自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

<ABC同我,一早約好晒30號上個D 屋企火鍋>
即係本身據你所知就有A B C D U 會喺D屋企打邊爐

<點知無端端,F話唔去>
你點知F 唔去?同埋本身根本據你所知就冇約F, 佢去唔去都唔關事

<取消都無同我講,我問D先知,其實最初約係無F>
取消都冇同你講,咁你點知取消咗?

<最後我whatsapp問先知>
都冇人同你講,你都唔知,點解會whatsapp 問嘅?

<可能D覺得我嬲,呢日早上就話有轉機,可能可以打,我梗係唔去啦>
佢覺得你嬲想氹番你,咁你話唔去佢咪算囉

珍珠宮

取消通知聲都好正常, 要問先講

甘唔問就唔講, 當日預左時間比佢地, 根本你朋友無禮貌唔識做

佢地覺得你可有可無, 明顯重視F多D

呢D朋友我唔會見, 慢慢疏遠

伯爵府

baribebaby 發表於 22-12-3 01:37
我地有group,不過唔知點解,F話唔去,主人家又唔出聲,到我問先講,跟住去街又唔預我,好似我錯甘。
...

你地本身有開group, 但得你一個完全唔知佢地已經取消咗活動?
有冇諗過佢地好大可能有另一個group係冇加你入去,所以取消咗活動只係得你一個唔知

如果係咁,嬲係好正常,因為佢地完全冇理你感受。

珍珠宮

我地有group,不過唔知點解,F話唔去,主人家又唔出聲,到我問先講,跟住去街又唔預我,好似我錯甘。
...

算吧啦!你地嘅友誼已經完結

伯爵府

...

佢地出街唔預你,係因為你之前成日拒絕唔出所以唔預? (如果係呢個原因,唔預你都好正常)
抑或佢地根本冇諗住預你? 如果佢地一向係咁,你就要好好諗吓,你心目中同佢地嘅關係值係咪有出入? 你單方便認為同佢地好好關係,但係佢地心目心根本唔係。有冇諗過係有你嘅group大家有講有笑,佢地喺另一個group可能講緊你?

通常呢類唔理你感覺嘅所謂朋友,你嬲咩? 只會唱你話你小氣! 如果係真朋友就會好在乎你嘅感受。

係時候要清醒。因為有啲人係根本唔值得你嘥時間去嬲。

大宅

baribebaby 發表於 22-12-2 22:53
話說,ABC同我,一早約好晒30號上個D 屋企火鍋,點知無端端,F話唔去,取消都無同我講,我問D先知,其 ...

如果約好晒,最後cancel唔係大谷講聲。外加所有人都無通知聲。佢地全部知取消就一定再有聚會或個細group。我覺得你唔算小氣,始終每人底線唔同。
大家朋友取消講聲好基本尊重吧。
我都試過類似,之前說好一齊去某地方,突然首領即慶想就無通知我,到地點時又叫我可以依家黎,我當然唔去,同樣事件發生2次。
我初時唔開心,及后明白自己未必是局中人,所以我放開左。本黎都係搵d伴食下野做運動,攪到咁無尊嚴,隨傳隨到。我又唔想,呢班唔岩玩咪另一班。

大宅

Bloomberg 發表於 22-12-4 09:15
佢地出街唔預你,係因為你之前成日拒絕唔出所以唔預? (如果係呢個原因,唔預你都好正常)
抑或佢地根本冇諗 ...

對。真的不用再浪費時間去嬲。
當然都要一段時間去消化沉澱。。。

珍珠宮

回覆樓主:

又唔可以話你小器嘅,如果咁樣取消又唔講,應該係人都會唔開心吧!
不過你要諗,係咪要一直嬲落去?如果你真係覺得人地唔重視你,咁你都可以慢慢疏遠嘅~
當然,你都可以諗下,或者係溝通誤會,互相都以為有人同你講左,咪變成無通知lo~既然之後都有再約你,都唔似係唔重視你呀~

伯爵府

話說,ABC同我,一早約好晒30號上個D 屋企火鍋,點知無端端,F話唔去,取消都無同我講,我問D先知,其 ...

緣來緣去,哩D朋友不要也罷。距地都無當你係朋友,應該另外有group,都唔同你講聲,基本尊重都無。

子爵府

yuyueng 發表於 22-12-3 11:15
而家手機傳消息方便到不得了,連搭緊電梯都可以㩒手機WhatsApp 通知,好明顯樓主唔係呢個group 既朋友,只 ...

完全認同,所以唔存在啲咩唔記得通知你呢啲藉口,喺個group度講一句有幾難

子爵府

其實我都試過,有次仲要係約去某個朋友嘅屋企,我已經到達左地鐵站,喺group問大家到左未?冇人理我,打電話,冇人聽電話。最後我自己傻更更喺度等咗15分鐘,佢哋其中一個先話俾我聽取消咗

伯爵府

如果繼續同佢哋來往會令你唔開心嘅,就斷絕聯絡,學會接受一切改變

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

wewanwan 發表於 22-12-4 17:09
其實我都試過,有次仲要係約去某個朋友嘅屋企,我已經到達左地鐵站,喺group問大家到左未?冇人理我,打電 ...

嘩!你呢D真係衰到冇朋友做,自己好似儍仔咁,比我以後唔會再聯絡呢班人。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

wewanwan 發表於 22-12-4 17:09
其實我都試過,有次仲要係約去某個朋友嘅屋企,我已經到達左地鐵站,喺group問大家到左未?冇人理我,打電 ...

咁你之後同呢班人點呀?
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

回覆樓主:

取消都唔講,係人都嬲,唔覺得你小氣,不過呢啲朋友真係唔要都罷

男爵府

唔覺你小氣,只覺得佢地同你唔friend

子爵府

算啦唔好唔開心

伯爵府

回覆樓主:

當初取消咗無通知係嬲嘅,但之後去唔去就睇自己有幾想去而決定

琥珀宮

你唔去就唔使咁坦白,話因為唔去自己約左人未算囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

baribebaby 發表於 22-12-3 01:42
其實我地不嬲都有group,.我當時有唔要唔要幫手買嘢,無人覆我,到第二日先講話F唔去,取消咗
其實B同F,好f ...

咁係佢哋攪小圈子在先,玩唔玩都罷啦呢啲人,講句取消咪得囉,鬼鬼祟祟

首頁

尾頁

跳至