自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

006依依 發表於 22-12-11 21:51
小朋友堅持聼老師講選band3學校,而我作為家長想距嘗試選擇band2,但系佢點都唔肯,堅持話老師講過要d名額 ...

自行揀高一線其實有難度,因為學校自行階段揀學生都揀高一線既學生嚟收,所以如果你仔band3,可以試一間2 C,一間比較好既3 A去考,反而係大抽獎可以博下,揀2 C係前面 。

大宅

2024年龍年勳章

006依依 發表於 22-12-11 23:17
回覆 mandy952 的帖子

道理大家都明,但系唔搏搏,心難息,問題系距自己都唔願嘗試,覺得自己一定系差,一 ...

我都玩咗兩次,唔好放棄,我好明白你小朋友心態,現階段係底層,所以對學習欠缺自信,我兩個小朋友小學都係底層,我不斷同佢哋講媽咪會搵間適合你嘅中學,上到中學又係另一番景象,事實上現時佢哋讀得好開心,雖然唔係band 1學校,但佢哋識得自動自覺讀書,鼓勵你小朋友唔好氣餒

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

006依依 發表於 22-12-11 23:12
回覆 selina1109 的帖子

其實我都同意你既睇法,但系我個女唔肯聼,我真心想距讀好書,但系距就自行放棄, ...

從來自行都係最多揀2間
自行交表唔代表一定有得in
有啲全in
有啲按排名in
有啲會睇全面發展
唔交表就乜機會都無

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

觀校,其中一間學校喺咁講,唔好咁睇重banding,揀心儀及合適的。
帶佢睇多幾間,了解吓學校理念。才作選擇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

006依依 發表於 22-12-11 23:25
回覆 Jessy 的帖子

作為家長系打算甘做,但小朋友唔接受,堅持選擇b3學校,距成績b3頭 ...

咁間小學是咩水平? 學校之前派位是點? 佢認為是B3頭, 有幾準先?
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

2024年龍年勳章

我會搏高少少,因band 3已經係最差,點會響自行階段自動走入去band 3?如果搏5到,最多亦係損失左間band 3啫⋯既然小朋友咁聽老師建議,JM會唔會聯絡下老師,請老師講番d比較正面同鼓勵嘅說話,水能載舟,亦能覆舟⋯其實老師嘅建議都5一定啱,邊個敢寫包單,佢搏5到高少少嘅中學呢?

男爵府

我明白你心態,但既然成績去到band3 ,,咁有無校外獎之類?無的話不如搵下有無較好的band3校風學校,早早揀定學校好過自行博啦

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

朋友嘅小朋友區內熱門小學,升讀區內band 1 英中機會好大,小朋友級排名好低,老師話佢band 2, 好現實地同學生講自行band 2 都未必有學校收,學生唔識就同家長講唔揀自行,家長信晒老師,真係完全放棄自行,兩間都唔揀,最後結果好好彩派到band 1 學校

水晶宮

小朋友堅持聼老師講選band3學校,而我作為家長想距嘗試選擇band2,但系佢點都唔肯,堅持話老師講過要d名額 ...

老師係咪玩野呀!
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

selina1109 發表於 22-12-11 22:29
前兩年,個時老師夠叫我仔晤好搏,照填band 3,我計過學校過往派位,亞仔排位最多band 2尾。我睬佢都傻, ...

其實,好多男仔,有啲女仔都只係未開竅。

一來比佢入到高一線學校,情況有機會改變。就算佢未開到竅,一直係底嗰堆,但因為學校始終係高一線,始終學校出品差極會有個譜,出到去 DSE,就唔會係底嗰堆。
學校banding不同,就算教同一題材,老師教材真係大不同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實老師咁講好打擊小朋友自信心,點解要讓D位比人 ? 樓主試下話比小朋友知其實有D方法有更好嘅選擇,有機會可以試下,多個機會唔係更加好?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

睛靈勳章

006依依 發表於 22-12-11 23:12
回覆 selina1109 的帖子

其實我都同意你既睇法,但系我個女唔肯聼,我真心想距讀好書,但系距就自行放棄, ...

同佢講某某friend 都係咁, 又或者搵個佢信既人同佢講, 要佢知道老師有幫學校既責任, 未必企响學生立場, 尤其係成績唔好既學生,佢地唔會理

男爵府

唔好勞氣,慢慢分析俾個女聽,到最後等佢自己諗,寫晒利弊俾佢睇,大家一齊討論,如果你唔聽佢講,會唔會影響母女關係,呢樣都要諗吓。

琥珀宮

006依依 發表於 22-12-11 23:17
回覆 mandy952 的帖子

道理大家都明,但系唔搏搏,心難息,問題系距自己都唔願嘗試,覺得自己一定系差,一 ...

佢唔想就算,費時有陰影

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

比我會試 band 2 (如果小朋友band 3).

子爵府

006依依 發表於 22-12-11 23:25
回覆 Jessy 的帖子

作為家長系打算甘做,但小朋友唔接受,堅持選擇b3學校,距成績b3頭 ...

其實揀學校咁大件事,點解會由個小朋友決定?我唔會同佢講B3好差!我會同佢講:只要肯努力讀書,B3都有人入到大學!但校風同學習環境一定係B1校好好多!
所以你係咪應該同佢講,想佢去啲校風好啲嘅學校會好啲?同埋呢排好多學校都開放日,帶佢去參觀學校仲實際!同埋仲有呈三架嘛,努力啲考好個呈三,可能上返去B2呢!點解要咁快打定輸數呀媽媽!加油呀媽媽!

同埋衰啲咁講!學校老師都係睇住條數,怕你影響佢哋學校頭三志願入學率!佢哋都唔敢博

大宅

回覆 x00_00x 的帖子

多謝你啊,可能我同小朋友溝通方式不對,我會再努力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

006依依 發表於 22-12-11 23:13
回覆 Gorgor0612 的帖子

宜家難有校風好既b3了,而且不能跨區,除非搬屋

點解不能跨區?跨區唔一定遠,中學生自己搭車,半小時車程內都唔叫遠。

大宅

回覆 pauline_c 的帖子

唔太清楚,學校講座話除非你搬屋,或者有其他住址證明你住該區,我無,所以唔想跨區

首頁

尾頁

跳至