自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

支持DSE如期開考!

公爵府

kk1979 發表於 20-4-8 11:26
遲到幾耐?

第一波,內地入境人士爆發
第二波,外國入境人士爆發「仲未完」!
第三波,會唔會因為考DSE導致大爆發?咪賭一舖囉。

遲幾耐?你點會問香港市民,我係你就要問負責衛生嘅陳局長,只要佢話OK 咪OK 囉,點會係由一個教育局咁冒險安排考生違犯禁聚令呀。

而且到時真係疫症大爆發就可以問責!

有時真係要平衡時空,呢邊每日四點鐘張醫生都話避免人群聚集,那邊廂就話集體考試

大宅

kk1979 發表於 20-4-8 11:26
遲到幾耐?

其實最怕之後延遲1-2個月後,疫情有變化。
相信限制入境或隔離措施不會無限期延長,現在開考,算比較好安排。
如果大家覺得開考危險,為何不建議政府下令18歲或以下人士,不准出外返工,上補習班,上興趣班,搭公共交通工具?
大家多守規矩,做好防疫,同心合力!
不好再用謠言打擊今年的考生,有很多考生會受不住這些壓力。

禁止訪問

男爵府

支持DSE如期開考!

子爵府

回覆 ladysasa 的帖子

所以真的不能再拖不能再延遲
考前狀態幾時都係最重要,
如果心理質素唔好, 就算溫幾多幾耐都會係考果陣應用唔返出來

其實政府如果能全部人停工停外出14天係最好, 然後 4月27 班考生就可以出來應考,
但配套唔夠, 點應付班偷偷外出的人? 香港唔似其他地方有軍隊幫手,所以執行唔到唯有靠所有人自律!
好似我地呢D要返工既, 都係因為公司唔比HOME OFFICE< 一係就自己辭職唔好做. 為兩餐既我地,都只能做到.先保護自己再做防疫, 唔外出食LUNCH, 帶飯,除了工作便是回家.

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 20-4-8 10:36
嗰啲一係就無仔女,想攪事。
一係就有仔女無讀書,想人陪。

支持你嘅講法!
我家族有DSE考生, 我都贊成快快考完個試!

禁止訪問

公爵府

支持如期開考
坐位之間已有一定距離
同埋考試期間大家做卷無談話機會
戴口罩,酒精搓手液消毒問題不大
拿埋消毒濕紙巾抹好坐位和枱先考就安心啦
祝各考生順利開考

公爵府

IloveJJ 發表於 20-4-8 11:41
係你spin 呀!我講既野有咩問題?

或者我再講一次,
你咁自私連遲少少考DSE都唔接受唔到,要全香港人陪你冒險,我都冇辨法!

另外,依家講緊你哋班自私精要全香港人陪你攬抄,究竟關其他人乜事?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

WWT1234 發表於 20-4-8 11:50

第一波,內地入境人士爆發

咁可能你唔使返工, 星期一至五,每日7am-10am咪仲多人搭mtr返工。 咁有冇大規模爆發地鐵群組? 你都識講, 第一波,中國傳入, 第二波,外國傳入, 咁第三波,係乜? who knows? Who really knows? Please clarify!

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章

ladysasa 發表於 20-4-8 09:37
DSE如期開考,是最好選擇!
現在大部分國家都封關或限制入境,是比較安全的時間。
我們不知道1-2個月後,當 ...
支持,當界考生是很辛苦的,F 5的時候所謂的社會運動,同學間的互信受到考驗,因為年齡層的關係,連深色衫,長遮都要避免,學校的學習環境不同,常常有人叫鬧,俾人阻往番學,好吾容易上F6。上左幾個月就停課,書又未教完,mock 又未考,又要擔心疫情,然後DSE又吾知點。麻煩個D冇份考的人,吾好再話有人病了邊個負責之類的說話!政府巳經盡力保持佢地坐的距離,量體温等等!如果考生或家人覺得冇信心,請不要去考了!吾好再延期啦!實在太累了!

水晶宮

96669666 發表於 20-4-8 12:00
其實呢今年罷課,拉人鏈最多嗰D學校就係band one 名校,如果取消dse直接入三大,呢班名校手 ...

我所知就唔係

拉人鏈band 3最熱烈

伯爵府

ladysasa 發表於 20-4-8 09:37
DSE如期開考,是最好選擇!
現在大部分國家都封關或限制入境,是比較安全的時間。
我們不知道1-2個月後,當 ...
最適當!點再延遲呀?啲人又自私又去唱k,又去聚餐,又行山,BBQ,難為DSE考生佢地完全受折磨。

水晶宮

正常開考好!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

唔該樓上唔好把全香港人同你睇法!
我們全部十分極度支持如期開考!

你的想法大家已收到,
你的機心我地都睇到!

你 可以收工
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

禁止訪問

首頁
23456...12

尾頁

跳至