自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

ShingLing88 發表於 23-3-30 15:25
回覆 fayefa 的帖子

弱弱一問,係咪同一本書中出現?定另有一本書講玫瑰個女㗎? ...

同一本,太初都好型架

子爵府

yipsiumee 發表於 23-3-30 15:48
中學時期係鐵粉,慳零用錢去租書睇

依家人老咗兼有眼疾,睇唔到咁細隻字,唔知有無出版電子書呢?

都係

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

mikinana 發表於 23-3-30 15:57
後生時睇好多,超過百本,但後期已經冇新鮮感,停咗無再睇

最愛朝花夕拾同流金歲月

同你一樣, 我中學時期睇哂佢全部書, 睇到3X 歲都仲有追, 但後來佢移左民, 寫 D 野呢.... 唔識講, 好似冇左主題咁, d 故事完全冇高潮位, 睇左幾本放棄........ 我記得係 "有時他們回家" 開始覺得悶, 打後果 D 冇再追了, 有間中係書局睇過幾本新野 (睇 1/5倒) 藍襪子之旅果 d, 都係覺得悶悶地......
大事化小, 小事化毛.........

水晶宮

我麻麻佢前期的書, 主要睇佢近期的書, 男/女主角屋企幾大都係無咩傢居, 有一大張枱做書枱, D 椅係唔同款的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

睇過百本,專攻長篇,後期筆風轉了,無再睇過了。

男爵府

KUDOS 發表於 23-3-30 15:26
我睇瓊瑤多,亦舒反而麻麻地。

調轉

男爵府

心扉的信好睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

好多本我都鐘意, 唔知你鐘意邊類型, 我揀幾本我最啱 feel 的睇下你岩唔岩

阿修羅 (dd 咁多超能力),
痴情司 (翻版紅樓夢故仔),
開到荼蘼 (愛情),
如何說再見 (幾慘, 怕沉重唔建議睇)
我愛, 我不愛 (幾精彩, 可惜結局有點怪)
小宇由 (靈魂肉體的故事)
連環(痴情男故事, 寫得幾好)
沒有月亮的晚上(我好鐘意呢個故仔, 意境描寫得好好, 但係如果你後生, 你可能會覺得老土...)
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

亦舒係讀書時期睇得最多
其實本本個男女主角都差不多
永遠的白襯衫卡其褲
簡潔亮麗
不過我只睇長篇小說
唔鐘意中短篇及散文
而家有電話煲劇
無睇好耐了

水晶宮

LekGirl 發表於 23-3-30 15:14
我鍾意圓舞。

呢本都好睇。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

中學時睇好多,之後捐晒俾圖書館,但時代久遠,連書名都唔太記得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

好耐以前睇過一兩本

大宅

kmbb519 發表於 23-3-30 16:56
同你一樣, 我中學時期睇哂佢全部書, 睇到3X 歲都仲有追, 但後來佢移左民, 寫 D 野呢.... 唔識講, 好似冇左 ...

有傳聞話後期嘅書係其他人代筆,唔知真唔真,但後期啲書嘅筆風真係唔同之前,差咗好多

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

感歎:讀者老去,佢筆下嘅人物依舊年輕

子爵府

yipsiumee 發表於 23-3-30 15:48
中學時期係鐵粉,慳零用錢去租書睇

依家人老咗兼有眼疾,睇唔到咁細隻字,唔知有無出版電子書呢?

免費嘅,有呢個網,不過好耐冇更新了。

https://www.qilexs.com/fanti/writer/128/index.html

珍珠宮

funseller 發表於 23-3-30 15:43
全部都有睇,一直追。
女性要獨立自主,唔好諗住靠人。
待人要真誠,但唔好以德報怨,委屈自己。

重點!果然係fans! 呢個做人態度影響左我一生,不過出左社會工作就發現,職場並無佢講得咁易就過到,要在金錢與仙氣取平衡並不易。 生左仔之後更加覺佢寫個d簡直係要單身及美少女才做得到。

結果我放棄了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我讀書嗰時好迷! 玫瑰的故事,開到荼蘼,流金歲月,朝花夕拾,我比較喜愛佢未婚生女前嘅作品! 尤其流金歲月 但有同學一次過借哂我D珍藏無還返比我 佢書入面嘅男女主角在現實根本揾唔到 後生睇嘅時候好有憧憬

珍珠宮

mikinana 發表於 23-3-30 17:53
有傳聞話後期嘅書係其他人代筆,唔知真唔真,但後期啲書嘅筆風真係唔同之前,差咗好多
...

我都有聽過,因為當時睇過一兩本,就係覺得唔同咗!但我又諗,既然只係代筆,應該都係根據亦舒本人所講嘅去寫,冇理由會唔同之前嗰啲書…

珍珠宮

yy_chow1210 發表於 23-3-30 15:54
喜寶

喜寶我只記得女主角買咗隻麻雀咁大嘅鑽石戒指,同埋個有錢佬喺女主角面前用槍打死咗佢鍾意嘅男人。

珍珠宮

kmbb519 發表於 23-3-30 17:02
好多本我都鐘意, 唔知你鐘意邊類型, 我揀幾本我最啱 feel 的睇下你岩唔岩

阿修羅 (dd 咁多超能 ...

你好叻!咁耐都記得本書講乜,我睇過咁多其實只記得好少好少,以下兩本已經算好清楚內容了。
圓舞:男主角養大朋友(又好似係舊女朋友)個女,大家鍾意對方,不過永遠都時間唔啱,錯過對方;
真男人不哭泣: 一個喺外國做餐館廚師後來去堂兵,冇咗隻手…
其餘有啲記得個名,因為有印象睇過好多次,但內容只記得非常之少,但記得係好睇嘅有以下三本。
風滿樓
烈火
嘆惜橋

首頁
23456...11

尾頁

跳至