自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Forgetmenot999 發表於 22-1-6 17:15
高真係無乜用,隔一陣就好似一陣風咁無哂!之後有無後遺症先係重點。

英國一項新研究顯示,高達「二分之一的新冠住院患者」會出現另一種併發症,這同時也是迄今為止對那些染疫後病情嚴重到需住院治療患者最廣泛的研究。

醫學期刊The Lancet在7月15日一篇新文章中提到,儘管併發症在50歲以上的族群中最為常見,但這項新研究發現年輕人也面臨「重大風險」。
研究人員指出,因新冠病毒住院的19至29歲的人中,27%的人身體器官系統受到進一步傷害或攻擊,而30至39歲的人中則有37%的人經歷類似的併發症。
研究人員指出,相關併發症包括腎損傷、影響了近四分之一的住院患者,而肝臟和腸道問題在年輕患者中尤為常見。該研究側重於初始治療期間發生的急性發作併發症。
該研究追蹤2020年1月至8月期間入住英國醫院的7萬3197名患者,意味著它並未計算進疫苗或改進治療方法的出現和影響,亦或是今年開始世界各地傳播的變種病毒。

研究小組在記者會上表示「阻止併發症的最佳方法是優先防止人們生病到需要住院治療的程度」。強調「預防這種情況的最好方法就是接種疫苗」。

https://health.udn.com/health/story/120951/5605270

男爵府

Forgetmenot999 發表於 22-1-6 17:15
高真係無乜用,隔一陣就好似一陣風咁無哂!之後有無後遺症先係重點。

研究證實,新冠病毒還可能損傷大腦組織,導致嚴重腦內發炎,少數年輕確診者幻聽幻視,部分重症患者則躁動不安,出現譫妄症狀。

台大兒童醫院院長黃立民表示,新冠病毒入侵人體後,會感染血管內皮細胞,而大腦組織中也有血管內皮細胞,導致腦部神經組織持續發炎,就可能造成認知起異常。
黃立民說,如果能夠在短時間內降低病毒量,例如,提早使用「瑞德西偉」以及單株抗體藥物,就能讓病毒不會跑至肺部之外的組織,想降低病毒對於大腦的傷害。

英國倫敦帝國學院研究團隊分析英國生物樣本庫(Biobank)中4萬名受試者的腦核磁共振影像(MRI)掃描,針對其中782人進行深度的比對,確認感染新冠病毒前、後的差異。結果顯示,在確診者大腦中,邊緣系統的灰質區明顯縮減,甚至出現多處異常,而健康受試者的大腦內部則沒有明顯改變。灰質區包含了大量的腦神經組織、腦細胞,負責處理鼻子、嘴巴等感官受器所產生的訊息。值得注意的是,確診者腦部組織中的海馬迴、眼窩額葉皮質區也有受損,而這2個區域主掌記憶跟情緒。

https://healthmedia.com.tw/main_detail.php?id=49590

侯爵府

牛年勳章

無論你幾高抗體都要小心防疫

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

每個人吸收疫苗多小都唔同,有得俾錢驗下抗體,心理質素都好好多

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

回覆樓主:

打完兩針 BNT 個後生仔訓街,陰公!點挨到三針呢

https://fb.watch/amApbvo3Fg/

男爵府

Amy7802 發表於 22-1-6 19:58
無論你幾高抗體都要小心防疫

明白,謝謝提醒!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁可能又好快無呢,可能打科興仲高呢,而且有 memory 咪得囉,又唔係鬥高

珊瑚宮

BK Milk勳章

樓主….你8月咁快打第三針?你係自願測試者?

男爵府

jessica0768 發表於 22-1-6 21:06
樓主….你8月咁快打第三針?你係自願測試者?

係打第二針後8個月,即11月打第三針。

係,我係自願測試者,即「豬仔」。

珊瑚宮

BK Milk勳章

Activehealth 發表於 22-1-6 21:10
係打第二針後8個月,即11月打第三針。

係,我係自願測試者,即「豬仔」。

勁,多謝你自願做豬仔

其實唔理打咩都好,最緊要係去打針

公爵府

zitamamama 發表於 22-1-6 16:53
我頭兩枝復,但第三針想打科興,其實得唔得?

朋友係咁!

因復反應大,所以轉打科

琥珀宮

Forgetmenot999 發表於 22-1-6 15:55

嘩!三個月內中二次,就算唔係,一年中兩次都誇張, ...

佢應該好多抗體

侯爵府

luckybaby2011 發表於 22-1-6 16:44
佢哋唔自律點同

所以防疫主要靠戴口罩?唔係靠疫苗?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cancan^^ 發表於 22-1-6 21:45
所以防疫主要靠戴口罩?唔係靠疫苗?

兩樣都要
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

Forgetmenot999 發表於 22-1-6 20:07

戲情&演員表現有改善空間

侯爵府

Forgetmenot999 發表於 22-1-6 20:07

原來血栓塞是咁的,又長知識了

侯爵府

好似啪止痛藥咁, 藥力四小時, 每四小時後又要再食, 沒完沒了....
食完立即退燒沒錯, 但係, 要繼續食囉.

侯爵府

英主要是打bnt booster, 重症暫時仲未見到有急升走勢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

Forgetmenot999 發表於 22-1-6 15:55

嘩!三個月內中二次,就算唔係,一年中兩次都誇張, ...

無任何一種疫苗, 打完都唔可以100%唔受感染
雖然佢有打疲苗, 但係唔戴口罩, 等於日日係英國病毒國
無阻礙咁呼吸病毒空氣, 中兩次唔誇張喇

不過咁, 佢年紀唔細, 中2 次都無變重症, 証明疫苗幫到手,
唔似BJ 咁中咗變重症, 差D 上天堂

仲有你forward 篇野, 報導係Keir Starmer係中2 次, 另外4 次因為接觸過受感染人仕, 佢自我隔離咋
你唔識FC 架? 成日forward 埋d 垃圾出嚟
https://www.bbc.com/news/uk-politics-59880263

伯爵府

fanny590 發表於 22-1-6 15:30
抗體高又點, 外國打晒針一樣每日幾十萬確診

係一百萬

首頁

尾頁

跳至