自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MM2H 發表於 21-11-22 08:48
番曬幾年後,應該少過十份一

真系成擔心機。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 21-11-23 22:54
嘩,都好誇張喎。
開頭個重量100公斤,係計新鮮嘅淨陳皮(唔連果肉)?
...

唔果無記錯, 係剩計皮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

AACheungCheung 發表於 21-11-23 22:50
謝謝告知, 但我鍾意厚皮同油室多
請指教,我以為薄皮好尐,因為厚身會多內裡白皮?

瑪瑙宮

大廚勳章

MM2H 發表於 21-11-24 08:25

其實我都有呢個問題。。。因為以前屋企人晒開青皮。。的確係比較薄。。。自從開始晒大紅皮。。油質比較豐富但係就比之前厚少少。。但係聽啲人講話會經歷多年之後佢陳化。。慢慢就會變薄。。。所以我都未係好了解

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

seaheart88 發表於 21-11-24 08:39
其實我都有呢個問題。。。因為以前屋企人晒開青皮。。的確係比較薄。。。自從開始晒大紅皮。。油質比較豐 ...

初曬青皮時,好多意見都係話薄皮好,試左幾年,發覺摸上手,薄皮係較油,厚皮係肉同皮都偏乾身,所以一直都聽檔主講話薄皮好點

越成熟嘅果就越厚皮,但就唔清楚油份係咪有大差別,始終都只係靠手感

你講得啱啊,曬得好幾年後,的確內裡白囊係會甩出,所以見位jm咁講,想了解多點,學吓野

瑪瑙宮

大廚勳章

MM2H 發表於 21-11-24 10:18
初曬青皮時,好多意見都係話薄皮好,試左幾年,發覺摸上手,薄皮係較油,厚皮係肉同皮都偏乾身,所以一直 ...

因為近年我就開始晒大紅皮。。都覺得皮係比青皮嘅厚。。。但係兩種皮嗅出嚟嘅味道又真係唔同。。。紅色皮覺得香甜啲。。特別係曬多一兩年之後
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

seaheart88 發表於 21-11-24 10:23
因為近年我就開始晒大紅皮。。都覺得皮係比青皮嘅厚。。。但係兩種皮嗅出嚟嘅味道又真係唔同。。。紅色皮 ...

今年都係冇得離港,試吓遲幾星期搵埋大紅曬,觀察吓分別

翡翠宮

回覆樓主:

曬左一星期,可以準備入罐
放涼後今晚磅吓有幾重

大宅

asd06 發表於 21-11-18 20:10
初结果時打兩次風
所以今年失收
果皮貴咗咁多,唔化算

瑪瑙宮

大廚勳章

歐陽思敏 發表於 21-11-27 15:49
果皮貴咗咁多,唔化算

貴左少少
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MM2H 發表於 21-11-24 08:25

千祈唔好講指教, 大家研究吓, 果皮會愈曬愈薄, 同埋要油室多就更好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2H 發表於 21-11-27 15:47
曬左一星期,可以準備入罐
放涼後今晚磅吓有幾重

你個籮同果皮都好正
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AACheungCheung 發表於 21-11-27 18:45
千祈唔好講指教, 大家研究吓, 果皮會愈曬愈薄, 同埋要油室多就更好

我想問係咪唔應該每年都定時去曬?

珍珠宮

MM2H 發表於 21-11-24 10:18
初曬青皮時,好多意見都係話薄皮好,試左幾年,發覺摸上手,薄皮係較油,厚皮係肉同皮都偏乾身,所以一直 ...

柑皮嘅油唔係摸上手㗎, 係你睇到柑皮上面嘅小孔呀

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-11-27 18:51
我想問係咪唔應該每年都定時去曬?

唔係, 由其係大紅皮, 要曬多幾年, 唔係嘅話, 會好易發毛

如果有曬過大紅皮嘅都會發覺, 大紅皮好易變返小小軟軟哋, 因為佢果皮有糖份, 所以大紅皮要更加有心機處理

寶石宮

AACheungCheung 發表於 21-11-27 19:01
唔係, 由其係大紅皮, 要曬多幾年, 唔係嘅話, 會好易發毛

如果有曬過大紅皮嘅都會發覺, 大紅皮好易變返小 ...

明白曬
謝謝詳細回覆

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 21-11-27 19:03
明白曬
謝謝詳細回覆

唔好客氣, 大家研究吓

crystal媽咪    發表於 21-11-27 20:41

瑪瑙宮

大廚勳章

AACheungCheung 發表於 21-11-27 19:01

如果有曬過大紅皮嘅都會發覺, 大紅皮好易變返小 ...

今日天氣都好。。。濕度唔算高。。。所以我今朝早八點幾就到左兩瓶出嚟翻曬緊。。。今次到2017。 2018。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

AACheungCheung 發表於 21-11-27 18:51
柑皮嘅油唔係摸上手㗎, 係你睇到柑皮上面嘅小孔呀

即係皮面上眼見嘅孔,越粗大越好?會較多油份,對嗎?

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 21-11-27 18:50
你個籮同果皮都好正

好鐘意呢個竹籬,曬果皮一流,我接受唔到直接放地下

首頁

尾頁

跳至