自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Jamesmama 發表於 21-10-5 09:04
睇完魷魚遊戲,見bk jm話今際之國仲好睇過魷魚,就係咁開左來睇,有d失望,努力下煲左4集,希望後幾集會好 ...

我都開左今際之國, 但真係無咩FEEL, 飛住黎睇都未睇得哂.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

韓劇男女顏值win晒... 之前睇左佐藤健套"天堂醫生"... 真係麻麻...

寶石宮

回覆樓主:

各花入各眼,我喜歡日劇,韓劇唔啱胃口
不過都係歐美劇最好睇

公爵府

好媽媽勳章

goo_littlebb 發表於 21-10-5 11:00
我都開左今際之國, 但真係無咩FEEL, 飛住黎睇都未睇得哂.

今際之國諗住捱埋佢,但睇到第五集終於跳船

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

別墅

小源 發表於 21-10-4 21:20
2021年仲玩梗浮誇式演技同說教,髮型就個個日本牛郎咁得D女靚,套今際之國又係打打殺殺仲同你講 ...
所以日劇真係要變下

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

日劇好似仲停留梗以前咁, 男主角唔夠MAN.女主角好少少..但係造型打扮都好似仲徘徊响以前咁..
節奏太慢..
韓劇近年的確有進步...唔同以前慣常主角有病MODE.青梅竹馬

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

日劇、台劇的演技浮誇, 完全唔想睇。

韓劇、陸劇水準好d。

子爵府

日劇我中意睇貼近生活個d,講小人物故事個d,好溫馨,又舒服,又貼地,其他就算,吾多中意

珊瑚宮

回覆樓主:

日劇十零年前仲叫好睇, 現在... 可以慳番時間。
台劇現在直頭唔掂
題材多, 製作認真, 係國內劇及韓劇

公爵府

lojo11 發表於 21-10-5 11:10
韓劇男女顏值win晒... 之前睇左佐藤健套"天堂醫生"... 真係麻麻...

佐藤健係宜家班日劇男星中樣已經算唔錯,係身型削左啲。

琥珀宮

回覆樓主:

大約係1999年開始煲劇,第一齣係《悠長假期》,之後就係咁煲日劇,後來睇到日劇開始走下坡停咗,直至2006年係人推介下,又開始煲韓劇,第一齣係《我係金三珣》,之後一直瘋狂煲,到今時今日雖然冇咁狂熱,但仍然係韓劇。

影視作品可反映社會狀態,日衰而韓盛,而後來者係陸劇至啱。日本藝人俾美藉日人尊尼事務所始創人搞娘腔男藝人,化哂妝咁,當年嘅雄赳赳消失哂,而韓男就唔同,崇尚男子氣蓋,幾花樣男子都好,起碼唔會係姐姐,陰陽怪氣吖。

珍珠宮

littledot 發表於 21-10-5 14:00
佐藤健係宜家班日劇男星中樣已經算唔錯,係身型削左啲。

係喎,似返以前當紅男星果啲樣

侯爵府

究竟我是誰 發表於 21-10-4 21:38
唔係日本追唔上,而係被韓國追上了

同意
韓國呢十年歌影視發展得好快
令韓國嘅軟實力好厲害
對全球影響好大

珍珠宮

Lopopo 發表於 21-10-5 14:18
同意
韓國呢十年歌影視發展得好快
令韓國嘅軟實力好厲害

有報導講韓國歌影視舞軟實力喺近廿年嚟脫胎換骨係因為金大中時期專登撥款資助俾韓國年輕人去美日學藝,然後回國將所學既嘢展現出嚟。 因此,韓國再借進步咗既韓劇,kpop, 韓國藝人等,間接宣傳國家,連帶韓國形象,其他產業都得以提升。

所以,唔好話人哋出國讀書就係唔愛國,學成歸國將所學既嘢協助國家發展係一項好事。

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-10-5 14:37
有報導講韓國歌影視舞軟實力喺近廿年嚟脫胎換骨係因為金大中時期專登撥款資助俾韓國年輕人去美日學藝,然 ...

原來咁樣,我就係覺得最初韓國嘅pop music 好老套,原全似香港80年代嘅舞台feel,但3-5年後開始好聽咗,型咗不少。
打後真係快、慢、舒情、輕快,乜都有,仲好international,果陣只諗係咪佢地出高價請鬼佬去韓國教呢,啲音樂做得咁好又似鬼佬野,原來係調轉佢地去美、日學藝,咁都要學生勁先有突破。

子爵府

arron媽 發表於 21-10-4 21:24
由劇集、電影以至漫畫, 南韓已經完勝日本。日本得返旅遊可以領先南韓

韓國漫畫/動畫的產量 不及日本.

珍珠宮

芒果米池 發表於 21-10-5 14:50
原來咁樣,我就係覺得最初韓國嘅pop music 好老套,原全似香港80年代嘅舞台feel,但3-5年後開始好聽咗,型 ...

資助你去得海外學藝都係千挑萬選。 我最初聽kpop 係BoA,記得有報導話日本avex 簽咗當時13,4歲既BoA, 我當時只覺得個名咁得意叫Bo A。 之後佢喺日本大紅,首valenti紅到上咗紅白打頭陣。 睇返當年BoA無論歌,舞都好掂。 佢好似10歲/11歲就被SM發掘 SM想捧出一個能去海外樂壇發展既人,BoA讀完小學就去日本生活,請專人主力教英文,日文,揾最好既班底同佢出曲作詞,結果BoA成功打入日本樂壇再紅返去韓國。

珍珠宮

PandaVV 發表於 21-10-5 14:54
韓國漫畫/動畫的產量 不及日本.

但近年進步唔少,有唔少畫功比日本新晉漫畫家更好,橋段都係。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個人都係喜歡睇日劇

好怕睇韓劇拖超長,而且韓文唔太好聽

子爵府

RelaxHippo 發表於 21-10-5 15:07
但近年進步唔少,有唔少畫功比日本新晉漫畫家更好,橋段都係。

对呀. 就連中國動畫和漫畫也以超速步伐發展, 令人無法想像.

首頁
23456...8

尾頁

跳至