自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

何必尋夢 發表於 20-4-1 22:08
因爲只有病情嚴重的患者才需要呼吸機,新冠肺炎造成的額外呼吸機需求不大,再多幾倍確診都唔係問題。由於這 ...
呢兩個禮拜主要係外來輸入個案,本地感染好少,香港未出現社區爆發,同意的確係好多人過度防疲。不過戴口罩其實唔算係過度防疫,香港頭2個月流感數字幾乎跌至零,事實證明戴口罩+勤洗手對飛沬傳播既病毒係一種有效既抵禦方法。戴口罩其實主要都係保護別人。
CNN其實尋日頭版係:Face masks: Asia may have been right all along

珍珠宮

Hopuco 發表於 20-4-2 09:20
有錢實買到架,問題係冇錢嘛
你估個個都買得起十蚊個口罩?
何不食肉糜

說出重點來

不是每個家庭買到$200盒口罩

大宅

琴日搭巴士,果個吖叔將個口罩拉到去個下巴度做裝飾用!都唔明距個口罩帶尼做咩!

大宅

何必尋夢 發表於 20-4-1 22:08
因爲只有病情嚴重的患者才需要呼吸機,新冠肺炎造成的額外呼吸機需求不大,再多幾倍確診都唔係問題。由於這 ...

如果大家唔驚,仍然堅持以前嘅生活,唱k/落吧/....會點?

現實中冇人因為驚得滯,而累事。反而有批唔驚嘅人, 如蘭桂坊群組/ 唱k群組, 搞有小型爆發。

希望你有做好防疫措施

禁止訪問

別墅

Suncloud 發表於 20-4-2 11:04
如果大家唔驚,仍然堅持以前嘅生活,唱k/落吧/....會點?

現實中冇人因為驚得滯,而累事。反而有批唔驚嘅 ...
大量無病徵人士戴口罩 => 前線高風險人員和患者缺乏防護裝備 => 大量醫護人員感染 => 醫療體系崩潰
恐慌性囤積糧食 => 全球糧食供應不足 => 饑荒 => 大量人餓死
大規模停工 => 大量人失業 => 貧窮人口增加 => 大量人死亡
抽調醫療資源集中處理COVID => 削弱分配給其它疾病的資源 => 其它病人病情惡化

防疫係有代價嘅,而且同樣關乎人命,當爲防疫付出的代價比疾病本身造成的損失更大時,就係得不償失且不可持續,所以必須平衡多個方面。你感覺唔到係因爲這些代價有區域性和時間性。

你身處全球經濟最發達的城市之一,大部分人有足夠的儲備,以致於有財政能力同其它地方爭贏物資,即使其它人更需要它們。目前很多疫區已經面臨防護裝備不足,醫護人員感染率高的情況。而疫情不算特別嚴重的香港,全香港普通人一日的口罩用量就足夠十幾個香港規模嘅城市嘅醫療系統用一日。可見香港的防疫措施無形地損害了其它地方。這正是WHO和大部分國家不建議無病徵人士戴口罩的主要原因之一。
又例如過度使用消毒劑對水源造成的污染要一段時間後才浮現,早前天水圍千魚浮屍就被指與此有關。日後如果進食了在近岸生活的水生動物,將可能食物中毒。

因此,應該採取最有效而最不擾民的措施,而不宜借防疫爲名假裝做好多嘢,其實只是爲了向公衆說明佢做咗嘢。在家工作或彈性上下班/午膳時間對減少人流集中效果最明顯而對正常活動影響較少,但某些其它做法實際作用可以忽略,無論做不做約兩個星期後都會明顯緩和(當然政治上各派人馬都可以宣稱採用他們的建議後情況好轉,但其實兩者並沒有因果關係)。

公爵府

plumtree 發表於 20-3-31 16:54
今日落M記買早餐,等外賣。突然聽到身邊一藍子 正氣憤地同負責人投訴。據悉,佢目睹一女子完全冇帶 ...

周街都係呢啲人,拉低個口罩大聲講嘢,今日喺地鐵站見到有個阿叔係咁,拉低個口罩喺地鐵站好大聲咁問客戶服務員嘢,雖然係隔住塊玻璃姐,跟住我喺櫥窗睇緊野,有個阿叔又係拉低口就係我隔離大聲講嘢,我即刻行開幾步,離晒譜㗎!

首頁

尾頁

跳至