自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

世界衛生組織在2020年5月13日的簡報中指出,新冠病毒有機會像愛滋病毒一樣變成流行病,永遠不會消失。

港大醫學院院長梁卓偉提醒,疫苗主要作用是保護「自己不發病」,但達成「不感染」的比率並不高,因此難以做到「群體免疫」,接種疫苗只是「保護自己不發病」。
已經接種疫苗的人可能成爲無症狀傳播者,他獲得的免疫力雖然足夠避免自己患病,但並不足以避免感染病毒並傳播給其他人。

對生命來說,新冠病毒彷彿一種生存競賽,弱者淘汰,適者生存。
打咗新冠疫苗嘅人常勝。
不接種新冠疫苗,無異是一種豪賭,賭注是人命。

子爵府

其實你是否有強迫症?應該睇精神科好d

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

dolala 發表於 21-2-19 13:42
而家係講緊全民打哂呢水疫苗,都唔可以除口罩呀!

冇任何隻品牌疫苗是100%有效, 假如90%有效, 即係約有10% 人打了針仍會中招.

况且, 就算打了針令自己不發病,
但仍然可以做帶菌者, 播毒俾其他人.

病毒不斷在變種, 如果香港好少人肯去打針, 冇可能達至群體免疫(>70%人打左).
如成為風土病, 要好似流感針,
一年打一支, 對付每年變種的病毒.

如不想見到這局面, 為全港市民的福祉,
而不是只為自己著想,
每個人都要配合政府的抗逆政策.
同心才可抗疫,
內鬨會危害全港市民的健康.

msms0118    發表於 21-2-19 16:38

男爵府

接種新冠疫苗只能提供個人保護,
其實唔打新冠疫苗嘅人,四處都有危險。

珍珠宮

虎到金來勳章

dolala 發表於 21-2-19 15:10
口罩令呀!

咁而家有講定打晒針後幾年都keep住口罩令?專家認為或建議就係事實要驚定先?

liy7239    發表於 21-2-20 11:26

男爵府

dolala 發表於 21-2-19 13:25
有醫學專家話市民打哂疫苗仲要戴幾年口罩,真係寧願死左好過。市民冇呼吸自由咩?就算因為要保護大眾,咁全 ...

其實,專家唔講,我自己都會繼續戴,真係衞生好多

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實打完係唔會唔中招, 只係減底病情咋喎, 咁既話我覺得戴多起碼一年都唔奇喎, 都係保障自己啫

珍珠宮

回覆樓主:

其實我覺得出街帶口罩幾好呀,雖然夏天係會熱d焗d,但傷風感冒真係少左,普遍市民既衞生意識都高左,以前d呀叔咳呀打乞嚏又唔揞住仲衰,餐廳果塊隔板仲正,唔怕隔離檯口沫橫飛飛埋過黎,希望就算疫情過左,果d膠板都唔好拆

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

forgive?forget? 發表於 21-2-19 14:49
同意,戴咗口罩係病少咗好多好多
但我更渴望嘅係可以化妝扮靚,而家戴咗口罩我真係求其咗好多
將來我會打 ...

我反而係驚到時唔比人戴,有jm 提一提口罩令,唔知仲比唔比人用。打左針都只有7-8成保護,小朋友又無得打,就算唔強制,我應該會帶多幾年,我係怕自己傳染比小朋友,始終佢地細,唔可以有萬一。

男爵府

msms0118 發表於 21-2-19 15:26
中國醫學教授鐘南山說,疫苗最重要還是安全性,全滅活疫苗的安全性可靠性比較高,一般的輕微副反應是十萬分 ...

不能只看個人是否已經打了疫苗,或曾經中過所以有免疫能力。
要看香港整體是否案例不多,而且大部分人都打了疫苗,才能考慮取消口罩令,限聚令。
所以要大家同心協力合作,否則經濟難好。

子爵府

疫苗只係保護自己唔發病.. 如果個身仲有病毒而自己唔帶口罩.. 係會傳到比其他人wo..
打完疫苗後仲有幾年都要帶, 我覺得係合理同有科學根據...

男爵府

唔使寧願死咁誇張呀嘛

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

全民打晒後,過一段時間應該放寬,可以自己決定戴唔戴口罩。

禁止訪問

男爵府

anita_yps 發表於 21-2-19 17:53
全民打晒後,過一段時間應該放寬,可以自己決定戴唔戴口罩。

但係一個咁講,兩個咁講,唔絕望至奇!

水晶宮

我某程度支持這個專家,事實上個病毒已變種,加上香港人好多未必會真係打疫苗,就算佢唔提出,我都會戴多一排,順道清下存貨

伯爵府

BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 21-2-19 13:35
就算冇咗新冠病毒,我都會戴口罩去撘車,同去人多嘅地方。我發覺呢一年戴咗口罩後,真係一次感冒都冇 :happ ...

你咁做啱㗎!

我九年前陀仔日日坐長途過海車返工,為安心日日一上車就戴口罩,啲人又咳又鼻涕同佢一個空間焗成粒鐘

由嗰陣起真係慣咗一坐耐少少車就戴,所以一爆肺炎時因為咁先有一啲備用口罩頂住咋,唔係當時全民搶口罩一個都無幾徬徨

伯爵府

sharonchung 發表於 21-2-19 13:35
自己命自己保

100%同意

審時度勢 見步行步

有事有幹,林鄭叫唔帶/帶咗都要除,我哋都照戴啦

伯爵府

我一直坐飛機都會帶,因為以前試過幾次被人傳染感冒

珍珠宮

dolala 發表於 21-2-19 13:37
但你唔應該強加自己諗法係他人身上。

咁高興唔戴口罩 ,人有自己死嘅自由,但唔可以因為自私,覺得冇需要,以為自己唔會係帶毒者而間接將病毒傳播出去,如大量自私群組咁。新年就出現50人隔離群,之前700人跳舞群。自己中招死無所謂,唔好累其他港人(包括自己家人)。

首頁

尾頁

跳至