時政擂台

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

starry_night 發表於 20-1-26 18:03
好喇,我唔同你嗌
越南難民都攞黎講,我就知道同你溝通唔到
你贏左喇,恭喜你

我應該恭喜你就真,心中有偏見的人,永遠只有固步自封,不用回覆

禁止訪問

珍珠宮

有緣相聚 發表於 20-1-26 18:01
雙非係班垃圾民主律師幫他們打官司爭取㗎,你們都不要忘記呀。

雙非正實來講是當時政府的行政失當,沒有即時用行政手段解決,否則現在又為何能解決?

唔好又玩轉移視線。

珍珠宮

starry_night 發表於 20-1-26 17:53
其實呢~ 可以淨係禁止某地方旅客入港(入境處執行)
食品貨物輸港係靠海關睇架
政府肯落命令禁,下面既政 ...
咪就係, 台灣嗰邊可以參考, 一直都係講緊禁人出入, 而唔係貨, 無端端被spin走晒,
BTW, 香港政府米存量係夠香港人食15日, 話多唔多, 話少唔少, 但一定唔會有即時影響

男爵府

睇黎澳門應該無野食架啦。

澳門單日新增3宗確診個案,令累計個案升至5宗。澳門政府亦宣佈加強防疫措施,明天凌晨起要求所有來自湖北省的非澳門居民、及14天內曾到過湖北省的非澳門居民,需出示沒有感染新型冠狀病毒的醫生證明書,才可入境澳門,如不能出示醫生紙,可被拒入境。14天內曾到過湖北省的非澳門居民,亦不可進入澳門娛樂場所,包括賭場。

男爵府

goat 發表於 20-1-26 18:09
咪就係, 台灣嗰邊可以參考, 一直都係講緊禁人出入, 而唔係貨, 無端端被spin走晒,
BTW, 香港政府米存量係夠 ...

其他地方都做到,我唔明點解其他人話香港唔可以做
而且澳門剛剛宣布湖北人要有醫生證明先可以入境,咁即係行政上係可行啦
我勸其他反對局部封港既jm唔好咁大聲鬧住
可能香港政府今晚/聽日就跟澳門做法
到時你地就尷尬喇

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

goat 發表於 20-1-26 18:09
BTW, 香港政府米存量係夠 ...

係都要話死物都有機會傳染,送貨司機都有機會傳染。關口大把地方交收做消毒程序,規定司要戴口罩,已經可以降低風險。
冇嘢係100%,係咪咁就唔做?
成日搬條東江水出黎大人地,煩唔煩?
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

Alex123 發表於 20-1-26 18:09
雙非正實來講是當時政府的行政失當,沒有即時用行政手段解決,否則現在又為何能解決?

唔好又玩轉 ...

蒙面法都有行政手段㗎,班民主垃圾議員咪不斷上訴囉!

男爵府

回覆樓主:

點解呢個po有人不停將肺炎同政治掛鉤既?
呢個係關乎香港市民健康,真係要政治行先?
呢個係咪我地香港政府既思維黎架?
係都幾驚(emoji)

珍珠宮

有緣相聚 發表於 20-1-26 18:13
蒙面法都有行政手段㗎,班民主垃圾議員咪不斷上訴囉!

你又想玩搬龍門及轉移視線呀?
咁現在仲有冇雙非呀?

大宅

回覆樓主:

封關係指人唔准出入。 唔係物資唔准出入。

珍珠宮

超級特務 發表於 20-1-26 18:12
係都要話死物都有機會傳染,送貨司機都有機會傳染。關口大把地方交收做消毒程序,規定司要戴口罩,已經可 ...

仲有香港進口大米過半數(唔記得七成定六成)都係泰國,
新鮮豬九成來自大陸, 但呢幾個月貴成咁, 又有幾多人常常買?
新鮮牛都係大陸, 但如果計總體豬、牛肉供應, 美國/巴西/歐洲先係主要供應商,
新鮮雞更係主要香港本地農場供應, 冰鮮同豬牛一樣, 外國進口,
除左識講東江水, 呢班人仲識乜?

子爵府

loklok286 發表於 20-1-26 16:54
有人答到嗎?

我有諗過運輸那些可以在關卡換人嗎?不過又存在走私問題,捉到邊個負責任... 另外,誇境學童唔知點,來往中港2地返工既人唔知點,

子爵府

apgbs 發表於 20-1-26 17:13
限制大陸人流,冇話控制埋物流,
做好啲消毒好過冇,
更何況唔係淨係得大陸運物資過黎

咁即係唔算全面封關. 你地叫人封關前要講詳細小小. 如果唔係好難令人信服

子爵府

starry_night 發表於 20-1-26 17:29
你知唔知香港既確診cases 有幾多來自武漢湖北?禁左個批人落黎已經好好多啦!
內地有城市已經禁左區內運輸 ...

其實武漢已經停晒運輸,那些居民正常唔係出唔到省咩?

伯爵府

jasprincess 發表於 20-1-26 18:30
其實你有無睇過出事時間表

如果出唔到點會全國全世界都有CASE

大宅

loklok286 發表於 20-1-26 17:00
咁多人要求封香港點會無人答到。佢地唔係一早諗定嗎?

你而家封,仲可以擇唔比國內人入境。而回港的香港人要登記資料,強制家居隔離2星期。如果社區爆發,有人死,到時香港變成疫埠, 無論經濟,物資, 人流都肯定全部停,嗰陣時你喊都無謂。 唔使香港政府講封港,人哋都封你

大宅

jasprincess 發表於 20-1-26 18:30

啲人喺武漢封城前已經瘋狂離開了! 如果唔係旁邊啲省份啲鄉民點會自己封路唔畀武漢人入!

子爵府

kkuen1992 發表於 20-1-26 18:00
我相信你係其中一人

我小學同學係公院醫生,佢都出post希望大家取消拜年、封關,講到明萬一中左係會無命, ...

咁即係連自己都諗唔到既解決方法就卸去官員到?你站在對方立場想想吧. 我自己都有諗過封關可行性,但實行未必想像咁易. 淨係BK 都咁多唔同意見,政府要考慮既係7百萬人既想法

王國長老

王國長老

Lotharingien 發表於 20-1-26 17:05
如果淨係封來往大陸既關卡
除左菜之外問題不大

冇錯,船運食糧入口
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁
23456...13

尾頁

跳至