自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

miriam 發表於 20-8-17 12:43
我是最不孝的頂心杉

我都係呀係父母心目中嘅頂心杉呀,不過我父親入咗醫院我都會過去醫院照顧,我母親入了醫院我都會盡心每日去醫院餵飯和抹身㗎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

寶妮 發表於 20-8-17 12:22

我間中會有你呢個諗法⋯
Same here

象牙宮

回覆樓主:

如果出去只為買野同去老人家屋企係ok,只要你唔係高危人士,住高危地方可以!但如果仲係吃喝玩樂當然就唔好了,無話係咪....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

小詠 發表於 20-8-17 12:44
我都係呀係父母心目中嘅頂心杉呀,不過我父親入咗醫院我都會過去醫院照顧,我母親入了醫院我都會盡心每日 ...
我爸未走前, 我媽同我班阿姨講 "生仔好聽, 生女好命" 時, 我真係喊左出黎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

naicha 發表於 20-8-17 12:32
自己選擇程度, 100個人100樣想法
我成日都覺得大半年了, 日日出街或幾日出街都好
出得街返工買餸應該多少有 ...

講得好我都覺得要平衡各方面的需要,不過,講到尾,有病都係自己受苦,如果傳染家人親友,更是叩一萬次頭認錯都無用

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我就覺得自己做得幾多得幾多, 起碼唔會 畀機會自己後悔先

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我就算去阿媽度, 我都唔敢除口罩, 唔知自己有冇中招, 老人小朋友比較體弱, 暫時都係少見面好D, 唯有多D視像傾電話

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

fanny3315 發表於 20-8-17 12:33
如果有咁親密接觸就唔好
個人覺得點對點的話係可以去探,但有身體接觸就唔好,除非你去到即 ...

係囉,攬錫、幫對方札頭髮呢啲,係親密接觸,同上門普通探望、閒談一下、甚至幫手做點家務係兩回事

翡翠宮

係機會率問題,越出得多街就越有機會接觸到病毒。樓主,你做得好好,番工睇醫生係無得選擇,但出街食野聚會係可以避免;越愛護自己同家人朋友,你越會避免不必要既接觸⋯⋯完全不存在雙重標準既問題

公爵府

回覆樓主:

我都無去探我屋企人好耐,亦無帶小朋友出過街,連買餸都用網購,其實有好多人都忍耐緊

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都好耐無返去呀媽度...
不過我咁諗既﹐自己做得幾多得幾多...我夠想出街約朋友食飯飲野...不過如果大家都飯聚好易又出事﹐都係忍多排....好多出事先黎後悔..自己中左都唔緊要﹐最怕影響家人﹐有老有細咋.........
所以人地點諗唔好理人﹐最緊要如果佢到時有事唔好怨就得LA...

伯爵府

sunnymama2 發表於 20-8-17 11:30
我啱和同事呻,我好耐都冇出街,除了番工放工和睇醫生外,真係冇出過街。

我話嗰d成日gathering 就係將佢 ...

你同事只為自己,你留家係為大局,如果所有人都出街聚會,就算做好防疫都唔會一定唔感染,佢哋令到香港無法清零,先係岸居

珍珠宮

做好自己.. 問心無愧就得...
人地點諗點做我控制唔到...

琥珀宮

茶木 發表於 20-8-17 11:55
你睇工程公司群組,同事一樣一齊中

除非樓主唔番工

樓主唔可以控制到佢接觸既人(如同事)會否中招再傳染給佢。
但佢非必要唔出街,佢自己若不幸中招,就可以避免自己再傳染比非必要見既人(如年老父母中招肯定高危)

大宅

回覆 sunnymama2 的帖子

一D都唔ON 居呀! 你做得好好呀!保護自己保護家人!

我都係除左一星期番兩日工之外,
無去過任何地方,
放工去超市買餸, 無行街無SHOPPING, 而家只係買屋企野, 買完就閃,
生活都好苦悶, 但就要確保自己唔會染病番屋企!

但我同事, 成日都話要去邊去邊,
要食乜食物,
好討厭
心唸你仲周圍去,
你中左, 我坐你隔離都高危
好想兜口兜面話佢一句:點解你要咁自私 ?!

大宅

話人的人通常無視自己的弱點。例如只諗自己的人就話人多鬼餘。樓主做得好好吖。

大宅

Delete

珍珠宮

回覆樓主:

我無甘偉大為人地,我為自己同家人遮,但偶爾都會落公園散步,要去買野嘅點都會去買,唔使嚟人點講,下下要符合大眾標準會好攰

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

小巴小巴 發表於 20-8-17 13:07
回覆 sunnymama2 的帖子

一D都唔ON 居呀! 你做得好好呀!保護自己保護家人!

一咁講,就會嗌交,最慘仲要周圍大部分人都覺得理所當然!

首頁
23456...7

尾頁

跳至