自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

程嘉藍 發表於 21-9-13 02:34
生一個已經有壓力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yeunghung 發表於 21-9-13 11:13
大陸城市一樣有公屋的,多瞭解先。
名義上既所謂有, 實際同無無分別
不如你了解多D先

珍珠宮

iris2014 發表於 21-9-13 11:21
小朋友一上小學,發覺係呢個「群體」入要根本好難獨善其身,而家個個小朋友都要好主動爭取表現,否則只係 ...

珍珠宮

iris2014 發表於 21-9-13 11:21
小朋友一上小學,發覺係呢個「群體」入要根本好難獨善其身,而家個個小朋友都要好主動爭取表現,否則只係 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

死亡交叉

有冇boll , rsi, kdj 指標

男爵府

littlefunpig 發表於 21-9-13 11:03
又唔係, 有D 特首是是但但, 官員特色
少做少錯, 唔做唔錯
好似董建華推8萬5

系環境經濟讓你Out,搞八萬五得罪有錢人。
有錢人就撤資,政府唔驚嗎!?

侯爵府

zitzai 發表於 21-9-13 07:57
主要係雙非,12 年加埋龍年效應。11 年嘅兔 b 係有記錄以來第一次多過之後嘅龍 b. 我 11 年年尾生,私家醫 ...
同路人呀

我都係11年生兔b,我係9周先book到想睇嘅醫生(當時連睇比較出名小小嘅醫生都要等成個月,幾顛),第一次見佢已經要我即刻去私定家交成萬蚊deposit,我當時仲出緊血作緊小產呀陰公

11年有9萬幾個BB出世,破哂近年記錄,雙非+單非多過本地。我去餵奶時,成間房得我一個係本地人,其他全部講普通話或來自廣州

我啱啱開刀生完返房休息時,隔離床個醫生用佢非常非常普通嘅普通話教個大陸媽媽要點處理傷口,我直頭忍笑忍到扯住傷口痛

littlefunpig    發表於 21-9-13 11:56

男爵府

J.ELLE 發表於 21-9-13 07:29
講真,現今養個小朋友真心唔容易,身邊好多朋友都唔敢生。

係呀,供書教學不在話下,依家啲人越嚟越難教,社會氣氛環境唔好,生活指數好高,而家講緊一層樓平嘅都六、七百萬,排公屋講緊18歲入紙差不多5張野先上到樓,老人問題,氣候問題等等,好似帶佢哋來捱世界咁,真係大人細路都辛苦,如果經濟環境唔係十分好好,兼有大量心神時間的話真係唔好生,我都係咁同仔講的,生得仔好大責任唔係淨係有錢就得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tsewong 發表於 21-9-13 11:50
同路人呀
好慘當年真係
自己都興幸呀女出世時
唔需要經歷呢D 一有左就要排幼稚園....
爭床位爭奶粉... 人都顛

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-9-13 11:59
好慘當年真係
自己都興幸呀女出世時
唔需要經歷呢D 一有左就要排幼稚園....

係呀,如果真係要咁樣「搶」法,一定唔會生

子爵府

薯圈 發表於 21-9-13 11:36
要對抗社會上其他家長嘅比較真係好難,雖然bb 初出世時已成日提住自己,但亦曾經於初小時不慎跌入呢d比較 ...

JM的孩子可以在沒壓力,充滿愛的環境成長很幸福,你是好父母,但其他要子女補習要上興趣班的也不一定是壞父母,難度他們不愛自己子女?只想子女將來的路易行點。

鋼琴家朗朗,童年經歷父親的嚴苛訓練,每日除了功課就是練琴,做得唔好,媽媽亦會用牙籤吉佢手指。今天的朗朗沒有埋怨父親,而是感謝父親逼他練琴:「沒有父親,肯定沒有今天的我。」

凡事兩面睇,不是非黑即白。

大宅

遲下會好似日本咁

子爵府

tsewong 發表於 21-9-13 11:50
同路人呀

我記得果陣2011 老大買唔到奶粉

宜家岩岩老4 出世,奶粉大減價…

經歷緊時代嘅變遷

翡翠宮

huiwo太太 發表於 21-9-13 12:12
JM的孩子可以在沒壓力,充滿愛的環境成長很幸福,你是好父母,但其他要子女補習要上興趣班的也不一定是壞 ...

中肯
大家各自愛自己既仔女
方法不同
不一定舒服放任叫最好

beebee67890    發表於 21-9-13 18:21

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

JM的孩子可以在沒壓力,充滿愛的環境成長很幸福,你是好父母,但其他要子女補習要上興趣班的也不一定是壞 ...
朗郎是成功的例子,但有好多頂不住壓力。
所以都有講他上綜藝,就是去玩,填補童年所缺失。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 21-9-13 11:18
其實我真係好唔明,唔谷小朋友得於放養?唔理佢將來?

教育有好多種,有d家長喜歡死谷爛谷,去補習去興趣 ...

我自己就咁睇,有資源同谷唔谷係兩回事,有能力有資源比小朋友,可以係因才施教,例如子女讀官/津校唔適應,父母有能力比佢讀直資/國際學校,比佢参加唔同興趣班,甚至中學/大學有能力供佢出國讀書,出國交流 .... 等等,成長過程中當然須要陪伴同支持,但如果無錢無能力,根本就無乜選擇甚至唔駛諗。

留意下生幾件天生天養/養兒防老心態嘅父母,通常係比最少資源但就想有最大回報嘅心態。你有冇睇另一個 Post. 網友話有個阿媽同個囝講, “你就算考到大學我都無錢唔會供你,唔會比你讀,但你要顧住我哋兩老 ”, 呢類人先係最自私,根本唔應該生。

littlefunpig    發表於 21-9-13 13:49
Mm233    發表於 21-9-13 12:40

子爵府

sukkiu 發表於 21-9-13 12:20
朗郎是成功的例子,但有好多頂不住壓力。
所以都有講他上綜藝,就是去玩,填補童年所缺失。
...

是比較極端的例子。

亦有很多童年很愉快,大個很悲慘流落街頭,或做社會最下層,工作最辛苦,錢又搵最少。

只是說大家培育子女的方法不同,不用說是100%錯。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-13 12:23
我自己就咁睇,有資源同谷唔谷係兩回事,有能力有資源比小朋友,可以係因才施教,例如子女讀官/津校唔適 ...

你就是我想說的!

伯爵府

一仗功成萬骨枯 朗朗後面又有幾多高壓訓子而失敗既case呢

珍珠宮

beebee67890 發表於 21-9-13 11:56
係呀,供書教學不在話下,依家啲人越嚟越難教,社會氣氛環境唔好,生活指數好高,而家講緊一層樓平嘅都六 ...

首頁
23456...8

尾頁

跳至