自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

回覆 YuYuMother 的帖子

想請教點解凍,佢要我打去客服,但國內電話

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

czl115 發表於 23-2-3 21:36
我立即去大眾點評和美團查看,都係要重新登錄。我見有微信登錄,就揀左微信登錄,成功找回帳號
...

咁好,我微信都凍埋

水晶宮

keliecly 發表於 23-2-4 00:29
回覆 YuYuMother 的帖子

想請教點解凍,佢要我打去客服,但國內電話

入去「我的」,撳「聯繫客服」。

我手機同微信登入都凍結左,一解就一齊解哂

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

luckybabymama 發表於 23-2-4 00:25
回覆 平平常常 的帖子

如果冇內地銀行戶口同電話點算另外妳地WeChat 有冇驗證身份呀

通關上去開,大陸錢包係要驗證,要用就做。

男爵府

平平常常 發表於 23-2-3 22:16
我剛剛發現,係微信apps裡面,「發現」,「小程式」裡面可以揾到大眾點評。

我按進入就入返我的舊點評戶 ...

我想問装 大眾點評 呢一個apps,係喺香港微信版度裝?定一定要返上大陸開咗內地微信先至裝到㗎?

大宅

coldmilktea 發表於 23-2-4 00:20
你去邊間?

我冇指定去邊間,每次去到也邊区都用大眾點評點評搵,今次間響壹方成附近做咗個精油spa, 響梅林附近做咗泰式按摩,全部都係團購價,水準一樣高

大宅

fanny2014 發表於 23-2-4 07:51
我想問装 大眾點評 呢一個apps,係喺香港微信版度裝?定一定要返上大陸開咗內地微信先至裝到㗎?
...

大眾點評響香港都可以安同睇到,但係要睇評語/菜單等就要綁大陸電話,綁咗之後,你set返預覽深圳就可以。

疫情三年自動解綁咗,我就睇唔到詳細資料,
農曆年上去重綁,而家我響香港都一樣睇到

子爵府

Edithcsm 發表於 23-2-3 23:09
呢個po好多資訊

我都收藏咗,諗住慢慢睇,唔該哂各位

子爵府

c102988 發表於 23-2-3 21:21
香港支付寶在大陸用到嗎?

啱啱上香港支付寶睇到問答

https://www.alipayhk.com/zh/faq-shoppers/making-payment-bill-payment/

覆蓋國家及地區

跨境付款服務已覆蓋內地、澳門及日本部份商戶,更提供優惠匯率及當地的勁賞掃優惠。 日本跨境付款服務覆蓋範圍由福岡擴展至大阪、東京、沖繩等地,包括大型連鎖便利店LAWSON、連鎖快餐店松屋、大丸百貨天神店、大阪海遊館、黑門市場、福岡機場、東京銀座Karen及東京及大阪熱門購物區等。
內地跨境付款服務覆蓋過100萬間零售商店或餐廳付款,包括奈雪的茶、喜茶、美宜佳、永輝超市、家樂福、探魚、85度C、1點點、都可茶飲、海底撈火鍋、全家便利商店、沃爾瑪等,另外澳門地區亦擴展至逾萬間商舖,亦包括購物中心及手信店等熱門消費場所。

禁止訪問

男爵府

剛剛試左想開通大陸微信錢包,
原來冇大陸電話號碼什麼都做不到的

水晶宮

happy_day07 發表於 23-2-4 10:38

係呀,要大陸手機號碼加一個大陸銀行戶口。

去電訊商開張一卡兩號,去中銀開個戶口就得,開通左一勞永逸

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

YuYuMother 發表於 23-2-4 06:38
咁好,我微信都凍埋

開得返喎!我早兩日都開返啦

翡翠宮

dotdotdotdot 發表於 23-2-3 21:27
大衆點評係google play下架,下載不到,係咪有毒?

google無乜大陸apps係正常,大陸apps我永遠唔會用google play安裝。

可以用大陸啲應用商店或上官網下載安裝。我用開華為應用商店及應用寶。

翡翠宮

回覆樓主:

除咗微信、支付寶,大家可以都用下雲閃付,好多apps用得,包括美團、攜程、途牛等,綁香港銀聯信用卡付款,用完慢慢還。

店鋪方面唔清楚普遍性,遲啲北上試用下。

男爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 23-2-3 22:56
返大陸記得裝埋百度
係百度都有

係呀!大陸無裝百度真係斷腳,google超級唔準確。

男爵府

2024年龍年勳章

happy_day07 發表於 23-2-4 10:38

我初初以為就咁開,原來係唔得,問問下原來要綁個大陸戶口,到最後攪到我要去中國銀行開大灣區戶口,新年前去開戶,而家等緊佢開通,應該2月尾先攪掂。

男爵府

深圳有咩地方推介?

珍珠宮

dotdotdotdot 發表於 23-2-3 23:59
試了,微信小程式,每睇10秒就陣出要我裝app,根本google下架了裝唔到 一直錯誤,用香港電話又話 ...

我之前用內地電話卡註冊左點評戶口(印象中當時係要內地電話號碼先可以註冊,用香港號碼係唔得),我依家用微信小程式好正常喔,無10秒就彈出。

我疫情前用開蘋果手機,佢個IOS切換唔同地區好方便,用內地版的apps好順暢。我之前去內地吃喝玩樂都係帶蘋果手機,無問題。

我唔係好熟Andriod手機,sorry,唔識得解答你問題。

我家人之前用來去內地出差用的內地版手機(OS用華為鴻蒙),設定地區係內地就可以裝到內地版apps。

大多數經常去內地吃喝玩樂,享受內地各種apps便利的人,都會開個內地電話號碼以及一個內地銀行戶口,會方便好多。起碼你用滴滴打的都要啦。

侯爵府

回覆樓主:

有乜好介紹?

首頁
23456...10

尾頁

跳至