自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

Myluckybaby 發表於 22-7-6 21:29
但可以話你知男拔考第尾的思維和眼界一定好過band 3級一。

我識兩個一個讀男拔,個英皇,都係中下游(唔係包尾嗰啲)個人都係比較自卑,畢業後無同任何舊同學來往

琥珀宮

micsin 發表於 22-7-6 21:12
比你又點選呢, 就小朋友信心而言 緊係考第一啦, 但, 周圍的人只關心佢派到邊間,
勁校考第尾, 心理壓 ...

如果講中學就冇咩謂,因為最終係考公開試,全港成績咁睇,梗係去勁校,資源考試讀書技巧,老師跟進程度都唔同層次啦

琥珀宮

sasa615 發表於 22-7-6 22:46
要先知道一樣野
勁校唔係要教到你個仔勁,而係你仔勁先俾你入去讀,入到去係要靠自己,唔係靠老師

呢個真係唔係咁多人明白嘅真理

珊瑚宮

回覆樓主:

如果小朋友心理質素唔差,同同學相處又冇問題,我覺得應該留响勁校,成長薰圍完全唔同,明既就明

男爵府

睇性格,
適合小朋友最緊要,
唔係為左家長面子夾硬要入名校,
但偏偏小朋友的意見係最唔重要。

珍珠宮

我揀咗band 1中學俾阿女,快開學了,真係擔心佢壓力大,唉!

禁止訪問

男爵府

Myluckybaby 發表於 22-7-6 22:34
我仔中一用嗰本英文書係元朗某間中學中四用既。

我女小五本英文係band 1A九龍塘女校中一同一本。
真係打個突

男爵府

回覆樓主:

如果講小學。勁校第尾都係B3,寶校第一係B1,咁升中來講做寶校第一着數d。
不過純講實力,勁校第尾果個,真係有可能程度高過寶校第一果個。
遇過名女校小二,程度高過寶校小四

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

成績唔好唔緊要
唔好學壞就得
自己諗
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

翡翠宮

回覆樓主:

站係學生的角度,我會覺得寶校考第一,感受點都好過勁校考包尾~

入勁校有時係虛榮心作祟,我會偏向比較重視學生的感受,佢地的感受係最重要~

男爵府

勁校第尾可能英文會好d. 我見有人在勁校年年英文都係讀最差一班,到中五出去裸考ILETS 都有8分,當然佢d叻的同學是8.5到9分。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

10年後冇需要知道佢考第幾,突然有需要知邊間學校畢業

2015PY    發表於 22-7-10 09:04

伯爵府

想生BB熱投

micsin 發表於 22-7-6 21:12
比你又點選呢, 就小朋友信心而言 緊係考第一啦, 但, 周圍的人只關心佢派到邊間,
勁校考第尾, 心理壓 ...

當你明白咩叫識人好過識字,你就知點揀!人脈勝於一切。
I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

Anpanmama 發表於 22-7-7 04:02
10年後冇需要知道佢考第幾,突然有需要知邊間學校畢業

睇讀咩科,神課傾向只照顧學弟妹。教授揀人升都同一道理。
I am Agent P

水晶宮

回覆樓主:

雖然成日話拔尖補底,但担白講,一間學校的資源一定係先拔尖後補底。

而d人成日話勁校讀書氣氛好些。但你覺得在一間學校裡,讀精英班的讀書氣氛好些定差班的讀書高些?

而且如果真係考第尾,除左會面臨留班打擊小朋友的信心,重隨時會比人勸退,到時你攞住張滿江紅的成績表,人地重會睇你間學校係咪勁校嗎?

男爵府

lovececing 發表於 22-7-6 21:33
就算要係寶校考第一都唔易,寶校第一入到勁校應該都唔差得去邊,唔會包尾啦,諗多左
...

現實係有朋友仔小一至小四係寶校,年年報插班生入區內嘅名校,但都係失望而回(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)。反觀在名校讀不上,easy插入寶校,仲可能考前好前。

水晶宮

tkinwong 發表於 22-7-6 21:40
唔計直資。以津貼小學來講,小朋友肯讀書,點勁嘅學校唔應該會包尾。

想請教下點樣可以唔包尾?有排名就會有人包尾。唔關肯唔肯讀書事喎。我間中學我嗰屆100%入大學,最差嗰間U都poly(因為讀物理治療得poly有)。但校內排名一樣有人係第尾㗎。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

mandy952 發表於 22-7-7 00:12
如果講中學就冇咩謂,因為最終係考公開試,全港成績咁睇,梗係去勁校,資源考試讀書技巧,老師跟進程度都 ...

咁你誤會左啦,我姪女曾經讀九龍b1,,早2年考dse,疫情下考dse, 學校完全無同安排補課,只靠個別老師自發同佢哋補,有些係闊佬懶理,學生自理。有朋友教屋邨b2, 校長已經整曬時間表,老師要同班dse學生網上補課到差不多上戰場

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

N年前都一樣要選擇
最後去左勁校
氣氛係吾同
個個備課先返去上堂
所認識亦真係多
因有朋友仔在普通校高一級
茶聚兩個細既傾計就知分別
當年學校大大部份都係派b1中學
就算自己出去揾果D
都去到b1尾
因為有得揀都係揀出自名校
讀係睇自己