自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲比108 發表於 19-9-15 21:06
我做冷凍做左2萬幾。跟住每個月覆診1000。咁其實我估都5萬內。但我有得claim保險
...
你每月覆診到幾時先停?
你份保險咁好既,蟹足腫都可以claim到?

伯爵府

siufans 發表於 19-9-16 07:42
你每月覆診到幾時先停?
你份保險咁好既,蟹足腫都可以claim到?

公司保險...

我諗應該覆多1-2次..應該唔駛再睇..
事關醫生都話9成冇翻發

子爵府

菲比108 發表於 19-9-16 11:20
公司保險...

我諗應該覆多1-2次..應該唔駛再睇..
我朋友都有份公司保險,
但保險公司話蟹足腫唔係疾病,
所以claim唔到,除非醫生肯寫係病,
先有可能claim到,
你嗰份保險claim到係唔係寫病?

大宅

siufans 發表於 19-9-10 07:40
有朋友想用冷凍治療方法,
除去手掙位的肉芽增生,
全能的BK姊妹,

老實講睇吓邊個位置,打類固醇治標唔治本,我本身係嚴重性,我之前手腕位有增生,用護腕壓力咁壓到平咗,真係靠壓力長期壓住會平咗

伯爵府

siufans 發表於 19-9-16 13:17
我朋友都有份公司保險,

咁我又唔記得喎...
我諗係掛....我都CLAIM到嘅

伯爵府

ty9159 發表於 19-9-16 14:11
老實講睇吓邊個位置,打類固醇治標唔治本,我本身係嚴重性,我之前手腕位有增生,用護腕壓力咁壓到平咗, ...

你做唔到冷凍咩????

大宅

菲比108 發表於 19-9-16 14:26
你做唔到冷凍咩????

我係屬於嚴重㗎,我之前政府皮膚科打類固醇,同著壓力衣,其實治標唔治本,反而用壓力咁壓平好好多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我想問如果粒肉芽已經跟身幾年,多數夜晚才會痕和痛,是否都一定要睇醫生?還是可以唔理,因為我見打針、做手術都唔一定好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

ty9159 發表於 19-9-16 14:27
我係屬於嚴重㗎,我之前政府皮膚科打類固醇,同著壓力衣,其實治標唔治本,反而用壓力咁壓平好好多
...

我都係嚴重喎....所以做冷凍治療...凍死哂增生組織...跟住每個月打類固醇控制...而家平哂..又唔駛貼野...真係唔錯喎...係就係好貴囉...反而我冇著壓力衣...事關我喺心口....會熱鬼死我...

我由暗瘡變成一條台灣腸...

果時我一路都有睇冷凍資料...但唔敢去做...一來貴...二來唔知有冇效...
點知有一日我喺旺角火車站見到位少女...佢手臂有好大達疤痕.....一睇就知做完冷凍...
跟住我膽粗粗走埋去問佢....點知我冇估錯...真係做左冷凍...跟住就同佢傾左一陣...
佢就話佢幫襯陳醫生嘅...咁我見佢隻手咁OK...咁我就立心去試下囉..

利申...我唔係打手...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

菲比108 發表於 19-9-15 13:22
我都係喺陳醫生到做冷凍。做左2年左右。做完之後都會打類固醇控制。近幾個月都係2個月先打一次。都冇乜翻發 ...

你個疤痕有幾大?

伯爵府

LedTV 發表於 19-9-16 17:41
你個疤痕有幾大?

本身係2cm闊4至5cm長架

大宅

kitty_tang 發表於 19-9-14 15:00
回覆 siufans 的帖子

暫時吾考慮。而家搽緊Emu oil, 軟化疤痕,吾好俾佢變硬。吾着甘低胸算了。有時吾理佢 ...

想請問emu oil 係用一支純oil 咁搽個疤痕? 還是用有emu oil 成份嘅cream黎搽? 我開刀生b條肉芽都好勁

男爵府

陪月勳章

回覆 harmonyee 的帖子

Emu oil 係有軟化疤痕效果,我剛試咋。也可當面精華。
我都是開刀生2個,因為本身容易有肉芽增生,無眼睇。咩都無搽,而家過左 11年,突然消失左。
老公仲笑我,條疤痕係咪甩左出黎。

子爵府

kitty_tang 發表於 19-9-17 12:55
回覆 harmonyee 的帖子

Emu oil 係有軟化疤痕效果,我剛試咋。也可當面精華。
有d唔明,
你話突然消失,
就算肉芽唔凸出,
顔色都會同平常皮膚唔同㗎?

你意思係用咗Emu oil ,
可以將肉芽消失同埋變番原本膚色?

男爵府

陪月勳章

我所指開刀疤痕約有11年左右。原本疤痕係啡紅色,而家係無啡紅色了。由粗條變幼左。一直無搽野。
另外胸口有疤痕,斷續有貼疤痕貼,打類固醇。
疤痕有增長,而家試緊搽 Emu oil.

子爵府

kitty_tang 發表於 19-9-18 08:40

我所指開刀疤痕約有11年左右。原本疤痕係啡紅色,而家係無啡紅色了。由粗條變幼左。 ...
明白了!
Thanks!

珍珠宮

2024年龍年勳章

台灣人 用針灸 中葯。

子爵府

panda361 發表於 19-9-18 13:19
台灣人 用針灸 中葯。
針灸有用嗎?
有冇成功例子可以分享一下?

水晶宮

siufans 發表於 19-9-16 13:17
我朋友都有份公司保險,

我女陳醫生到做冷凍都claim 到保險,我諗佢應該當係一個手術咁去做,所以claim 到
而做冷凍之前去第二個醫生到打過類固醇,就claim 唔到喇

洋房

回覆 阿檬豬 的帖子

可唔可以pm醫生同手術資料?thx!!

首頁

尾頁

跳至