自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

Chowying 發表於 21-1-9 17:27
捐勞動力囉, 唔通就係因為任性, 未結婚 大肚就唔使負責任咩, 洗尿布唔需要見到個bb嫁喎, 我有少少失平 ...

生完BB嘅媽媽,都回家了,還會住在那裏嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wan_sosin 發表於 21-1-9 17:39
生完BB嘅媽媽,都回家了,還會住在那裏嗎?

咁呢個就係母親的抉擇嘅問題啦, 原來你話畀我聽佢哋真係白食白住。

都係講嗰句 , 低下階層 要自己賺錢養仔女嗰啲 好可憐
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 21-1-9 17:30
我純粹覺得,唔知點解近幾年 要求捐助都要達到一定水平, 我真心覺得窮苦嘅低下階層自己要搵錢嗰啲最可憐
...

社福界,擴展至絶大部份 NGOs, 勢力坐大。

社交媒體+討論區興起,造就大部份人輕易高擧道德旗幟,你一表示任何質疑,就表示你涼薄你冷血你冇同情心。

二者互相發酵,產生化學作用,造就(類)社福機構任何requests 都一呼百應,asks for baby wipes (how about food supplements? baby toys?) 都變成可以好legitimate。

會哭的孩子有糖(not food at all) 吃,所以真心窮苦的低下階層冇人理,好正常。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

Chowying 發表於 21-1-9 17:41
咁呢個就係母親的抉擇嘅問題啦, 原來你話畀我聽佢哋真係白食白住。

都係講嗰句 , 低下階層 要自己賺錢 ...

實在我唔太明白你嘅睇法,我只係將我所知嘅事實講出嚟。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wan_sosin 發表於 21-1-9 17:47
實在我唔太明白你嘅睇法,我只係將我所知嘅事實講出嚟。

我其實都唔想寫咁多字,我都唔係想質疑人哋捐唔捐, 我純粹講下我自己嘅想法, 我就係唔鍾意時時刻刻見到要求捐助嘅機構 總係要維持著某一種水平, 某啲窮苦大眾亦唔一定享受到既水平, 你其實唔使明白我
總有離別的時候

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 17:43
以我所知呢
我朋友都係喺母親的抉擇領養咗一個
佢話畀我聽小朋友如果想搵媽媽係可以!!! 至於嗰個生母要搵 ...

你搞錯了一點,個小朋友係可以尋親找回生母,但要係成年之後才可以,係BB未成年之前是完全不會見面,連聯絡資料都唔會有的。
我信你是聽朋友所講,但有時聽都係有可能誤解的

翡翠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 17:45
佢唔返屋企喺嗰度湊bb???

如果佢喺嗰度白食白住到生咗個bb之後要攞返個bb其實係比好高昂嘅費用㗎

本來純粹只係講下我唔會捐嘅理由,中間講下講下講得太遠啦,明唔明白人唔緊要
總有離別的時候

禁止訪問

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 17:43
以我所知呢
我朋友都係喺母親的抉擇領養咗一個
佢話畀我聽小朋友如果想搵媽媽係可以!!! 至於嗰個生母要搵 ...

同埋而家係講緊仲係母親的決擇那裏,唔係已經到了領養家庭,生母唔淮許再見BB是有原因的

翡翠宮

waterlilymonet 發表於 21-1-9 17:42
社福界,擴展至絶大部份 NGOs, 勢力坐大。

社交媒體+討論區興起,造就大部份人輕易高擧道德旗幟,你一表 ...

你寫得太有系統啦 我都冇辦法整理出嚟, 我只不過係有感而發寫下自己唔捐嘅理由 ,我嘅同情心多年先前就已經被用盡喇
總有離別的時候

禁止訪問

子爵府

捐唔捐係自由,但睇到部分人想法好mean。

珍珠宮

Chowying 發表於 21-1-9 17:49
我其實都唔想寫咁多字,我都唔係想質疑人哋捐唔捐, 我純粹講下我自己嘅想法, 我就係唔鍾意時時刻刻見到 ...

人係無得完全共平嘅

禁止訪問

男爵府

Chowying 發表於 21-1-9 17:54
你寫得太有系統啦 我都冇辦法整理出嚟, 我只不過係有感而發寫下自己唔捐嘅理由 ,我嘅同情心多 ...

本人多年來的觀察而已,身邊實在太多只為feel good 而捐輸的朋友。

禁止訪問

子爵府

Shellyxlk 發表於 21-1-9 13:08
保良局嗰啲嘥氣,可能我唔識野,但係完全唔覺得佢有咩貢獻

咁你真係唔識嘢
問題家庭(例如吸毒者)無人照顧嘅小朋友都會被帶去保良局,會得到適當照顧,喺嗰度亦有課堂可以上
咁應該唔算無貢獻啩

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 17:54
我都係了解
可能有啲位置有啲事
我誤會咗啫

唔緊要,傾下傾下就會清楚多些。
其實我同我啲朋友講領養嘅過程,我嘅朋友聽完都未必好清晰,仲會誤會係我有得見過喜歡個BB先會帶返屋企

首頁
23456...12

尾頁

跳至