自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

lovemisha 發表於 22-7-9 03:25
想養名種 香港有賣 不過幾千起跳
貪平買大陸個啲 點知出事, 但佢肯俾錢醫算有良心
...
有朋友而家隻貓都係大陸買,
但正途買坐飛機來的,
佢講應該係非法的。
朋友有次行過車房,
有個箱放左3隻英國短毛貓,
搵人領養,佢攞左返去養到而家。

侯爵府

janice_cat 發表於 22-7-9 08:23
我無話外國breeder有道德喎!
我指有保證嘅意思係健康同血統上呀!
外國買貓有出道德證明書咩?

其實你無需要講自已領養,我只係提醒其他人,唔係講你,因為我唔覺得領養特別有光環,買猫就係罪?只係是否有牌照受監管既breeder,外國既更難了解,倒不如考慮香港有牌照既。

子爵府

tszyan1001 發表於 22-7-9 09:58
你好有見地,是行內人嗎?請問狗狗係咪都和貓貓一樣?我想養小型年紀細啲既狗,但領養都好難遇到,見寵物店 ...

我唔係行內,不過我養左十幾年貓狗,有領養有買的,加上我鍾意留意睇寵物野所以知多啲。
香港唔好寵物店買好似我之前講好大機會都係大陸入,仲要係大陸2-3千黎到香港賣2-3萬。香港買的話你睇吓鍾意邊一個品種,以我所知香港有兩個狗場都好多香港人買,張x、林x園,你可以入返Fb相關品種嘅group問返有經驗主人邊間買好,或者又可以搵下有冇人屋企自己繁殖有狗b出售,可以見到父母同睇到佢地生活環境最好

子爵府

tutik 發表於 22-7-9 11:48

其實你無需要講自已領養,我只係提醒其他人,唔係講你,因為我 ...

只係想講呢位阿太花得起錢,都可以係外國嘅breeder買返嚟。至於香港的,見仁見智吧!

子爵府

babyballball 發表於 22-7-9 12:22
我唔係行內,不過我養左十幾年貓狗,有領養有買的,加上我鍾意留意睇寵物野所以知多啲。
香港唔好寵物店買 ...

謝謝比意見!不過我問過你講嗰兩間都要二萬幾才有交易,真係貴過買金!計埋醫藥費唔係一般小巿民負擔得起,或者留意自家繁殖,但都好驚買到病狗,係咪買打齊針穩陣啲
hi

子爵府

janice_cat 發表於 22-7-9 07:32
養咗20年貓,前前後後都養咗10隻,宜家仲養緊,我d貓全部都係朋友間有人話唔再養得而領養回來,有老有嫩, ...

我都係咁話,養了幾十年猫,結婚後自己頭家都養了廿幾年,d猫仲大過我仔幾年,猫猫看住我仔出世和長大。我們一家人都愛猫如命。
但我認我脫節,與猫義工溝通不上,前兩年找了大半年仍得個吉。有幸現在家中兩隻猫在舊年收養,經我媽鄰居幫忙才得以領養,封利是給我媽鄰居,支持她買猫糧餵街猫。

子爵府

tszyan1001 發表於 22-7-9 14:12
謝謝比意見!不過我問過你講嗰兩間都要二萬幾才有交易,真係貴過買金!計埋醫藥費唔係一般小巿民負擔得起, ...

其實幾年前啲狗場賣狗係7-10K左右, 乜而家要二萬幾, 咁同寵物店差不多價,可能見好搵吊高晒黎賣,因為香港啲狗場又唔係有血統質素都係一般,咁貴唔怪得咁多人會返大陸買. 大陸買比賽級血統狗都可能唔洗二萬幾.
另外自家繁殖反而仲健康, 因為屋企養一定乾淨企理過狗場, 但就要等有人生B先有, 針佢地未必會打齊因為打齊就好大隻了,之前我買貓係自家繁殖就通常二個月左右大打第一針或完全無打.
你想搵咩品種狗? 其實我都搵緊狗不過我想養果品種香港少人養同無寵物店賣同繁殖就一定要出面訂返黎

子爵府

吉蒂0603 發表於 22-7-9 14:14

我都係咁話,養了幾十年猫,結婚後自己頭家都養了廿幾年,d ...

