自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 21-12-11 16:16
雜費20萬,裝修唔係必需。重有40萬傍身。

萬5蚊做保安已經有,我樓下保安做12hrs, 唔止萬5。

無錯300萬係唔少,但我又覺得你諗得太理想囉⋯ 計你搵到份萬零蚊既工,每月可供$4800,批到30年俾你,2百零萬首期只可以搵唔超過337萬既樓,咁可能要搵好細間好舊嗰啲已補價公屋/唐樓舊樓,維修費都要預一筆,尤其是買唐樓要做大維修既話分分鐘要夾幾十萬,更何況嗰位樓主大前提係「冇工作、冇屋、冇外家、冇學歷、有1個小朋友但不用湊(但要俾零用錢、嚟緊大學學費)」,咁耐無做嘢應該都要好努力先至搵到工/要花啲時間上手熟手,喺工作收入並未穩定之下,真係咁有信心買樓?點都係租樓住住先㗎啦,仲要諗銀行見你啱啱先至重新返工都未必批按俾你啦,到時搵唔到按揭係咪預咗撻訂先?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Robinrobinrobin 發表於 21-12-11 18:41
大西北都仲有架
350內都有d選擇

係,好似入大學了。

子爵府

海之風 發表於 21-12-11 15:59
我係奇怪原本自己都無能力搵到三百萬,而家有三百萬反而講到唔知點生活咁!但又無諗去返工喎。 ...

說出了重點!無學歷,不工作,一個女人如此條件,一世人都未必搵到三百萬!
只因結婚,便可分錢,還賺少。更沒打算再去工作!又是一個藉著嫁人謀財的故事。

子爵府

Fishqqma 發表於 21-12-11 17:03
做保安都萬五, 喺香港只要肯做一定唔會餓死。
300萬同3000萬當然洗法大不同啦!
...

問題就係唔肯做!

禁止訪問

珊瑚宮

hfl2000 發表於 21-12-11 18:43
無錯300萬係唔少,但我又覺得你諗得太理想囉⋯ 計你搵到份萬零蚊既工,每月可供$4800,批到30年俾你,2百 ...

借五六十萬又唔係乜嘢大數目,只要搵到份工做三個月以上就已經可以申請按揭。
做保安都已經有萬五蚊以上人工,月供四千蚊絕對冇問題。
再唔係,太擔心咪再買平啲囉。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 21-12-11 15:51
原來有好多人覺得300萬好少錢。。。

我覺得300萬唔係好多錢,但又唔算少。300萬可以拎200多萬做首期,買間 ...

睇收入真係,無收入無經驗無技能,又無屋住,剩係拎住300萬都真係唔知洗到幾耐,又唔知做得邊樣。
但如果有份工/有被動收入夠開支/有老公比家用/有層已供滿既樓,有300萬現金就可以好好玩都得。
所以好難用一個300萬配落唔同人度

珍珠宮

bonbonyy 發表於 21-12-11 16:03
我反而唔明,咁多人話攞住3百萬就可去買樓,俾完首期同雜費淨返幾多?每個月要供幾多?搵份幾錢嘅工先夠供 ...

300萬好夾心,抽居屋又過額,買私樓可以買到村屋比一半首期,或勁細單位。大前提有份工過到壓力測…

侯爵府

hfl2000 發表於 21-12-11 18:43
無錯300萬係唔少,但我又覺得你諗得太理想囉⋯ 計你搵到份萬零蚊既工,每月可供$4800,批到30年俾你,2百 ...

補充:銀行批按,除咗考慮你份工既收入&穩定度之外,仲會考慮樓齡(3百零萬買到既樓齡應該都有返咁上下舊)&你既年齡&貸款額,嗰個樓主話個仔唔駛湊&要供讀大學,咁樓主年紀應該都唔細啦,依家呢個時勢銀行更加審批得嚴,有啲直情唔造細額按揭添or可能利率/回贈無咁靚仔,。我覺得以樓主咁既情況,貿貿然用2百幾萬首期買樓,風險真係極大喎,個仔又未出身,又無屋企人做擔保,好大機會搵唔到銀行造按揭㗎。

珍珠宮

SHEEPYEUNG 發表於 21-12-11 16:24
邊度有300萬嘅樓?

有既3百幾,遠/舊樓/村屋

珍珠宮

newinewi 發表於 21-12-11 16:34
如果退休來講, 有地方住, 剛剛去政府年金計劃睇, 300 萬年金60起拎錢, 每個月有14,100.

如果留100萬儲備, ...

想請教,你講政府年金,是同政府買?定好似我地平時同銀行買?

琥珀宮

回覆樓主:

果個case,我覺得d人係佢呢個情況叫佢去買樓,簡直靠害。
點都應該正經搵到份工,睇下自己獨立後生活開支及收入情況,一段時間穩定後,先去睇果筆錢可以點用

珍珠宮

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:16
借五六十萬又唔係乜嘢大數目,只要搵到份工做三個月以上就已經可以申請按揭。
做保安都已經有萬五蚊以上人 ...

15000蚊人工會幾拾萬借到既,不過都慘攪到要出黎捱,女人真係要為自己打算下

侯爵府

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:16
做保安都已經有萬五蚊以上人 ...

借5,60萬咁少咁係諗住俾幾錢首期,買幾錢樓價㗎?你有無計清楚㗎⋯
我覺得你真係諗得太理想,工作關係,近年我都見過好多cases因為造唔到按揭而要撻訂

珊瑚宮

hfl2000 發表於 21-12-11 19:26
補充:銀行批按,除咗考慮你份工既收入&穩定度之外,仲會考慮樓齡(3百零萬買到既樓齡應該都有返咁上下舊)& ...

仔都大啦,可以做下part time.
揾幾千夠哂自己洗。

子爵府

有公屋,$300 萬好多。

如果住供緊嘅私樓$300 萬好少錢,中產供完樓仲要預錢退休

opclk99    發表於 21-12-11 19:39

珊瑚宮

hfl2000 發表於 21-12-11 19:33
借5,60萬咁少咁係諗住俾幾錢首期,買幾錢樓價㗎?你有無計清楚㗎⋯
我覺得你真係諗得太理想, ...

我巳經講左,唔repeat了。
重點係我想想有300萬唔算多,但乜不算少。
當然不是大富大貴,衹要有份工巳經ok.
當然,住大屋,餐餐食好係冇乜可能。
300萬,相信係香港人唔係好多有。

珊瑚宮

PIGPIG朱 發表於 21-12-11 19:32
15000蚊人工會幾拾萬借到既,不過都慘攪到要出黎捱,女人真係要為自己打算下
...

同意,女人結婚都要有自己$,
唔可以冇個$傍身。
但係馬死落地行,明天會更好。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 21-12-11 19:39
同意,女人結婚都要有自己$,
唔可以冇個$傍身。
但係馬死落地行,明天會更好。

我都成日提自己唔好懶老定,男人話變就變啦,如果靠曬佢,佢一變就大鑊

侯爵府

wlea 發表於 21-12-11 19:34
有公屋,$300 萬好多。

如果住供緊嘅私樓$300 萬好少錢,中產供完樓仲要預錢退休

公屋300萬以下,未補價就多,補咗價嗰啲少喎,一係好細一係好遠好舊囉

首頁
23456...8

尾頁

跳至