自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

flowerlala 發表於 19-5-20 11:41
今次真心唔理了

其實你一講話唔理你已經蝕左,因為到最後你好難唔理佢,如果佢唔溫書,點解你唔沒收佢電話仲比佢任打呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

casschoi 發表於 19-5-20 11:55
醫生有次同我講SEN小孩唔明媽媽苦心係好正常,佢明就唔係SEN啦!應該慶幸佢冇其他情緒問題,如果又SEN又有 ...

我個仔adhd仲要a!想佢有heart真係幾難,要自己調節心態呀

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-5-20 11:50
有個咁嘅仔,最有效方法:人釘人!
佢能力無問題,心散之嘛
你溫書,我隔離睇書/做野,犧牲自己私人時間陪 ...

我坐住佢對面㗎啦,佢話做完,我對緊亞妹D嘢,咁我叫佢自己對答案啦,佢夠膽死改答案,我係佢對面喎!!

我當然知道可以收起答案啦,但問題係個心態,我不能接受佢咁心態,佢背棄咗我對佢嘅信仼

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

深呼吸一下,冷靜。
你小朋友只係P4...大家都唔好咁大壓力,只會反效果...我同仔女温書,都係坐埋一齊陪佢地做,擺定d小食,幾粒朱古力喺枱...一想噴火,就大家都停一停先,行開去個廁所,或入廚房飲水...
我仲要兩個小朋友不同校,考試日期一前一後,持久戰...
加油

大宅

kelly_wong123 發表於 19-5-20 12:00
其實你一講話唔理你已經蝕左,因為到最後你好難唔理佢,如果佢唔溫書,點解你唔沒收佢電話仲比佢任打呀 :b ...

我想尤佢試下唔溫書只打機嘅後果

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 11:28
我冇著成績,我都想佢積極正面,我只不過覺得既然考試臨近,責任上你都要溫下吧?一個weekend 只要求佢溫 ...

仲有20日,對佢黎講其實可能係好耐之後既事,咁早溫完都唔記得

大宅

littlecar 發表於 19-5-20 11:55
如果佢成績好既,由得佢啦,你既俾佢玩多D,係佢立場都係未夠,唔係有心同你作對。

不如多D同佢去玩下 ...

我都反思緊呢個問題,係咪真係成績好就可以尤佢hea ?唔洗調節佢心態?會唔會習慣咗就以後丶長大都繼續hea ?

呢part 我真心睇唔通

琥珀宮

flowerlala 發表於 19-5-20 10:58
喊咗成晚,返到公司對眼腫哂,同事關心我一問,我又忍唔住係公司D眼淚停唔到咁流出嚟

新聞話未來十年勞動人口短缺,即係佢大左唔怕冇工做,咁諗會開心d嘅

大宅

李豆豆 發表於 19-5-20 12:08
仲有20日,對佢黎講其實可能係好耐之後既事,咁早溫完都唔記得

你咁勁嘅,佢真係咁講,話廿日好耐,但其實廿日中我只有三丶二曰可以溫

大宅

sukicloud 發表於 19-5-20 11:42
進入青春期的孩子真的很多狀況,他有沒有其他興,如運動,童軍,跳舞,話劇等,好多時其實他們真的無聊而 ...

佢興趣係打機丶睇書,當然打機係有限制地打,亦用打機做溫習奬勵,可惜唔work

水晶宮

如果係唔使讀,成績都好好的話,佢根本已經掌握了所學的嘢,你逼佢提早20
日溫,又真係好悶吓。

珍珠宮

請問係sen嘅乜嘢?

男爵府

flowerlala 發表於 19-5-20 11:47
我已經用咗好多方法,軟丶硬丶鼓勵丶奬罰丶講道理,乜都試過,我亦經常上來討教,我有睇書有聴大量講座, ...

唔好氣餒,暫時未搵到姐,再搵,實有岩佢方法

之前睇過篇文章,話唔好用打機做獎勵,即係打機係正面野,但有時你又禁止,佢會confuse,FYI

講座唔全面,建議睇書,真係要睇好多好多書,就小朋友性格去調整你學到既方法

大宅

casschoi 發表於 19-5-20 11:55
醫生有次同我講SEN小孩唔明媽媽苦心係好正常,佢明就唔係SEN啦!應該慶幸佢冇其他情緒問題,如果又SEN又有 ...

頭先係公司喊到抖唔到氣,好似有嘢壓住心口咁,又唔係大喊,係眼淚止唔到咁流極都有

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 12:09
我都反思緊呢個問題,係咪真係成績好就可以尤佢hea ?唔洗調節佢心態?會唔會習慣咗就以後丶長大都繼續hea ...

我仔細個好乖,高小開始HEA,都嚇到我個心離一離,但成績又OK,入咗 BAND 1英中仲HEA咗,成日唔交功課,但都係班頭五,佢既心態係自己仲有D底應付到就唔會浪費玩既時間發力。 宜家會同佢傾唔交功課會影響老師同埋同學既學習氣氛, 咁佢知唔單止係自己既事,就有D改善。 有D野緊張唔黎,男仔遲熟,我地有排等。

大宅

littlecar 發表於 19-5-20 12:26
我仔細個好乖,高小開始HEA,都嚇到我個心離一離,但成績又OK,入咗 BAND 1英中仲HEA咗,成日唔交功課, ...

但佢出年呈分,可以點唔緊張?我到而家仲記得佢派小一嗰種緊張,諗起都仲個心離一離

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlecar 發表於 19-5-20 11:09
我次次叫個仔溫書,轉頭佢會瞓咗,證明佢係正常後生仔

我嗰個都係喎, 叫佢溫書做功課, 一係話疴大, 一係話肚餓, 一係九鈔九訓咗

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

SEN 家長的確有唔少壓力,有無社區資源支援到你?
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

flowerlala 發表於 19-5-20 10:58
喊咗成晚,返到公司對眼腫哂,同事關心我一問,我又忍唔住係公司D眼淚停唔到咁流出嚟

仔仔幾大?過住成績如何?態度依舊定突然變hea?

首頁
23456...15

尾頁

跳至