自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

babybeauty 發表於 19-5-18 17:22
朋友話多福利,又多假期,如果無咩事又可以做到退休,年年跳point,

咁係咪早D入去做比較好? 朋友話依家 ...

好奇有咩福利?

唔好忘記,政府員工連開party 都要按職級去夾錢呢!

所謂既醫療,係睇政府/HA 醫生, 重病係輪大隊,最多比個快籌你,生仔雖然有機會住靚房,但產房服務都係一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章

lymchau 發表於 19-5-18 22:43
但是入到去,同職級就只會計你在政府幾耐,以前經驗請你忘記吧!

依家唔咪講緊考入去咩

男爵府

回覆樓主:

我係做政府嘅。入政府,有好有唔好啦。都係睇post。有啲比較專嘅工種,officer grade,真係好多嘢學。政府又會比training(外面比錢都冇得讀嗰啲)。要進修嘅,政府好歡迎,有津貼。就係咁,唔少人讀完個銜頭就會喺外面搵工,更加多嘅係轉職去相關部門考更高嘅post。

對於c9嚟講,真係有job security嘅,基本上放工返工好有規律,要進修有家庭嘅就好岩,而且唔會無端端被裁,算係咁啦。

總之,餓你唔死,發達又冇你份。

珊瑚宮

罐頭湯 發表於 19-5-19 00:49
我係做政府嘅。入政府,有好有唔好啦。都係睇post。有啲比較專嘅工種,officer grade,真係好多嘢學。政府 ...

我覺得……政府入面,冇永遠敵人,亦冇永遠既朋友,除非係professional rank,冇咩機會郁,general grade 好多時會有調動,睇唔過眼忍兩年,可以打紙走… 以前最憎個同事,可能隔幾年,返嚟做咗自己上司

我覺得政府唯一好係請假唔太難,official release 又可以計得好足,又有welfare posts, 真係良好僱主既典範

男爵府

29XX86 發表於 19-5-18 21:33
岩岩畢業就唔好做住, 出私人巿場學下野, 會SMART好多, 亦學下人情世故, 試左10年8年都無方向, 又結婚生仔先 ...

hihi, jm , 又係我

完全同意你所講, 我身邊d老屎忽好井底, 唔知出邊世界環境, 仲係停留係8,90年代! 同同事講老虎堂, 有個osf搭汕, 老虎岩呀,老虎堂未聽過 . 我同我同事dead air左, o哂咀 我返屋企同老公講,笑死佢

伯爵府

saladhk 發表於 19-5-18 18:35
唔好眼紅人有双糧花红,要忍受廣大市民的咀臉,你份糧係纳税人出㗎,講到好似公務員唔駛納稅咁,係經濟唔 ...

公務員交的稅隨時比鬧「我都有份交稅」既人多

水晶宮

罐頭湯 發表於 19-5-19 00:49
我係做政府嘅。入政府,有好有唔好啦。都係睇post。有啲比較專嘅工種,officer grade,真係好多嘢學。政府 ...
同意,但一個人是否發達,同佢本身理財能力有關。賺多不識儲,一樣沒資產。
很多人覺得做政府工的人很窮,我身邊的人不是。大把賺了有穩定收入,都有物業。而且做足三年,政府mpf是供15%,只是呢樣已是好好多。

人到中年,兢爭力一般,入到政府長工,(不是ncsc合約工),已經是一個不錯的選擇。外面環境好、大把世界,就真是不好入政府浪費自己才能了。

男爵府

bing-jing 發表於 19-5-18 23:51

好奇有咩福利?

有能力既人唔會考慮政府工

男爵府

唔係政府工好,係香港一般私人公司衰
政府工係好明顯係政府嘅支出
香港私人公司無論係腦細至茶水部阿姐都係腦細眼中嘅成本
所以如果你係高層可以分享利潤就好搵囉!低層嘅,生意好就比市價,生意唔好咪cut 囉
利申:支持祖國 反對移民

大宅

babybeauty 發表於 19-5-18 17:22
朋友話多福利,又多假期,如果無咩事又可以做到退休,年年跳point,

咁係咪早D入去做比較好? 朋友話依家 ...

福利已經少左好多,而且只有12個月糧,冇雙糧及花紅,你自己諗諗喇!

公爵府

回覆樓主:

而家政府工正值退休潮,識人入去3,4年就有機會acting, 跟住1年左右升正,人工高好多

用戶要求終止服務

dordorcat 發表於 19-5-19 05:27

完全同意你所講, 我身邊d老屎忽好井底, 唔知出邊世界環境, 仲係停留係8,90年代! ...

以前我畢業去官校做過下嘢,啲人先恐怖,見到大學生好似洪水猛獸咁,佢哋電腦、打字乜都唔識

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

完全同意你所講, 我身邊d老屎忽好井底, 唔知出邊世界環境, 仲係停留係8,90年代! ...

如果做得耐叫osf, 你將來都有機會俾人噤話你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Margaret1011 發表於 19-5-18 21:31
我朋友做公務員Officer 位, 而家已經要決定幾歲退休, hea hea 地真係唔錯, 佢成日都叫我考, 但係如果我 ...

而家入政府,做到65啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

saladhk 發表於 19-5-18 18:50
新聞公報~公務員調整人工時 會減番每年增薪點, 其實到咗max根本就增薪点。
...

。。。。。其實到咗max根本就「無」增薪点。

男爵府

bmw6828 發表於 19-5-19 07:34
如果做得耐叫osf, 你將來都有機會俾人噤話你

係啊 會做埋山寨王tim呀

侯爵府

Margaret1011 發表於 19-5-18 23:01
可以做到65歲好吸引, 亦都係唯一最吸引嘅地方

另有一樣都吸引嘅,係做滿三年,政府幫你供15%mpf, 大部分私人公司未必有的。

侯爵府

係呀!跟本無野學,工作又冗腫完全唔靈活,我讚成30後做會好啲,一來出去做過對私人巿場失意,就會更珍惜份工,如果唔係只會怨一世自己做一世政府工。

珍珠宮

但要轉出私人公司唔易。好多一做做到退休

公爵府

親子王國15週年勳章

當年好景時無人肯入!!!

首頁

尾頁

跳至