我都係養十幾年貓, 十幾年前領養好易, 淨係打個電話問, 問完去揀貓就取得, 只係口頭上會叫你裝窗網.
而家查完家宅比貓你好似仲唔比你揀貓, 講真養貓都十幾年點都想揀隻外貌係自己鍾意既.
之後我的唐貓都係街自己執, 或者出去買就算, 無再搵香港義工

公爵府

好媽媽勳章

love.g.wad 發表於 22-7-8 21:56
唔可以架,愛貓要不管品種架,揀品種就唔係真愛

你咁講亦都唔啱,各人都有各人喜好,養動物係一世的承諾,梗係要揀自己合自己心意

何況,香港領養都唔係你諗咁易,好多貓義工對領養者的篩選條件好苛刻,有好多人申請咗都唔得,唯有買

利申,我三隻貓,兩隻收養,一隻賣

子爵府

babyballball 發表於 22-7-9 15:46
其實幾年前啲狗場賣狗係7-10K左右, 乜而家要二萬幾, 咁同寵物店差不多價,可能見好搵吊高晒黎賣,因為香港啲 ...

係呀!你講得冇錯,朋友幾年前八千買到,最近我問過狗場開價要二萬幾,好貴!我Pm你 想揾邊種狗和最近經歷
hi

大宅

回覆樓主:

自己蠢得太離譜都要去東張投訴。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mickeyeva 發表於 22-7-8 20:01
隻bb貓有貓瘟醫咗$60000!

公爵府

mickeywinnie3 發表於 22-7-9 08:55
我都試過,我都係正常四囗之家,查家宅之後,但D義工阿頭又話我冇經驗、冇得揀⋯⋯!但我冇經驗佢有比隻受 ...

你係受傷的狗還好,義工話我無經驗,唔適合領一對母子,佢明明寫新手合適,然後叫我養一隻有長期病,因為有3種病在身而係診所留醫緊既貓,話出院可接,我真係呆左。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實東張會唔會過瀘下事主的事係咪合理先出街?

公爵府

健朗媽咪 發表於 22-7-9 16:05
你咁講亦都唔啱,各人都有各人喜好,養動物係一世的承諾,梗係要揀自己合自己心意

何況,香港領養都唔係 ...

呢句係義工心態,唔係我

大宅

回覆樓主:

我有朋友係義工,依家屋企成40隻貓,我真係唔明點解出領養左右刁難得咁緊要,我都唔敢問。
而我妹之前領養左一隻,佢講到好似要同人爭咁,又係等左好耐問左好多次都唔得,最後佢暗啞底同義工講可以比錢,咁就真係即刻有貓比佢!

子爵府

floralw 發表於 22-7-9 17:10
我有朋友係義工,依家屋企成40隻貓,我真係唔明點解出領養左右刁難得咁緊要,我都唔敢問。
而我妹之前領養 ...

要比錢買唐貓, 真係寧願出面買隻名種無咁嬲起碼自己仲可以慢慢揀,
義工一人keep幾十隻貓, 啲貓生活環境都唔好啦, 都唔明點解要左揀右揀領養人, 其實有人肯領養就應該快快放貓再比其他位接新既浪浪咪仲好, 又可以救到多啲貓. 其實叫佢裝窗網講下基本野就夠洗乜查晒家宅又要家訪咁

子爵府

floralw 發表於 22-7-9 17:10
而我妹之前領養 ...

其實,而家已經好少好少喺街見倒自由行無人養嘅街猫和狗。
好心做壞事,極端嘅猫義工見猫流浪就捉,然後困籠等收養,個個keep十隻8隻,甚至幾十隻,猫猫狗狗就坐監等人收養。其實猫猫狗狗可以和人共存社區生活,困住無人或唔俾人領養咁一世。

珍珠宮

2023年兔年勳章

janice_cat 發表於 22-7-9 07:48
唔覺得呢位阿太幾有愛心!為買名種貓就要d貓去冒險!
就係呢d人,搞到黑市有需求,仲要宜家扮可憐扮有人性 ...

同意!

珍珠宮

2023年兔年勳章

Silver1127 發表於 22-7-9 08:08
係,真係好難
仲要之後預咗被家訪
所以我依家隻貓都係買

首頁

尾頁

跳至