自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

D人話被出世, 就算你唔系投胎去呢家, 都會投左去第二家假啦, 你自己系控制唔到自己幾時投胎喎

子爵府

C.yan110 發表於 19-9-3 11:56
同意! 做人千祈唔好咩都覺得老奉同應份!!
或者我都係被出世, 所以覺得你點對人, 人地點對返你... 我由細到 ...

真係要俾個五你!我個case貪錢嗰個又係我奶奶!佢個仔遲咗俾家用佢又要煩我叫我幫佢追。大佬呀你哋兩母子嘅瓜葛又要搞着我,硬係要搞到我哋夫妻不和先安樂!就係為咗自己貪錢!搵親我就係講錢!我而家見到佢WhatsApp我真係會心跳加速!一家人硬係要做到個新抱驚左佢先安樂,何必呢?

侯爵府

da-rosette 發表於 19-9-3 13:36
真係要俾個五你!我個case貪錢嗰個又係我奶奶!佢個仔遲咗俾家用佢又要煩我叫我幫佢追。大佬呀你哋兩母子 ...

如果是大家族有幾個兄弟姊妹的,奶奶就算冇心搞到夫妻不和都好,d兄弟姊妹都會令到自己夫妻不和的。好似我個大姑拉甘,話我外人喎,我幾想串反佢,佢只是外嫁女咋,咪同我一樣半斤八兩,憑乜嘢資格當眾奚落我。

大宅

我會為自己退休做好準備。

將來佢陪我飲茶、行街已經好開心

男爵府

lalalumlum 發表於 19-9-2 21:05
今日食飯講開俾家用。有一個80後大陸女仔嫁咗個外國人,然後跟住老公黎香港做野。一年先探親一次。佢話無俾 ...

係涼薄咗,但係啱既,孩子真係無得選擇父母,佢有佢選擇啦。我都唔會養兒防老,但都希望以後仔女會有我心,首先自己要身教啦,對自己父母好d,仔女睇住,正常既都會跟住父母做,畢竟父母係仔女既一面鏡啊嘛
做人,5好難为自己

珍珠宮

萍pig 發表於 19-9-3 07:59
有幾多個父母真係有本事自己儲夠錢養老吖? 個個搵得少,洗得多,下下又話要享受生活。口說不用下一代養,因 ...

重點:個個搵得少,洗得多,下下又話要享受生活!
上一代係咁,起碼都仲會自己搵錢去享受,下一代都係咁,不過係唔想搵錢都想要享受~
所以形式一個局面,上一代怨仔女不孝,下一代怨政府不義!

男爵府

da-rosette 發表於 19-9-3 13:36
真係要俾個五你!我個case貪錢嗰個又係我奶奶!佢個仔遲咗俾家用佢又要煩我叫我幫佢追。大佬呀你哋兩母子 ...

咁我99又冇得煩我既, 因為佢都冇我電話~
佢知D仔女幾時出糧, 一遲左未過數比佢, 咪奪命追魂whatsapp, 繼而電話軍炸佢地囉... 做佢仔女真係好慘!! 個個月比大耳窿追數咁, 洗唔洗呀?

男爵府

回覆樓主:

你地唔好低估老人家洗錢。

佢地無積蓄,子女結婚後搬開住,佢地住嗰間屋就要仔女全數比屋租,燈油火臘,差餉,管理費。

朝早要群C9, 伯苦,晨運飲茶。平時又話要遊下埠,買下手信,代表自己享仔女福。仲未計平時頭暈身慶睇醫生。保健品。

當然全費你付! 未真正養過父母的人,唔會知。

子爵府

C.yan110 發表於 19-9-3 15:03
咁我99又冇得煩我既, 因為佢都冇我電話~
佢知D仔女幾時出糧, 一遲左未過數比佢, 咪奪命追魂whatsa ...

