1-3歲

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

fasola 發表於 19-11-22 16:18
我個學講野比其他小朋友進度慢一到三個月.
就算識講都時時唔應人. 但佢識讀好多英文生字.

我果仔都係識好多英文生字,有d我都唔識 佢都識,有時仲會講全句英文句子問我問題。所以搞到我都要努力d, 唔係的話 會唔知佢講咩。

男爵府

kkckkw 發表於 19-11-22 16:24
因為一間offer都無,而我朋友跨區黎報都有offer, 真係好負面 好灰心。而且果間我覺得我仔已經算係in得好的 ...
我都承認活潑好動既小朋友取錄機會較大,但我覺得只限於村校、學術要求不高的幼稚園。同時,家長的表現也很重要。

以我仔為例,佢係細b,面試了3間村校、1間連鎖出名幼稚園,暫時收到2間村校offer,我和先生在面試前都去過這2間幼稚園舉辦的開放日參觀,令老師對我小朋友留下初步印象,也表現出我們的誠意,到面試當日,我仔完全做唔到老師的指令,但我仔對學校內的環境表現出一點也不陌生,周圍探索,而我們也向老師表示,小朋友來學校參觀過,也很喜歡貴幼稚園,這點相信也令老師留下良好印象,所以成功取錄。

但連鎖幼稚園要求坐定定,以完成指令來評分,我仔細b就完全冇優勢了。

子爵府

kkckkw 發表於 19-11-22 16:31
我果仔都係識好多英文生字,有d我都唔識 佢都識,有時仲會講全句英文句子問我問題。所以搞到我都要努力d, ...
學校一定最鍾意啲識互動, 有反應嘅小朋友.
好似前面有個主動答老師屋企有核突公仔, 學校一定鍾意.
小朋友唔出聲, 老師都分唔到佢係內向定蠢.

大宅

kkckkw 發表於 19-11-22 16:31
我果仔都係識好多英文生字,有d我都唔識 佢都識,有時仲會講全句英文句子問我問題。所以搞到我都要努力d, ...

兩歲就識讀英文生字

大宅

kkckkw 發表於 19-11-21 11:45
情況係好似好多幼稚園都鍾意活躍外向好動的(emoji)
我in過一間,我果日病,唔係好舒服,無咩心機。早左去 ...

老實講,如果我in遇到呢D老師,我諗我會即走。咁樣都冇耐性,好難相信會對小朋友有愛心囉!咁K1真係唔怕冇學校收,年年12月都大把位放返出嚟。

男爵府

畀面勳章

kkckkw 發表於 19-11-21 11:46
在我同我仔的狀態都好差的情況下。我仔入到去完全唔出聲,呆呆滯滯,仲打晒喊露。老師問佢野,唔理人,另 ...

我個女面試個星期開始病肚痾、吾食野,到面試果日都仲未恢復,星期五in 第一間,大失敗,機乎全程喊,叫住走。到星期六in二間,情況吾見得有多好,叫做冇喊,不過冇反應⋯⋯

本身佢已經係慢熱型加上病後情緒更加難控制。我明如果問改期,好大可能都係後備in,所以頂硬上都走去in,嗰兩日感覺好失敗呀!仲覺得為難咗個女,已經吾舒服仲四圍走....

依家都係一様呀....等offer,因為係雙職家庭,所以in既大部份都係有延展的幼兒園,學位已經少仲要阿女咁既表現... 唉!不過,諗諗吓,算啦,實有書讀既,真係冇既就準備之後打電話啦~

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

dadalinder 發表於 19-11-22 23:49
上下playgroup 等小朋友熟習課堂嘅環境啦,有啲playgroup 有interview嘅班都有幫助㗎
...

明呀,知佢慢熱型所以一直有上playgroup同依家既學前班,不過面試當日病咗,真係冇計...

大宅

kkckkw 發表於 19-11-21 19:03
我都唔知多唔多人呀,我元朗區

我囡都係今年in 元朗K1啊,元朗券校競爭係好激烈,熱門既學校都係千幾人in 收百零個,即係話首輪正選既機會係大概10%,加上好多位留咗俾(emoji)️有屋企人讀過既然小朋友同靠人事關係既小朋友,, 所以你仔仔首輪就算入唔到都好正常,唔駛灰心,估計waiting list都好大機會入到的。

同埋以我所知熱門果幾間都係未in完或者未公佈喎

男爵府

chloehung89 發表於 19-11-21 19:28
我個女就屋企吵,一出街就怕醜,
in幼稚園果時就超容易分心,成日望住隔離,又唔係又肯答老師問題
我都擔 ...

