自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb060908 發表於 23-5-18 08:12
你又會放心嘅 好朋友喎,家人都係咁話

咁證明一定係好熟落了

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

11歲女,仲要去意大利,都幾危險。

大宅

多謝大家意見!明白大家對我放心俾阿囡跟朋友去旅行嘅憂慮,原本只係拜託朋友一家暑假送阿囡返美國住(他們是同鄉),每年暑假都回美渡假,我有工作在身陪唔到阿囡,但朋友一家打算先去意大利(Florence)渡假,再回美,所以佢哋去邊阿囡都要跟,朋友的女兒跟我囡情同姊妹,對方家人對我囡自小照顧,所以我係放心的,阿囡由美國回港的機票已經安排,會同在美國的表姊(成年人)-同回港。
我的確不熟悉歐洲,所以先上黎問大家。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

李露眉 發表於 23-5-18 09:09
11歲都好細啫.
其實帶你個女既屋K 人都好大壓力.

咪系!有咩事梗系照顧左自己仔女先,不過好多家長大安旨意人地家長照顧,以往成日會Book貝澳度假屋成班10個家庭去玩,起沙灘好多家長自己去玩唔理自己仔女,

我同老公一定輪樓盯實阿仔,自己仔女自己照顧,唔通出事你賴人地無幫你望住咩。

大宅

Ononluk 發表於 23-5-18 10:03
天氣好熱,帶多啲夏天衫、短褲換。帶少啲現金,出張少limit 嘅debit card,帶個細嘅斜揹包,買張有海外醫療 ...

明白,謝謝你

大宅

回覆樓主:

我老公係意大利都比黑人搶走咗個喼!小心財物! 仲有啲黑人走埋嚟同你啱啱沉沉, 挑機你咁,11 歲小朋友 唔知佢哋自已點應付。

大宅

Pinkshoes 發表於 23-5-18 10:38
我老公係意大利都比黑人搶走咗個喼!小心財物! 仲有啲黑人走埋嚟同你啱啱沉沉, 挑機你咁,11 歲小朋友 唔 ...

佢哋去Florence 會唔會冇咁雜?不過都會去2日Rome , 我要提佢小心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

歐洲尤其義大利講緊20-30年前已經大把明搶既扒手,直情系要攬實自己背包手袋,望住佢比佢知我alert緊知道你想偷我野,我系父母一定唔會比11歲仔女跟人地父母去歐洲,去長洲就OK,其實我系同學父母亦一定唔會帶人地仔女去歐洲,出事點賠個女比人,人生路不熟既地方,一定系1對1甘看住16歲以下既小朋友。

子爵府

wincocity 發表於 23-5-18 00:32
暑假佢會跟好朋友同家人去意大利玩2星期,集思廣益有冇咩要幫佢預備?
P.S. 阿囡11歲
...

11歲未放心,會自己同佢去。

公爵府

wincocity 發表於 23-5-18 10:33
多謝大家意見!明白大家對我放心俾阿囡跟朋友去旅行嘅憂慮,原本只係拜託朋友一家暑假送阿囡返美國住(他們 ...

我覺得佢直接飛美國,去到有人接機仲安全過跟去義大利.....

珍珠宮

wincocity 發表於 23-5-18 10:41
佢哋去Florence 會唔會冇咁雜?不過都會去2日Rome , 我要提佢小心

差不多,意大利係米蘭會好少少。
By the way, 佢哋自駕定坐公交?

大宅

應該都差唔多,我老爺係米蘭手機放枱都比人愉了, 叫囡財物跟身&跟實大人

侯爵府

2024年龍年勳章

兩度都係遊客旺區,兩度都雜
我自己大人去過幾次覺得日間算安全
但啲扒手係神不知鬼不覺咁偷
日光日白明搶既唔怕警察
千祈唔好咩背囊 or tote bag
有人埋身要提高警覺

大宅

李露眉 發表於 23-5-18 09:09
11歲都好細啫.
其實帶你個女既屋K 人都好大壓力.

原本朋友直接帶阿女返美國交俾親人過暑假,但決定先去意大利渡假再回美。我係單親香港冇家人可以幫手,呢家朋友已經幫我照顧阿女多年,所以先放心。

侯爵府

2024年龍年勳章

仲有Florence街上會有啲人著住奇裝異服係街穿梭,係路人咁款唔係企定定街頭表演,你行過望住佢,佢會對你笑好friendly咁邀請你selfie,影完之後佢地會問你攞錢,俾得少錢佢地唔滿意會ask for more,所以無打算賞錢就最好提醒一下個女,佢地最鍾意搵小朋友合照。

大宅

Ononluk 發表於 23-5-18 10:51
差不多,意大利係米蘭會好少少。
By the way, 佢哋自駕定坐公交?

佢哋大部分時間stay 係Florence 的Villa , 我估唔會揸車,呢家人本身係香港都唔肯揸車(佢哋係美國人)

大宅

回覆樓主:

扒手多

大宅

yauchuchu 發表於 23-5-18 10:58
仲有Florence街上會有啲人著住奇裝異服係街穿梭,係路人咁款唔係企定定街頭表演,你行過望住佢,佢會對你笑 ...

知道(emoji)(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 23-5-18 10:42
歐洲尤其義大利講緊20-30年前已經大把明搶既扒手,直情系要攬實自己背包手袋,望住佢比佢知我alert緊知道你 ...

我直情行路敢行馬路邊,見過啲電單車賊一野搶咗路人個tote bag或者手上既名牌紙袋,我次次會帶啲大環保袋去,名店買完野會入環保袋,直接返酒店放低先再去玩。離開酒店前所有貴重野鎖喼,戰利品(包括紙袋)唔敢周圍放,酒店被人偷野既case都聽唔少。

大宅

heilok 發表於 23-5-18 10:50
我覺得佢直接飛美國,去到有人接機仲安全過跟去義大利.....

唔好意思, 我都好厚多士, 我都覺得小朋友直接飛去美國係好啲, 如果小朋友單獨飛航空公司會比個牌佢掛住, 空中服務員同埋地勤人員都會特別照顧佢,帶領佢, 然後叫親人喺美國接機

首頁

尾頁

跳至