自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

一早開幾間貿易戰都慳返
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

evip 發表於 19-8-27 18:42
點解需要請台籍員工?

因為台灣好多分店

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

miffyumiffy 發表於 19-8-27 17:25
應該掉轉講,偉大嘅美帝點解要爭住入去低等生物嘅國家賺人仔
...

做乜話人低等生物
做生意嘅嘢,邊到好揾就揾架啦。

公爵府

stkyo 發表於 19-8-27 17:45
其實我覺得Costco啲嘢唔算好平,因為一次要買好多份量,耐存嘅用品我會買,好少係Costco買食物,而且要比入 ...
我家有個十幾歲仔,食量驚人,我真係去 Costco 買食物的,最常買的係 cereal、急凍海產(魚、蝦,帶子),生果,芝士,飲品(椰青水,La Croix),肉類倒係好少買,份量太嚇人,
而所有嘢之中,Costco 最抵的莫過於電油,我每年凈係去入油已經可以賺返會費

公爵府

puppydingo 發表於 19-8-27 18:07
今日先去完…不過係澳洲
我都係...不過係美國 :)

水晶宮

ddkaka 發表於 19-8-27 18:42
有人稱呢啲行為做 奶共

有著數 咩都要奶

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-8-27 18:40
Costco 連名牌袋都有得賣?

有,但唔會成日一樣牌子,一般都係中高端嘅牌子,睇source到啲咩。以前美國買過Movado同Cartier表,朋友買鑽石,但不肯定上海這家有沒有,遲啲搵朋友問問

珍珠宮

FTR603 發表於 19-8-27 17:11
網民美國連鎖大型超市Costco(內地稱好市客)中國首間門市,今天在上海開幕。微博流出多條影片顯示,有多名 ...

口裡說不,身體最誠實。

複式洋房

FTR603 發表於 19-8-27 17:11
網民美國連鎖大型超市Costco(內地稱好市客)中國首間門市,今天在上海開幕。微博流出多條影片顯示,有多名 ...

thanks for posting

可以畀呢度口口聲聲話熱愛祖國嘅jm感受下
佢哋嚟緊同D同胞共冶一爐嘅生活將會係咁樣

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 19-8-27 18:57
我家有個十幾歲仔,食量驚人,我真係去 Costco 買食物的,最常買的係 cereal、急凍海產(魚、蝦,帶子),生 ...

換車呔都抵

子爵府

idunhaveaname 發表於 19-8-27 19:02
thanks for posting

可以畀呢度口口聲聲話熱愛祖國嘅jm感受下

會好包容

口頭禪:包容下啦

公爵府

mizuho 發表於 19-8-27 19:01
有,但唔會成日一樣牌子,一般都係中高端嘅牌子,睇source到啲咩。以前美國買過Movado同Cartier表,朋友買 ...
哇,聽你咁講,我即上 Costco 官網睇下,原來真係有的,呢期有 Prada Jimmy Choo Tory Burch...原來都不少喎,幫趁左 Costco 二十幾三十年,從來都冇諗過名牌嘢都有得賣,真係長知識。謝謝你

珍珠宮

stkyo 發表於 19-8-27 19:03
換車呔都抵

絕對係,服務又好

公爵府

stkyo 發表於 19-8-27 19:03
換車呔都抵
對對對,每年入冬換雪呔,都係去 Costco

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-8-27 19:13
哇,聽你咁講,我即上 Costco 官網睇下,原來真係有的,呢期有 Prada Jimmy Choo Tory Burch...原來都不少 ...

好過上Amazon買,起碼個source係Costco唔係啲細shop

翡翠宮

回覆樓主:

一定係假新聞,大陸人好多好有質素架,又有錢有見識,點會咁做。。。

曲線真係要說明

伯爵府

有著數就全世界都係搶架啦, 美國Black Friday咪一樣, 的黑鬼重恐怖啦, 小見多怪

公爵府

mizuho 發表於 19-8-27 19:16
好過上Amazon買,起碼個source係Costco唔係啲細shop
真係仲未習慣網購名牌嘢 :)
我不常買名牌嘢,有時去開 outlet 見到啱款啱價會買,或者歐遊時才買。Costco 在我心目中係買餸同家庭用品的地方,早兩日阿仔學校話佢尚欠兩支預防針未打,要補返先可以開學,朋友叫我帶佢去 Costco 打,我都嚇一跳,真係衣食住行都包辦晒

珍珠宮

fatchu@home 發表於 19-8-27 19:18
一定係假新聞,大陸人好多好有質素架,又有錢有見識,點會咁做。。。

大家討論一下、分享一下都係平衡生活壓力啫

其實國內真係有高質素嘅人才
起碼在以前同現在嘅工作環境都遇過好多好有修養嘅同事、朋友、partners。跟很多騰訊、阿里、小米嘅朋友合作過,真係好叻,絕對係學習對象。
但中國實在人太多,一直資源有限,變得必須競爭,汰弱留強嘅情景太多。現在開始慢慢學習善用資源,但普羅大眾還得慢慢學習。畢竟改革開放才40年,好多嘢需要時間改變,可能需要幾代人。過去親身感受到人和事都在一直在改善就可以了,時間是必須。

其實理性討論,唔好盲撐亦唔好自貶。相信大家都希望香港好、中國好。

978212    發表於 19-8-28 09:08

首頁
23456...12

尾頁

跳至