自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

I9528 發表於 22-2-13 18:42
無人去執法?定無人去配合守法?
典型YC 心態與行為,多 D 帶風向,多D 標題黨。反正戶口可以分身又分身
...

無人去配合守法,咪即時票控執法位位$5000,仲要等仲要警告 ,病毒唔等人。

珍珠宮

waiyan2000 發表於 22-2-13 13:45
工人姐姐多到 又唔帶口罩,又唔遵守限聚令

唔明香港差人計外傭都唔敢發告票。佢仲有咩敢?係咪見到昆蟲要放生

男爵府

其實開告票比起印傳單更嘥時間
如果一嚟就罰,又會俾啲大愛香港人話姐姐離鄉別井好慘,罰5000/10000 無人性,月入無晒。轉頭又有咩外傭關注組出黎發聲

究竟佢地既僱主都有無方法諗下,點樣唔俾佢地既僱員減少外出或聚會?
(我知咁問都俾人批鬥,問題係佢地都有責任)

政府應該都要搵人清下場,總有方法

琥珀宮

畀面勳章

ken6555 發表於 22-2-13 18:58

無人去配合守法,咪即時票控執法位位$5000,仲要等仲要警告 ...

你知病毒唔等人?
如果個個自律守法,就唔會有家庭群組爆。
BK 又唔會有人咁嬲開貼,話有人食煙,更唔會只指責唔執法

男爵府

PIGPIG朱 發表於 22-2-13 19:01
唔明香港差人計外傭都唔敢發告票。佢仲有咩敢?係咪見到昆蟲要放生

如果覺得係食環或衛生署負責的,遇到報案點解唔轉介,唔轉介而會受理就即係這是警員維持治安嘅一部份。咁就要執法,訊息應該係好明確而直接。完全唔明白點解有人會覺得應該去怪責違反條例嘅人,仲話係歪理,本未倒置!職責係維護法治,除非話呢部分係完全唔關佢哋事嘅,咁就直情唔使到場勸喻,我地就可以到有關部門投訴。

禁止訪問

珍珠宮

木土土 發表於 22-2-13 14:02
剛睇新聞,見成排警察只係派傳單,根本唔打算執法,真係眼火爆

睇到勁嬲

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-2-13 18:51

我無激動 wow,係刻意用番你既比喻來比較姐!

我嘅比喻?
我嘅立場永遠係自律行先,係你自己先回覆我的。
的而且確,暴動事件睇清乜叫本末倒置,更加見識一d 所謂家長,連自己仔女犯法,都盲目去撐。呢d 歪風,正正在蠶蝕良心,亦正正助長自私和犯法

的而且確,呢場政治,警察變磨心,d 人樣樣見唔到,只見到警察唔做嘢。自己見唔到,就話人地無執行

樓上有jm 講咗,香港只得警察咩?其他部門死晒?點解只點名警察

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

I9528 發表於 22-2-13 19:07
你知病毒唔等人?
如果個個自律守法,就唔會有家庭群組爆。
BK 又唔會有人咁嬲開貼,話有人食煙,更唔會只 ...

徙氣啦,自律

有自律,就唔會有強積金

伯爵府

noodleball 發表於 22-2-13 17:34
岩岩見到,有一班起碼10幾20人圍埋一齊賭錢!仲有幾班圍埋一齊唔知做緊咩,我係咪可以報警?:anger ...

非常贊成報警!
咁搞法每個星期日都會令病毒更大規模傳染!
垃圾政府,做嘢啦,永遠後知後覺!

男爵府

happylife28 發表於 22-2-13 19:25
只係回你一點, 警察可以話你知一分鐘內到場, 係因為佢地坐警車, 唔係步行! 所以唔表示佢地响附近! 行 beat ...

咁在警車巡邏會見唔到皇后大道中兩旁大批外傭聚集?

定係你想話我知警車從來都係淨係停係度,係唔郁的?唔會做巡邏工作?

重點係果條街係匯豐總行,唔係橫街雜巷。最重要的是,我親眼睇住警員到場只係勸喻,並沒有檢控。

唔係淨係你見到或者遇到的先係事實,好嗎?!

琥珀宮

I9528 發表於 22-2-13 19:15

我嘅比喻?

咁係咪要怪TVB(我睇TVB見到),點解播出新聞只影到警察「已在現場都唔執法」,又影唔到其他可以執法既部門在場而唔執法?又或者係咪應該怪政府,點解只派警察到場,而唔派其他可以執法既部門到場?

子爵府

aidan08 發表於 22-2-13 19:54
非常贊成報警!
咁搞法每個星期日都會令病毒更大規模傳染!
垃圾政府,做嘢啦,永遠後知後覺!

我下午去愛丁堡廣場驗,排左45分鐘,驗完都仲見到個幾班人係唔同檔口到圍賭,每檔都起碼10幾20人,有d又唔帶口罩,玩啤牌同魚蝦蟹,d錢不停傳黎傳去,嬲到我,我想影相,但有人望住我,所以冇影,我行開一邊之後即刻報警,不過唔知最後有冇警察黎,如果黎左係勸喻定係檢控,真係好嬲呀,我地放假就乖乖留家抗疫,佢地就幾十人不停咁圍埋一齊播毒!

男爵府

noodleball 發表於 22-2-13 20:29
我下午去愛丁堡廣場驗,排左45分鐘,驗完都仲見到個幾班人係唔同檔口到圍賭,每檔都起碼10幾20人,有d又唔 ...

其實如果有嚴謹執法,又點會咁,我地就乖乖留在家。我真係非常之不滿呢個唔執法嘅現象,我去年報過兩次警,結果都係一樣,警員到場都係勸喻。真係難為咗其他停工嘅行業。

男爵府

唔理咩部門做都好啦,正常當區執法人員梗會知道d外傭活動情況,差在佢地去唔去做啫。我好日唔落中環都知佢地響邊個位聚腳啦

伯爵府

taidou 發表於 22-2-13 18:45

我就係上年有一次經過中環,見到佢地一大班人唱K跳舞,咁我 ...

咁即係警察要人報警先會做嘢
喺附近都唔做,點解唔可以自動自覺㗎呢? 無論係警察定食環, 都應該去執法㗎嘛!

男爵府

VickyCY 發表於 22-2-13 20:38
唔理咩部門做都好啦,正常當區執法人員梗會知道d外傭活動情況,差在佢地去唔去做啫。我好日唔落中環都知佢 ...

Exactly! 幫佢哋去搵唔執法藉口嘅,可能唔係住在香港掛!唔太了解外傭假日在中環嘅情況

伯爵府

taidou 發表於 22-2-13 20:36
其實如果有嚴謹執法,又點會咁,我地就乖乖留在家。我真係非常之不滿呢個唔執法嘅現象,我去年報過兩次警 ...

har, 勸喻? 如果係我,我會再報警問點解明明係犯法, 點解只係勸喻

禁止訪問

牛年勳章

首頁

尾頁

跳至