自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

下次再係咁,夾埋你c6做場戲,你返外家或去酒店,等c6以為吾見左你,乘機問下少朋友知吾知媽咪咩事,等佢地驚下。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

心同感受
沒心沒肺
我本將心向明月,奈何明月照溝渠

公爵府

回覆樓主:

真係好睇性格,見99.99% 媽咪都係輸俾仔女,(我係另類),年幼要照顧無辦法,初中有能力料理自三餐,廢事勞氣,初小要教,不可以小小事發脾氣,教曉佢感恩!
恭賀新禧,迎春接福!

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我唔受得氣, 如果佢要發脾氣, 我會鬧爆佢先

珍珠宮

呀媽受氣仲要做,全因對仔女既愛...唔係每個仔女都咁細心唔激呀媽...仲細靠父母以身作則...仔女長大後會明白的!

珍珠宮

熱血金章

carly.c 發表於 21-11-25 15:28
我爆時,其實都唔係善類,爆完佢地驚完,轉頭俾小小甜頭我,一個轉彎又黎過 。今朝個仔知衰走黎 ...

罸佢地洗碗一星期
重犯扣零用錢
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

回覆樓主:

唉!原來個個媽咪都係咁!

水晶宮

carly.c 發表於 21-11-25 15:14
我做唔到!又受氣又要做亞四!
昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

冰封三尺非…好奇怪早餐不是尋晚問晒食什麼?反而1早話不合。。。基本相信樓主手藝好好…

子爵府

brother4 發表於 21-11-25 18:02
冰封三尺非…好奇怪早餐不是尋晚問晒食什麼?反而1早話不合。。。基本相信樓主手藝好好…
...

重點,今早個包係昨天同個仔一齊買嫁!

子爵府

brother4 發表於 21-11-25 18:02
...

問,我唔會問曬,自問做唔到酒店級多款式早餐。朝朝天未光起身準備,佢地唔想食就算~難道又要怪責亞媽早餐唔好食唔啱食唔啱心水?如果做到咁都要冰封3尺,咁~只可說亞媽盡左力啦~唔識感恩就算吧!

我盡可能希望教會佢地感恩

子爵府

颖思妈妈 發表於 21-11-25 17:58
唉!原來個個媽咪都係咁!

係,其實嬲完都係做亞4,但一來自己落唔到啖氣,二來唔想佢地慣性。
人有情緒我明,我都有!但要學會控制!唔係知呢個人愛你,就唔理佢感受係唔係都發落佢度。
我老公話因為佢地親媽媽多過親爸爸,所以對亞媽就不保留咁想點就點,知衰左就俾小小甜頭亞媽,亞媽好快就冇事,爸爸就唔得,小朋友好醒識分!
我自己明呢個道理,亦知佢3個好親我,但咁落去盡對有問題。大女青春期,2女細仔長大性格會隨著經驗而去改變。但要比佢地知親如亞媽,都有底線。自己爸爸媽媽可以原諒可以忍受,但外人無必要忍佢地,驚由屋企慣性帶到出面就煩啦。。到時真係唔係小朋友問題而係家長問題

侯爵府

carly.c 發表於 21-11-25 18:33
係,其實嬲完都係做亞4,但一來自己落唔到啖氣,二來唔想佢地慣性。
人有情緒我明,我都有!但要學會控制 ...

你有無教佢地點控制情緒,點表達意見?

男爵府

昨晚俾個大女(中一)發我晦氣,仲要佢個樣係衰到爆嗰隻!嬲到我話完佢直到 ...

青春期,皮氣大。我都受氣中。。。

侯爵府

驚第日老咗仔女唔理自己啩.
我有朋友無仔女, 佢話而家要收買定佢啲姨甥同侄仔喎.

珍珠宮

既然佢哋態度差,又只係食包加牛奶,朝早你根本不用起身,佢哋自己拿來食就可以

佢哋發脾氣,你又對佢哋發返,根本惡性循環。

大宅

carly.c 發表於 21-11-25 15:28
我爆時,其實都唔係善類,爆完佢地驚完,轉頭俾小小甜頭我,一個轉彎又黎過 。今朝個仔知衰走黎 ...

我嗰個都係咁, 一模一模

男爵府

carly.c 發表於 21-11-25 15:25
我有時會唸,每個人都有自己情緒,我明。但佢地成日咁,雖然唔係日日,但3個仔女,1人1個情緒輪放,我真係 ...

非常了解,明白你嘅感受。我早兩日先嬲完,但我唔會就咁算,教訓一大輪,誓要佢明白別人對你付出,但如果你唔珍惜的話,人地就唔會對你好。同埋性格可以改變命運,我想佢知道一個人嘅品格行為會影響佢嘅將來。

加油呀,繼續努力(emoji)仲細,有得教的。

子爵府

carly.c 發表於 21-11-25 16:04
我最驚問呢個問題,因為10次10次都中招!好時就2對1,黑起上黎就3個唔同答案!點選都煩~黑仔既我,生3個 ...

如果三個都唔同,我會比5分鐘佢哋傾掂先!如果傾唔掂數就三樣都唔食,最後阿媽話事

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我無宗教信仰,但每次俾囝激嬲時,就無限 loop 依句「生氣卻不可犯罪;不可含怒到日落]!

子爵府

ironpoint9971 發表於 21-11-25 20:09
我無宗教信仰,但每次俾囝激嬲時,就無限 loop 依句「生氣卻不可犯罪;不可含怒到日落]!
...

今日唔想對住一大一細,留佢地兩個係屋企,出動big boss,由爸爸黎訓話。我同中間個女出去食晚飯

首頁
23456...9

尾頁

跳至