自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我應該會開心
佢開心我都開心
不過老公應該唔會開心

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

之前狀元揸巴士都有啦,最緊要做得開心,心態正確好重要

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

離題

其實我都想試吓揸巴士、小巴或者的士

象牙宮

回覆樓主:

揸巴士好專業架,你估易架!我無問題架,佢搵夠錢生活就得啦!我真係識人外國讀完書返黎做司機

公爵府

小朋友自小鐘意巴士,揾到自小興趣為職業我相當贊成!

水晶宮

lovebb2 發表於 21-5-3 09:33
https://youtu.be/L-tZ8D_TYOs
如是你子女,你會 點諗? 開心 定 唔開心?

如果有錢,咪由佢囉,咁始終都係份正經工作

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

lovedgs 發表於 21-5-3 09:53
係外國讀副學士回流做一些自己有能力&有興趣的事好過浪費時間

如果有能力,佢點會唔想讀上去,父母最多只能夠給建議

伯爵府

自己決定…冇問題。之前都有狀元巴士,E+都做左巴士高層。

伯爵府

回覆樓主:

揸巴士幾好呀,穩定收入,又可以益下屋企人搭免費巴士,我識得好多浸完咸水返嚟既人,唔係做 量地就係做保險咋,每月0收入

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆 losttoa 的帖子

水晶宮

同媽媽好似樣

唔好將「浸過鹹水」捧得太高,副學士返來,搵到自己鍾意嘅工,好好吖
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

無睇片,最緊要佢開心,佢有學歷,想做咩都得,做幾年車長唔鍾意,30歲轉行都仲有機會,好多人係30歲先進修取得學位。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

Piaget 發表於 21-5-3 09:56
之前都有9A狀元揸巴士

9A狀元揸巴士粉絲Like爆

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130521/00407_096.html

現在梁領彥是九巴車務策劃部主管

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/578066/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E-%E4%B9%9D%E5%B7%B4-%E7%96%AB%E6%83%85%E4%B8%8B%E6%97%A5%E5%9D%87%E5%A4%B1%E8%BF%91%E7%99%BE%E8%90%AC%E5%AE%A2-%E9%83%A8%E5%88%86%E9%83%8A%E9%81%8A%E7%B7%9A%E5%AE%A2%E9%87%8F%E4%B8%8D%E8%B7%8C%E5%8F%8D%E5%8D%87

當年佢揸296M巴士線, 我坐過一次

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

識人外國讀完書,由酒店執房做起做到而家regional sales director
佢話唔少sales 無實務經驗,但佢做過晒,要內外統籌sell嘢都有牙力 (例如個客想咁咁,佢知道配唔配合到,唔會俾operation灑)

侯爵府

2024年龍年勳章

spikenard 發表於 21-5-3 10:25
最多揸1,2年就會入管理層,眼光要放遠點

朋友搵野做,冇乜學歷,叫佢搵倉務,佢話辛苦,我話你眼光放遠d, ...

唔係架, 而家會cut cost, cut 大佬架, 不過一路做起碼叫有機會做

伯爵府

回覆樓主:

9A 狀元揸巴士!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我自己都搵唔到自己鍾意嘅工去做,又或者有幾多人可以丫?
佢搵到當然支持佢

珍珠宮

回覆樓主:

肯做都開心既
好過自視過高,變廢青宅男暴徒

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

都係正常職業, 係我都會支持佢, 最緊要唔駛我養返佢轉頭.
搵到份鍾意既工, 都唔係容易既事.

香港好多讀完副學士都係失業或者搞事唔做嘢.

之前有個狀元入左九巴, 開頭都係揸巴士, 依家做到好高層了.

珍珠宮

回覆樓主:

我無所謂架,最緊要佢肯做,唔好學壞。

首頁
23456...7

尾頁

跳至