其實做人老母做到成個大耳窿追數真係幾樣衰!我奶奶從來唔會關心個仔個月係咪手緊,淨係關心點解唔準時俾家用。呢啲關係已經係債仔同債主嘅關係唔再係母子囉!有呢啲阿媽真係會懷疑人生

C.yan110    發表於 19-9-3 20:49

子爵府

澳門媽媽 發表於 19-9-3 13:42
如果是大家族有幾個兄弟姊妹的,奶奶就算冇心搞到夫妻不和都好,d兄弟姊妹都會令到自己夫妻不和的。好似我 ...

所以我同我叔仔姑奶都保持距離算了,大家hi bye算唔好煩!總之保持微笑有禮貌就算啦,無謂對佢哋太上心始終我都當佢哋係外人!

大宅

油麥麥 發表於 19-9-2 21:51
今次香港的事件令我睇清楚好多好多原生大陸,在大陸出世,長大,讀書受教育的人都好反骨好無良心 :thinkin ...

年青一代,已經没有这個品德禮儀,孝義的概念,只为自已而活。

禁止訪問

公爵府

lalang02 發表於 19-9-3 08:57
我最反感養兒防老 通常呢種概念都會令仔女有壓力 + 更唔係心甘情願養父母

我兩個仔 絕對唔想佢地養我 得 ...

身同感受,我老父完全養兒防老,年青時有份不錯嘅工作,可惜佢志不在此,希望不勞而獲,錢唔儲,情願賭,佢份人又鐘意充闊佬,有一段長時間用錢幫親戚,爭埋單,早之好似同錢有仇咁,要無先至安樂,點解?因為養兒防老,當我地退休金,旨意哂子女養老,富養,話有病去養和醫喎。令我好大壓力!好似還債咁。

我唔介意俾家用,但我好介意父母靠我家用維生從沒有退体理財計劃。

大宅

聽落好似好難聽,但的確係事實

大宅

timandy 發表於 19-9-2 21:11
而家我地下一代都唔會有咁諗
我會同我個仔講,阿媽無本事
份退休金只夠養活我自己

幼稚園校長教我哋唔好咁講野。我地要講第時阿媽要依靠你養同照顧,佢先會有感恩之心。世事難科,可能以後什麼環境我們都不知道。

男爵府

我覺得,養兒從來都唔應係為咗防老嘅。

我99算有D錢,有幾層樓+車位收租,仲有一大堆股票收息。佢話我知每個月都有接近10萬被動收入,老人家根本都洗唔晒,完全唔缺錢的。

由細到大,我99都同子女講唔使俾錢佢,子女自己養得掂自己就得。就算我俾利是99,佢會夾硬俾返我 (佢有我bank account, 會transfer返俾我),同我講佢有錢,我俾佢佢都用唔著,叫我地留返自己用。

所以一家唔知一家事,唔係個個父母都要收錢,先覺得子女對自己有心㗎~

男爵府

da-rosette 發表於 19-9-3 17:51
其實做人老母做到成個大耳窿追數真係幾樣衰!我奶奶從來唔會關心個仔個月係咪手緊,淨係關心點解唔準時俾 ...
完全同意!
一段關係只向錢看, 真係累鬥累...

公爵府

回覆樓主:

如果屋企有錢,我覺得可以唔比。。

又唔係must黎既。。。同外國人講比家用,佢地直頭會o 嘴添。。

侯爵府

da-rosette 發表於 19-9-3 17:55
所以我同我叔仔姑奶都保持距離算了,大家hi bye算唔好煩!總之保持微笑有禮貌就算啦,無謂對佢哋太上心始終 ...

本來我冇當佢地係外人,但點知比人甘鬧我,我以後會話我是外人,關我叉事!

大宅

OKC 發表於 19-9-3 19:04
身同感受,我老父完全養兒防老,年青時有份不錯嘅工作,可惜佢志不在此,希望不勞而獲,錢唔儲,情願賭, ...

其實我係獨女 都唔知點養
父母分開左 我係俾緊兩份家用 仲有老公個邊

講起都難過.....

首頁

尾頁

跳至