自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

fho001 發表於 21-8-21 15:49
回覆 veronicahung102 的帖子

真係唔明點解 d 人成日都玩埋堆? 其實公司請唔到人, 分分鐘的工作都係自己哽 ...

佢哋好似揀新抱咁,楝個聽教聽話吾駁咀的

大宅

回覆 mimi005 的帖子

咁慘, 希望你搵到份好工. 我因為年紀大, 被迫要轉行, 所以申請 HA. 始終人揀你, 你揀人. 私人機構都唔容易

男爵府

mimi005 發表於 21-8-26 13:28
佢哋又分派呢,總之我就少說話,多做事,但都比人丙

老屎忽就最增新人多做事唔 擦鞋

水晶宮

fho001 發表於 21-8-26 15:34
回覆 mimi005 的帖子

咁慘, 希望你搵到份好工. 我因為年紀大, 被迫要轉行, 所以申請 HA. 始終人揀你, 你揀 ...

我就係 50 才炒左,咪焗住做 HA

水晶宮

小馮 發表於 21-8-26 16:46
老屎忽就最增新人多做事唔 擦鞋

係呀,有時得手安慰下病人,個死 seafood 話我冇時間,不用對病人(許)寒問暖,佢自己又成日8病人的私隱,你住邊呀,以前做乜工呀,個d伯伯上佢當,乜都講哂,我從來唔8病人嘢,佢住山頂,劏房都吾關我事,做好醫院野就得啦

珍珠宮

mimi005 發表於 21-8-21 18:13
公院一樣,有啲老屎怱HCA 都會蝦 文員架,仲惡過護士,總之佢哋d文化超難頂
...

其實唔係文化難頂,係制度問題,做又36唔做又36,過到自己就海闊天空,過唔到自己,太正直太有原則就好痛苦。

男爵府

mimi005 發表於 21-8-29 20:11
係呀,有時得手安慰下病人,個死 seafood 話我冇時間,不用對病人(許)寒問暖,佢自己又成日8病人的私隱 ...

咁你一定得罪老屎忽, 你唔怕佢哋圍爐攻擊你咩?

子爵府

mimi005 發表於 21-8-29 20:11
係呀,有時得手安慰下病人,個死 seafood 話我冇時間,不用對病人(許)寒問暖,佢自己又成日8病人的私隱 ...

咁(許)寒問暖又真係唔多好
容易講咗自己嘅感受,易講錯嘢
有咩嘢事,個病人會話:“有人話xxxx"
或者個病人同你講咗有什麼唔舒服,你又點處理?“了”起啲嘢嚟講

相反,老seafood 問病人嘅內容,是已成嘅事實
普通閒談,阿伯又開心有人講嘢

水晶宮

小馮 發表於 21-8-29 21:11

佢哋文化係蝦新人,同做一個事情,老 seafood 做就冇問題,咁我照跟,就丙我

水晶宮

147741 發表於 21-8-29 23:55
咁(許)寒問暖又真係唔多好
容易講咗自己嘅感受,易講錯嘢
有咩嘢事,個病人會話:“有人話xxxx"

我冇許寒問暖,係個病人問我應該買中碼或大碼尿片,我同佢解釋返,中又得,大碼會豁d舒服d⋯⋯,佢 old seafood 想搵嘢罵人啫
而且佢唔似係關心病人,每一句都係 問得好私穩,純8掛心態

水晶宮

小馮 發表於 21-8-29 21:11

我都真係冇得罪,佢哋話乜我都應,哦,好,反正我新,佢哋乜都話一餐,我返工時間吾會偷懶,見到有嘢就做,冇駁咀,但佢哋都巢d野出嚟話,好似阿打話咁……..我咪聽阿打話,點知又比老 seafood 話我唔裝滿個 station

男爵府

mimi005 發表於 21-8-31 08:02
我都真係冇得罪,佢哋話乜我都應,哦,好,反正我新,佢哋乜都話一餐,我返工時間吾會偷懶,見到有嘢就做 ...

即係雞蛋裏挑骨頭, 佢哋 根本係攻擊你, 咁點解你唔試下擦鞋( 阿諛奉承)

首頁

尾頁

跳至