自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

間間學校都擔心會被殺校,好多間都谷學生,唔谷學生既學校,你可能又會覺得佢跟唔到課程,或者間學校係多問題學生,到升中學時又會再擔心入唔到間好中學,除非有晒心理準備唔入間比較好既中學,唔係都難搞其實6-7樣功課係咩功課,功課多唔一定代表量多

水晶宮

畀面勳章

sisilee321 發表於 22-10-19 16:25
就係,我印象佢對中英文要求都好高....

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

家長唔要求將來升中學校,有書讀就ok的話,伊斯蘭小學啦,其他寶校都想化寶就點都會谷下,伊斯蘭小學絕對唔會殺校就一定唔谷,相信真係做到樓主心中,愉快學習。而且又係津校,免學費。

但,真係唔擔心習慣了愉快學習,上到中學能改變佢學習態度?

公爵府

sisilee321 發表於 22-10-19 12:13
我小朋友學校好多抄寫功課,抄到手都軟

介意講現讀那一間嗎?
那麼就可了解你再選那些駮好

子爵府

無話可說 發表於 22-10-19 16:39
7樣包埋改正差唔多啦!要睇下每樣做幾多版,幾多題喎!以前青山天主教小學同安定劉皇發小學學野比較淺,功 ...

唔包改正

子爵府

ada29 發表於 22-10-19 17:15
間間學校都擔心會被殺校,好多間都谷學生,唔谷學生既學校,你可能又會覺得佢跟唔到課程,或者間學校係多問 ...

唔包改正
真係要做個d, 改正唔算係功課

子爵府

j947 發表於 22-10-19 17:47
家長唔要求將來升中學校,有書讀就ok的話,伊斯蘭小學啦,其他寶校都想化寶就點都會谷下,伊斯蘭小學絕對唔 ...

伊斯蘭我驚...雖然歧視唔係正確態度
我唔著緊佢讀書唔代表我唔會教佢做人..我成日見佢地d細路係公園好曵....我驚一齊讀書學埋(我知我咁諗係唔正確同歧視,因書我好少接觸佢地)讀書叻同人品係兩件事

象牙宮

sisilee321 發表於 22-10-19 18:18
唔包改正

唔包,都要睇其他功課份量!可能1樣只係做2版,其實好快做完!而家小學返半日,大把時間玩啦!

子爵府

無話可說 發表於 22-10-19 18:25
唔包,都要睇其他功課份量!可能1樣只係做2版,其實好快做完!而家小學返半日,大把時間玩啦!
...

我返左工,無人教佢功課,要小一自覺做功課有d難,佢都做到咁唔會話好快

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

sisilee321 發表於 22-10-19 18:19
唔包改正
真係要做個d, 改正唔算係功課

咁生字要寫幾多組,每組生字要寫幾多,因為我女本身係sen學生,當年老師會比佢每組寫3個,其他學生就寫5個

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ada29 發表於 22-10-19 17:15
間間學校都擔心會被殺校,好多間都谷學生,唔谷學生既學校,你可能又會覺得佢跟唔到課程,或者間學校係多問 ...

咁我女嗰間應該摺得快啲喎,細校班少,happy school ,好彩讀多兩年畢業

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 22-10-19 21:36
咁我女嗰間應該摺得快啲喎,細校班少,happy school ,好彩讀多兩年畢業
...

我女當年都好彩,轉左校就無咁辛苦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ada29 發表於 22-10-19 20:21
咁生字要寫幾多組,每組生字要寫幾多,因為我女本身係sen學生,當年老師會比佢每組寫3個,其他學生就寫5個 ...

我地小學啲應用字只係抄5次,幼稚園時寫字既數目仲多過小學

彩鑽殿

ada29 發表於 22-10-19 21:39
我女當年都好彩,轉左校就無咁辛苦

佢學校功課唔多,起碼哈皮左4年先,小五同佢保保

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 22-10-19 21:40
我地小學啲應用字只係抄5次,幼稚園時寫字既數目仲多過小學

小學寫生字5個算合理,幼稚園高班都要默書添

彩鑽殿

ada29 發表於 22-10-19 21:41
小學寫生字5個算合理,幼稚園高班都要默書添

係呀,幼稚園格仔簿每日一版英文一版中文

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

pomanlife 發表於 22-10-19 21:45
係呀,幼稚園格仔簿每日一版英文一版中文

因為怕太少太淺又怕啲父母驚升到小學跟唔上,我都見唔少,其實依家啲小朋友真係幾可憐

彩鑽殿

ada29 發表於 22-10-19 21:50
因為怕太少太淺又怕啲父母驚升到小學跟唔上,我都見唔少,其實依家啲小朋友真係幾可憐
...

咁連系比里累屎既課程都唔係太淺既,但深又唔夠其他深姐

公爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

sisilee321 發表於 22-10-18 21:09
請問有無jm知邊間小學小功課?我小朋友讀緊一間每日6-7樣功課,實在太多我覺得完全唔適合我小朋友,想知有 ...

碼頭龍崗小學,聽聞係關愛學校,識得有人係度讀話好開心
有你 我可以坐擁天下,沒你 我的世界依然偉大!

首頁

尾頁

跳至