同我果個一樣...我都好驚無offer

別墅

cometingliu 發表於 19-11-24 19:38
同我果個一樣...我都好驚無offer

你in曬未

珍珠宮

kkckkw 發表於 19-11-22 16:24
因為一間offer都無,而我朋友跨區黎報都有offer, 真係好負面 好灰心。而且果間我覺得我仔已經算係in得好的 ...

依加先11月尾
我上年等到1月定2月先收到一間錄取通知

到統一註冊日下午4點,即刻有學校打嚟話有位,問我有無興趣,呢間幼稚園都嗰區算次熱,我仲記得呀女面試時唔肯出聲答問題,又唔肯指玩具

定啲嚟~實有學校有位淨
我覺得小朋友讀幼稚園最緊要係老師有愛心,小朋友鍾意學習、返學開心就足夠

男爵府

chloehung89 發表於 19-11-25 00:17
你in曬未

仲有兩間...

大宅

無意冒犯,不過有冇諗過係家長問題?睇你講野有d怪獸家長feel

複式洋房

tovibb 發表於 19-11-25 10:03
無意冒犯,不過有冇諗過係家長問題?睇你講野有d怪獸家長feel

我諗我唔算怪獸ge, 不過我今次係比較緊張ge. 因為我知我仔係在interview上比較蝕底果種學生。而且上年in N班無學校收,所以今次好驚。我有朋友都係咁樣情況,佢個女依年已經讀緊補習社搞果d N班了。仲有分 分離班 唔分離班 面試班,我唔太清楚,因為我無讀 都無諗住讀。但可恨的是,其實幼稚園係prefer依d 返過學的學生,因為易教d. 咁其實係變相鼓勵家長吹谷小朋友囉。

複式洋房

tovibb 發表於 19-11-25 10:03

我個人係prefer唔谷的幼稚園,同埋上下午都無所謂。我都無咩信心有上午班讀,多數家長都喜歡上午班多些,除非果間幼稚園係上午+全日吧,咁我仔應該係上午囉。其實我覺得下午係幾好,唔使早起身趕返學,特別係冬天。而且只有幼稚園先有下午班讀,以後小學中學都要早起了。可能有d小朋友本身都早起,但我覺得必須的有壓力的早起係唔同的。而且可以慢慢食埋lunch,食飽再返學。

by the way, 我仔而家有一個offer了。正正就係果次全全呆呆滯滯 粒聲唔出果間,只有好乖咁收拾晒d玩具。可能老師真的睇得出我仔好乖,而且在咁樣的狀態都無喊吧!

洋房

kkckkw 發表於 19-11-21 11:12
我仔比較怕羞安靜,在屋企都係比較安靜的小朋友。而且細膽內向慢熱。不過其實係幾乖幾聽話,專注力高的。
...

我覺得未必關事 反而我家姐個女平時好肯講野
去到interview勁靜乜都無答旦收左佢 仲要其他坐得定既都收 反而另一家長小朋友答晒啲問題就係因為坐唔定所以冇收(講緊幾間都唔收佢)所以你千祈唔好灰心 幼稚園嘅準則我哋好難會知 加油!

大宅

kkckkw 發表於 19-11-25 10:32
我個人係prefer唔谷的幼稚園,同埋上下午都無所謂。我都無咩信心有上午班讀,多數家長都喜歡上午班多些, ...

你都有你自己嘅諗法,咁有學位就ok la

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-11-22 16:17
無論幼稚園定小學,總有唔同性格嘅小朋友
大家眼中嘅幼稚園名校生都唔會全部都外向活潑

我都好同意你上面講嘅嘢,你真係好心機打咁多野,我覺得如果作為家長都唔係反思自己或者小朋友嘅問題,而係喺度埋怨或者覺得係其他人/環境嘅問題,真係直d講句,講多都嘥氣。
講真,一班裏面乜嘢性格嘅小朋友都有,如果話大b N班一個Offer都冇,相信真係有啲原因。
老師見過咁多學生同家長,眼睛都好雪亮嘅。

珍珠宮

tovibb 發表於 19-11-25 20:17
我都好同意你上面講嘅嘢,你真係好心機打咁多野,我覺得如果作為家長都唔係反思自己或者小朋友嘅問題,而 ...

thanks~我都係隨心咁分享一下個人睇法

首頁
23456...8

尾頁

跳至