自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇情況睇到眼都凸 唔做野唔得,屋企又冇位,仲要生三個,想一個姐姐6500打三個仲要包家務,請兩個都未必肯,又冇私人空間,一諗起夜晚都唔可以好好休息,我係姐姐都另謀出路

水晶宮

回覆樓主:

in個時一知3個,無人會做

珍珠宮

有仔趁嫩生只適用屋企有地方、有足夠支援既家庭
一打三
真係無乜可能請到一個工人肯做
唯一辦法,可能係送兩個幼稚園生去長老家住
週末先返屋企
去啲托兒所又怕被人虐待
兩害取其輕乍

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eledak 發表於 22-3-19 01:39
就係冇
本身已好迫了,得2房。仲快要多個初生。
嘩.....2房,生埋點住

琥珀宮

littlefunpig 發表於 22-3-19 02:00
2房好心生1個咪算
係又生唔係又生

淨係諗起洗衫摺衫都夠煩,日日要洗兩機衫

水晶宮

yurijm 發表於 22-3-19 08:18
有仔趁嫩生只適用屋企有地方、有足夠支援既家庭
一打三
真係無乜可能請到一個工人肯做

對。就算全日托,都不平,5-6000元一人一個月。

我當年刻意二個小朋友隔開幾年才生,就係經濟情況、人力、家居空間考慮。到而家我決定都正確。如果二個小朋友咁近年紀加要請工人加自己都要返工,真係自尋煩惱。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

呢D環境
全屋大人都難揾工人
要做先至養到都仲黎
真係勇氣可嘉

男爵府

$6500要湊3個,仲要有初生B,相信冇本地姐姐肯做。
我朋友有2個小朋友(3歲和初生),初生B未出世前,已加人工到7千幾,到佢臨生前都留姐姐唔住,我朋友唔想再加佢人工,最後唯有請海外姐姐來港,等左幾個月終於到

公爵府

eledak 發表於 22-3-19 01:34
好友有2個小朋友,3歲和5歲,而家有左3個月,姐姐一知佢有左已提出辭職,加到$6500仍不爲所動,去意已决, ...

認真,真係要請二個工人,除非有老人和ftm。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

一係放一個比長老湊,
我見有人咁做

再搵過工人姐姐

男爵府

好友有2個小朋友,3歲和5歲,而家有左3個月,姐姐一知佢有左已提出辭職,加到$6500仍不爲所動,去意已决, ...

依家請工人好難呀,我fd都係兩個小朋友,一個讀小一,一個小三,畀個工人$8000,仲要唔洗姐姐煮飯

子爵府

比我係工人都唔做啦,又冇房,仲要湊3個小朋友….

珍珠宮

回覆樓主:

真係極難。 地方細,仲要照顧3個。

大宅

或者2 個細既比社區保母湊8-6pm , 比工人6500湊new born

珍珠宮

eledak 發表於 22-3-19 02:25
佢唔返工唔店,家庭要佢份人工先夠。但佢叫左佢媽來幫手睇。主要工人做野煮飯時,婆婆睇細路。
...

講係咁講
落街買餸煮飯,仲要餵食,洗澡,洗衫,掃地拖地都有排做啦!

3個仲要輪住忙,想自己靜靜地休息都難,真係自己做都驚啦

珍珠宮

加到$10000, 睇吓工人肯吾肯做。
凑3個,站在工人立場,出面咁多工,揾過份工好過啦

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 22-3-19 08:40
一係放一個比長老湊,
我見有人咁做

佢呢個情況
放兩個幼稚園生去長老家住
只留BB
先最有可能成功解決困局

3個小朋友同住
一個工人都請唔到

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我自己以前一個3歲一個NB,工人+婆婆+嫲嫲+自己,假日時仲有公公姑媽,真係一隊團隊support先夠膽生兩個,細B兩歲時奶奶趁我唔知,試探工人,如果有3個小朋友佢肯唔肯留,最後工人講明唔留,其實我都無勇氣生三個

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

eledak 發表於 22-3-19 02:25
佢唔返工唔店,家庭要佢份人工先夠。但佢叫左佢媽來幫手睇。主要工人做野煮飯時,婆婆睇細路。
...

其實工人反而 like mom 返工,請海外印佢地唔揀工,來到再對佢好 d

我都一向好難請架,但一直都請到

當時兩個仔女 2, 4 歲,陀住一個..... 我仲要係ftm... 工人最憎

我個陣一請請兩個,agent 話工人唔 like 同人 work.... 所以我係最難請既 profile.... 不過海外印唔揀工

End up 一個工人做左 4 年,一個而家第 7年

大宅

回覆樓主:

馬死落地行,你朋友同丈夫最緊要先調整心態,放低所有要求
首先,對3個小朋友只能有最基本要求,咩興趣班,成績,栽培,通通忘記吧,食得訓得疴得,又平安已是福
大人都唔好再諗咩me time,足夠休息,整潔家居等,捱是必然的
同丈夫一齊睇清屋企財政狀況,可動用既資源同人手,再作打算
例如現居物業是自置?能否換樓?或做雙租族?如果租的,可否改租3房?考慮時唔好再諗咩地段,新舊,會所等啦
一邊請工人,一邊要諗邊幾位親友可幫?點幫同幫到幾耐?返工可放育嬰園?或者送去湊仔姨姨家?請鐘點?請保母?

我相信小朋友既能力,只在家長係咪願意或捨得訓練佢地自理,甚至幫手

首頁
23456...14

尾頁

跳至