自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

fatpigfatpig 發表於 22-3-10 10:18
公務員係公僕,係為市民服務的,你明白嗎?你是公務員,不想抗疫?咁就辭職吧。
...

公務員有使命有責任有擔當…你明白?不論什麼人也應該做市民責任!另估不想做,要抗疫情後

珍珠宮

brother4 發表於 22-3-10 09:57
朋友私人工wfh去咗行山…好犀利

咁係你妒忌你朋友,你係咪做緊政府工?辭職囉!
唔係所有野都好似你認為咁,你想像咁。你以為你朋友代表全部私人工?私人工好多私人公司事務,唔係做公共服務㗎?咩叫私人公司事務?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

brother4 發表於 22-3-10 09:42
私人公司冇得硬性員工去抗疫,政府又可以點解?

私人公司老闆派員工去抗疫,無人補償到私人公司老闆人手同金錢損失,除非政府立例,話要徵用全港WFH人士去參與抗疫,並津貼私人機構人手損失

不過咁就無咗WFH意義,WFH原意是減少感染風險,個個出去抗疫,大家感染風險高咗。所以取消公務員WFH, 派啲人出去抗疫,我都覺得感染風險高咗,好話唔好聽,政府office容乜易因染疫人數上升,更缺人手?

子爵府

WFH 唔係個個係度hea 架….
Hea 人就算係公司,都係hea
真係做到野既,根本分別不大。

珍珠宮

brother4 發表於 22-3-10 10:10
你又點知個個wfh有野做?

政府出糧俾公務員,佢係你老細,佢叫你無得wfh 就無得wfh
私人公司都好多無得wfh,可以wfh 果d係因為佢工作可以在家做到,搞得掂!你話你wfh 朋友去行山,而家3月,好多私人公司要清年假,人地係咩情況,你知好多?好心你啦,咁都好妒忌,做好自己先啦

公爵府

nancy29 發表於 22-3-10 10:12

如果社會係要用錢嚟衡量,有一部分有工作嘅人係唔使納稅, ...

我都係咁諗,我夠年年納稅,唔通可以話你間公屋我有份俾、綜緩嘅你頭家我有份養、讀津校你個仔學費我有份俾、同老師講你份糧我有份出?

到底呢啲諗法係點develop 嘅呢?我身邊嘅朋友,納嘅稅少則五位數,多則六位數,真係冇人會有呢啲老闆心態

禁止訪問

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-3-10 10:25
唔係所有野都好似你認為咁,你想像咁。你以為你朋友代表全 ...

討論下姐!

伯爵府

banbanmm 發表於 22-3-10 10:22
贊成互相尊重,亦都要尊重事實。不討論公務員在家會唔會完成工作,政府又有冇提供設備畀佢哋work from hom ...

朋友做公務員,佢地公司一半人上班,一半人出去抗疫做圍封,聽佢講另外要搵退休公務員幫手,我諗唔同部門唔同做法,咁又唔好一竹打一船人,做完圍封都仲要返公司做返積存公作,公務員有懶人亦都係事實,艱難時世,有人hea,有人想做無得做無飯開,埋怨一定有,我都唔識講

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

知道部分私人公司出咗memo叫員工自願參與抗疫

水晶宮

obligation118 發表於 22-3-10 10:26
私人公司老闆派員工去抗疫,無人補償到私人公司老闆人手同金錢損失,除非政府立例,話要徵用全港WFH人士去 ...

是的

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 22-3-10 10:25
唔係所有野都好似你認為咁,你想像咁。你以為你朋友代表全 ...

今時今日有工做好好,下下叫人辭職,不論是什麼工…知你不用擔心生活

水晶宮

康媽 發表於 22-3-10 10:36

珍珠宮

康媽 發表於 22-3-10 10:36

我又覺得政府可以請康復者去幫手,自願性質
如果公司都肯approve, 真正到到全民抗疫,渡過難關

珍珠宮

畀面勳章

奇奇媽媽 發表於 22-3-10 10:34
朋友做公務員,佢地公司一半人上班,一半人出去抗疫做圍封,聽佢講另外要搵退休公務員幫手,我諗唔同部門 ...

疫情前香港根本唔流行work from home ,但兩年來好多大公司逐漸部署, 已經可以讓大部分員工在家工作,但當中是需要投入、計劃和有遠見的。所以大公司做到,好多細公司就做唔到。

政府作為全港最大僱主,點解做唔到?原因不言而喻,而且,政府的it部門癈,應該是常識吧

珍珠宮

brother4 發表於 22-3-10 10:39
今時今日有工做好好,下下叫人辭職,不論是什麼工…知你不用擔心生活

我唔係唔擔心生活,都係營營役役既一群。我都係打私人工,有wfh,但唔係你講到咁得閒。話俾你知,有嘢做既私人工無論係屋企做還是係公司做,都係咁多嘢做。無嘢做既,即使係公司,都係頭昂昂,無嘢做。我見你咁大意見,又眼紅你朋友,你既然識珍惜,就好好做好你份內事,人地係點唔到你管。如果你朋友真係返工時間可以咁得閒,一係就佢有能力,因為佢下面有人幫佢做,一係佢就係閒人,公司不養閒人。

水晶宮

小mama 發表於 22-3-10 10:41
我又覺得政府可以請康復者去幫手,自願性質
如果公司都肯approve, 真正到到全民抗疫,渡過難關
...

好提意

禁止訪問

珍珠宮

brother4 發表於 22-3-10 10:49
好提意

如果公司肯比,我都願意做,因為我係康復者

禁止訪問