時政擂台

跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

其實我一直都覺得香港本護照唔好用,去美國都要簽證
利伸我得香港特區呢本無bno

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yuyueng 發表於 19-5-25 19:20
可惜唔受新申請,替你難過,不過與其攞本假英國護照,不如去擺本真既啦!
我本BNO十幾廿年前續過一次,收 ...

真好笑,都話以前我笑人趕尾班車,大排長龍攞本不設實際既所謂護照,根本都唔會享有咩海外公民既權利,送錢比英國洗?!

現在就比人笑返轉頭。連我老公都問我,你係咪香港人黎架!?

我20年後突然會唸續BNO或申請,當然有佢既用處。你攞左不續都係好事,我都希望你永遠唔需要再續或攞出黎用。

翡翠宮

芒媽媽 發表於 19-5-25 19:28
某些情況係指?

請不要介意,我並非有心諷刺,我係真心疑惑bno有咩好,因為我無,但又見好多人話攞住有著 ...

我勸你唔知好過知,知得越少越好。
冇就算啦,既然現在都不可以重新申請就算啦。

禁止訪問

男爵府

bk普通人 發表於 19-5-25 17:50
其實如果講歐盟,歐盟2021年開始搞etias(類似加拿大eta),可以話係簡化版簽証.英國脱歐後情況不明.
...

我知,但依家講緊再惡化落去,人地可以唔咁順攤比香港人去嘛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chuck_bass 發表於 19-5-25 19:34
bno holder香港好少, 如果有日香港有咩事, 話唔定有疪護好過等死

有咩特別庇護?
放下自在

伯爵府

芒媽媽 發表於 19-5-25 19:28
某些情況係指?

請不要介意,我並非有心諷刺,我係真心疑惑bno有咩好,因為我無,但又見好多人話攞住有著 ...

勸妳唔知好過知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 19-5-25 18:34
我都係剛剛幫我老公睇緊,佢可以續佢本N年冇用過既BNO。
我就睇緊自己可唔可以新申請,不過好似應該唔可以 ...

就算你可以申請,你仔囡都唔可以,咁佢地點? 我曾經見過,過外國關時老豆拎本bno/英國護照,
個囡拎本特區護照,兩父囡比人問左好耐,又要叫其他職員嚟幫手,
搞到咁煩,都唔知為乜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MsBusy 發表於 19-5-25 19:53
就算你可以申請,你仔囡都唔可以,咁佢地點? 我曾經見過,過外國關時老豆拎本bno/英國護照,
個囡 ...

咪就係!我都係咁同老公講! 叫佢慳返
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chuck_bass 發表於 19-5-25 19:34
bno holder香港好少, 如果有日香港有咩事, 話唔定有疪護好過等死
早兩年先有報導,曾擁有(即係可以續證)同現有,大約有3百萬人,庇護? 前提係你有利用價值,個個都係黃台仰咩?
黃台仰佢地有3個人申請,都係得2個批

伯爵府

cattz288 發表於 19-5-25 18:43
自我感覺良好
BNO每次都唸起我同學,佢好憎大陸,97後佢無攞特區護照,同佢去歐洲,佢攞bno要簽證,無啦啦比多二千幾蚊……未出發時佢話我本特區護照都唔知用唔用到點知去到英國比海關問長問短當佢本係假護照,

象牙宮

李斯特 發表於 19-5-25 19:58
BNO每次都唸起我同學,佢好憎大陸,97後佢無攞特區護照,同佢去歐洲,佢攞bno要簽證,無啦啦比多二千幾蚊… ...

呢d case肯定比人笑20年! 貼錢買難受
放下自在

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

tester5 發表於 19-5-25 19:34
真好笑,都話以前我笑人趕尾班車,大排長龍攞本不設實際既所謂護照,根本都唔會享有咩海外公民既權利,送 ...

我以前聽過bno係最後逃生門
(我有不過冇續……亦希望唔會用到)

禁止訪問

子爵府

carriecc 發表於 19-5-25 16:59
我比較担心外資走晒,香港經濟低迷,到時想去旅行都冇錢。

最離譜香港有些議員政棍成日都叫外國制裁香港,真的令人無言

大宅

不用怕,充滿陽光的法律,無論你有冇罪,都享有認罪的權利,上電視認可以,甚至舉報自己也可以,合情合理合法的認

相信中國法律,相信黨,相信領導,人民不用走,黨和領導及家人都不會走

50年不變,香港好中國好

嗯#

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

晴雯 發表於 19-5-25 16:26
而家局勢變成咁,會唔會有咁嘅可能?定係我諗多咗

有排都唔會啦,驚就拎埋bno

翡翠宮

wing_wing912 發表於 19-5-25 20:02
我以前聽過bno係最後逃生門
(我有不過冇續……亦希望唔會用到)
...

我又唔會當佢最後逃生門,亦冇唸過英國會保香港人。不過,總有佢既用處。申請左既JM,可以考慮續期,冇就算啦。
同你唸法一樣,如果香港人用唔著呢本毫無用處既護照,係最最最好。

首頁
23456...14

尾頁

跳至