自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

waiyan2000 發表於 22-4-14 21:05
但係以我所知, 家居保係唔包日久失修同老化喎

我上面講的係因老化而爆喉、爛渠、跌窗落街,甚至係因疏忽,浸咗人哋間屋及/或公家地方同設施,跌窗整親人,而要賠比人的費用。
唔係因老化爛咗要重做喉渠窗的費用。有分別的。

水晶宮

mandy952 發表於 22-4-14 20:16
業主最蠢係冇買家居保

呢d真係唔慳得, 有事起上嚟得不償失

珍珠宮

stagea 發表於 22-4-14 20:37
而家係標前爆,但公契寫屬業主。

唔係呀,標後爆呀,所以爆個位先計落業主。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

waiyan2000 發表於 22-4-14 20:04
估都估唔到 喺屋外面嘅水喉管都要業主負責

上到法庭、管理公司無可能令業主賠錢。

根本上建築公司做工馬虎、造成水喉接位上下有大距離~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Ononluk 發表於 22-4-14 21:18

睇紅色箭咀
水標前
水喉制後

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

補多張相係公契既指引

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

無睇電視,係咪即係youtuber胡說樓市講啟德半新盤嗰單?
呢個屋苑問題多多,上年已經俾人投訴壞兩部Lift https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=29866132
其實呢個盤係細發展商,仲要係佢喺香港首個住宅項目,好明顯經驗不足,風險太大,我自己就重視風險評估既,真係有錢都唔會買,平時買幾佰幾仟蚊電器都會睇牌子啦,更何況買幾佰過仟萬既樓花⋯ 都係揀返老牌大型有信心啲既發展商隱陣啲㗎⋯

琥珀宮

cattz288 發表於 22-4-14 20:50
因為有片段証明管理處唔係第一時間關水喉喎!

第一時間關水喉就唔會浸壞部lift

琥珀宮

呢單錶前制後爆

珍珠宮

畀面勳章

jojo1234 發表於 22-4-14 20:16
一定要買家居保險

x 2

家居保險一定唔可以慳。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 22-4-14 21:32
第一時間關水喉就唔會浸壞部lift

exactly
放下自在

伯爵府

牛年勳章

所有私樓都係咁, 所以住公屋最好

大宅

好慘

男爵府

mandy952 發表於 22-4-14 20:15
全部都係咁

居屋?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

大力大力 發表於 22-4-14 21:19
上到法庭、管理公司無可能令業主賠錢。

根本上建築公司做工馬虎、造成水喉接位上下有大距離~

係囉,根源係承建商整到條管有問題,咁點追究責任呀
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

家居保險好重要

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

業主最蠢係冇買家居保

佢爆咗鑊先至買,應該claim唔到呢項賠償

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lovedgs 發表於 22-4-14 20:21
估唔到天寰手工甘差

係囉,淨係聽佢大廈電梯大修都兩次,每次百幾萬九十萬,真係唔嘢少,同埋費用咁貴係咪同維修私相授受?

大宅

Anpanmama 發表於 22-4-14 22:17
係囉,淨係聽佢大廈電梯大修都兩次,每次百幾萬九十萬,真係唔嘢少,同埋費用咁貴係咪同維修私相授受?
...

呢个樓盆出左名,重有冇人敢買

男爵府

業主最蠢係冇買家居保

全香港所有家居保險都一樣有墊底費,如果對方索償一百萬,業主最少要畀十萬以上墊底費

首頁
23456...8

尾頁

跳至