自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

spikenard 發表於 20-3-31 08:22
仲有香港應該係面積最小但口罩存量最多的地方,別太屯積,有多要幫一幫冇的人包括外國人,佢地搞唔掂香港1 ...

好同意!

雖然要保護自己,但已經講咗好多次,疫情不能獨善其身。

過分囤積,其他人冇得用,最終一樣攬炒。

男爵府

cbeyond 發表於 20-3-31 08:58
所以仲叫囤, BK係社會縮影
BK有幾多人講有半年, 一年口罩存貨

冇錯,我睇到都覺得好過分,唔係話唔使保護自己,但個個囤幾個月貨都仲要去搶,結果好多人冇得用,咪又係大爆發

象牙宮

回覆樓主:

有中國貨同源料.....至於用唔用就睇人了!覺得多左廠制做,貨就穩定既,價錢唔會跌就真!正常香港做既唔會賣去外國,係都係香港人買寄過去啫

珊瑚宮

senchacha 發表於 20-3-31 11:38
原材料都係一個問題,始終消粍性既野,佢真係可以KEEP到有就係,如果唔係無材料,香港一樣都係無口罩 ...

你有無睇新聞?
原材料一樣加緊生產, 產量會比起以往多好多, 供口罩廠用。
間間口罩廠都出到口罩, 呢期賣現貨就知, 供應是否有啦。

大宅

歐洲人要開始戴口罩,你就諗住買來層層疊,有冇諗過留返啲俾歐洲人買?淨係中國人生命先可貴?啲人成日話啲鬼佬唔戴口罩,咁冇試過好似今次咁嚴重嘅疫症梗係唔會戴啦。
我唔知其他歐洲國家嘅人係點,我呢邊好多人都識驚㗎,都想買口罩呀,一個都冇得賣呀,點戴呀?冇事之前已經冇乜貨,而家更加冇!T_T”
我附近嘅醫院護士係冇口罩工作!連手䄂果啲咁嘅保護裝備都冇。如果唔係政府都唔需同中國訂咁多。
唔係期望你地捐啲口罩俾歐洲人,只係希望大家留返啲俾人買。
多謝。
是真心話,如有冒犯請skip.

大宅

omother 發表於 20-3-31 12:05
冇錯,我睇到都覺得好過分,唔係話唔使保護自己,但個個囤幾個月貨都仲要去搶,結果好多人冇得用,咪又係 ...

你真明白事理,多啲你咁嘅人就好。

公爵府

bestgood 發表於 20-3-31 00:49
你咪儍啦,香港絕大部份既口罩廠,原材料貨存夠做幾耐。宜家疫情係持續性,仲有幾耐無人知。
我睇幾尺時你 ...

台灣可以有限度出口啦

你蟹左好多口罩?

大宅

myaisha0435 發表於 20-3-31 06:28
唔會,歐洲好多國家有蒙面法,

寧願佢地死都唔會比佢地帶口罩。。。

法國冇口罩賣,唔係唔准戴

男爵府

spikenard 發表於 20-3-31 08:22
仲有香港應該係面積最小但口罩存量最多的地方,別太屯積,有多要幫一幫冇的人包括外國人,佢地搞唔掂香港1 ...

男爵府

パンダさん 發表於 20-3-31 12:48
歐洲人要開始戴口罩,你就諗住買來層層疊,有冇諗過留返啲俾歐洲人買?淨係中國人生命先可貴?啲人成日話啲 ...

別墅

雖然香港一大堆公司開始設口罩線 但未投產 好難預料生產期間會晤會有好多問題
所以唔好太樂觀會有大貨可以補充到香港人需求啦 好似hktvmall 話有1000萬原材料 都係夠全香港既人用一日多啲炸

男爵府

0q.cathy 發表於 20-3-31 11:03
其實香港真係好多口罩,唔駛返工返學用唔到幾多,現在多左好多工廠,有一盒就唔再買,費事變左囤貨,我早一 ...

珍珠宮

myaisha0435 發表於 20-3-31 06:28
唔會,歐洲好多國家有蒙面法,

寧願佢地死都唔會比佢地帶口罩。。。

但宜家有疫症,應該要更改喇!

公爵府

各個人都有權囤口罩或唔買口罩,我唔會理人點諗,但我一定會買夠最少4個月貨,唔會用唔著,因為我習慣性一日戴2個,未有疫症之前都係。
口罩工廠我都係買左20個試下先,總之我會不停擺放4個月貨喺屋企。用完一盒再買多一盒。

珊瑚宮

パンダさん 發表於 20-3-31 12:54
法國冇口罩賣,唔係唔准戴

係, 朋友公司係對歐洲客
個個歐洲客都托佢公司買口罩寄過去, 唔係唔想戴口罩, 係無口罩。

水晶宮

畀面勳章

Edithcsm 發表於 20-3-31 08:27
好心提醒??
好似廁紙同米咁? 真係多謝晒囉~

我同你諗的一樣!
好心做壞事
其實呢個時勢,買唔買自己判斷啦
上網「提醒」人買好聽,唔好聽即是鼓勵人囤積

男爵府

パンダさん 發表於 20-3-31 12:48
歐洲人要開始戴口罩,你就諗住買來層層疊,有冇諗過留返啲俾歐洲人買?淨係中國人生命先可貴?啲人成日話啲 ...

十分同意! 外國人唔戴口罩, 好大原因係因為佢哋跟本買唔到! 政府唔鼓勵無病嘅人戴口罩, 亦係因為叫人戴而買唔到嘅話, 好大機會會引至騷亂!
疫情初期好多香港人到處掃口罩, 近至日本, 韓國, (嗰啲2 boxes thx! 仲記唔記得?), 遠至美國, 澳洲, 甚至荷蘭等地都斷哂貨. 依家疫情叫做無咁嚴重(比起好多其他國家!), 仲暗示叫人凖備囤貨! 唔係話唔俾你買定, 但夠用咪得曪. 你話外國人有歧視, 有排華趨勢, 真係多得呢啲自私鬼唔少!

子爵府

始終未知幾時完,我都會確保屋企有2-3盒口罩先安心。2盒其實都係夠我一家用一個月希望4月真係普通wall in買到正常既口罩(唔洗上網抽籤、唔洗排隊)

珍珠宮

回覆樓主:

香港都有人提出要強制戴口罩先可落街

水晶宮

畀面勳章

小華子 發表於 20-3-31 13:16
各個人都有權囤口罩或唔買口罩,我唔會理人點諗,但我一定會買夠最少4個月貨,唔會用唔著,因為我習慣性一 ...

係,其實真係唔需要理人點諗或者聽人講
所以我亦唔會叫人去買又或者叫人唔好買

首頁

尾頁

跳至