車出街好煩,因為我呢邊港鐵冇lift只有扶手電梯,我覺得帶車好唔安全、又唔方便,所以唔帶。

男爵府

唔係好明點解而家好多細路差不多讀幼稚園高/低班都坐 BB 車,對腳都頂住哂,小朋友咁好精力,唔係應該俾佢 ...

我認為3-4歲坐都唔係有咩問題,坐嬰兒車緊係方便大人啦,又熱又多人拖住係條街慢慢行咩。

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-5-15 14:16
唔好講應唔應該用bb車....
淨係講搭扶手電梯要收起bb車
都一堆媽媽反指返係其他人有問題,做媽媽推住bb車出 ...

其實如果得媽媽一個.... 收 bb車咪仲更加危險...
要抱b/拖b 再加隻手顧 bb車... 仲有手扼扶手嗎?
仲未計有 d 趕住去投胎既人不停係你隔離攝位走落電梯.. (地鐵唔係話要企定定咩?)..
所以話收 bb 車搭電梯既人.. 究竟自己有無試過?
所以無論收唔收車... bb車搭電梯都係危險...
最好係搭 lift.. 但可惜 lift 又好多有手有腳既人佔用..

大宅

我想問下
你地有無見過朝早返工時間 輕鐵507線
有幾個著住幼稚園校服既小朋友 (我唔sure係兩位定仲有其他我遇到不同人啦)
坐住佢地既坐駕 (巨型BB車)搭輕鐵
佢哋媽媽好好
將佢地兩位公主同王子泊喺輪椅位
等佢地可以印住腳 一邊食早餐
一邊欣賞窗外既風景
而佢地兩位後面有幾十人迫喺架輕鐵到
係咪真係全世界人都覺得無問題?
唔好忘記今日你有位坐可能唔關你事
可能有一日你都係喺後面迫緊果個
唔好同我講迫一陣無咩所謂
講緊係我連扶都無得扶
好似沙旬魚甘
都唔計唔覺意比男人high到 個屁股貼到第二個男人個感覺幾甘難頂!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

MrsPerthLiu 發表於 19-5-15 14:31
推佢行絕對快啲

其實有時真係唔係大人或小朋友懶,我行出去買餸要一程20分鐘,拖住佢行起碼30分鐘以上, ...

我5分鐘路程咋,來回加埋起碼半個鐘!
唔推車幾次,係街市買餸根本專心唔到,d人買野係唔睇前方(包括我),有時小朋友越叫越走,有時佢我身後,我又睇佢唔到以為佢走左去……

大宅

babynetnet 發表於 19-5-15 14:23
我女都同你個差不多大,高我唔肯定,因幾個月之前量已經有92,但婆婆成日話佢短腳虎
...

咁我個女2歲-2歲4個月都仲係92cm....
佢係診所姑娘幫佢量的..
我女自從返N班.. 個個月都病... 所以個個月都都去診所
但佢上個月入院.. 醫院嬸嬸幫佢度完話...「E... 點解會過90既?係咪度錯?正常2歲唔過90ga?」

大宅

我見有人讀緊小二都坐Bb 車,坐低個頭都過哂bb 車背,去完廁所即坐,行多一步已經叫人抱,坐住Bb 車去洗手!勁誇張!

男爵府

大把可能性要坐bb車, 講真又唔阻倒你,你理得人呀

就算阻住你,你咪行開囉, 少少事都咁唔順眼, 係香港地真係好易抑鬱架

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-5-15 14:45
其實如果得媽媽一個.... 收 bb車咪仲更加危險...
要抱b/拖b 再加隻手顧 bb車... 仲有手扼扶手嗎?
仲未計 ...

無意再討論
要講,之前其他帖討論呢個話題時已經講完
有興趣可以自己睇返

大宅

回覆 九暈畏 的帖子

對100Cm好多2歲幾都高過、我仔果時都108Cm、可能e+啲小朋友活動量多、唔似以前!

大宅

虎到金來勳章

我自己女就快3歲,點解要坐BB車?每次出街佢行行下就要你抱,或者玩攰咗佢要瞓覺,你可以抱住一個13kg嘅小朋友幾耐?佢係車仔可以瞓两個鐘,真係手斷㗎,有車仔就方便好多,小朋友係好精力,但佢玩到攰,一上車就好快瞓覺,你又可以去食下野,睇下野。

大宅

回覆 babynetnet 的帖子

其實屬於偏高、我仔2歲幾果時108Cm係100個小朋友入面排第二高、排第一果個112Cm!

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-5-15 14:53
無意再討論
要講,之前其他帖討論呢個話題時已經講完
有興趣可以自己睇返

咁你又講

大宅

回覆樓主:

幼稚園嘅小朋友,好多都仲要午睡,同埋小朋友攰起上黎又要扭抱,抱住10幾Kg,抱得耐,手都痺

子爵府

BGCOME08 發表於 19-5-15 13:29
我未有細路,所以我都有呢個疑問好耐。會唔會係貪快呢?推個仔行,快過拖住佢行?
...

大人行段路10分鐘的話,小朋友可能要行20分鐘

珍珠宮

媽媽覺得有須要咪用囉。

首頁
23456...17

尾頁

跳至