自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-7-31 16:13
係照放,但放咗我另外比返錢佢呀。應該係NO PAY 咖。我地HR都係咁計,所以上次攞大假橫跨Easter我攞咗前後共 ...
請問邊度睇到勞工法例係咁計?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

HLDMaMa 發表於 23-7-31 11:15
如果第一個合約已經放假了,第二個合約完就要俾19日假期嗎?

第一年 - 7日
第二年 - 7日
第三年 - 8日
第四年- 9日

第二個合約完是 8+9=17日

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Yeta 發表於 23-7-31 08:09
而家話要放2個月返泥再續約,似乎想我炒佢,拎長服,佢知我哋跟本唔會比佢放到2個月,点好呢
...

咁你唔好批俾佢,僱主唔一定要接受佢請2個月假,你話俾佢聽,唔批,~一係佢自己辭職,佢辭職就攞唔到長服~哩2句唔駛同佢講。 佢真係辭職,你之前俾咗一半嘅長服已經係蝕咗俾佢。

你唔批,又睇下佢點玩,不過要有心理準佢玩嘢。

我之前有個工人想請一個月假,但另一工人唔肯單獨一個捱一個月(其實我都會減工作量,只係另一工人唔肯幫手),所以我批唔到,佢自己辭職。

水晶宮

Horsebbj 發表於 23-7-31 18:14
第一年 - 7日
第二年 - 7日
第三年 - 8日

那除了17日還要補番2天星期日和中間如有勞工假嗎?

伯爵府

係照放,但放咗我另外比返錢佢呀。應該係NO PAY 咖。我地HR都係咁計,所以上次攞大假橫跨Easter我攞咗前後共 ...

如果是請6日無薪假, 緊接的休息日才無薪, 如果放大假就照樣有薪

伯爵府

HLDMaMa 發表於 23-7-31 18:21
那除了17日還要補番2天星期日和中間如有勞工假嗎?

17日大假不計任何休息日及勞工假, 照數日期加上去

伯爵府

Yeta 發表於 23-7-31 08:09
而家話要放2個月返泥再續約,似乎想我炒佢,拎長服,佢知我哋跟本唔會比佢放到2個月,点好呢
...

你可以唔批無薪假, 她堅持就請她寫辭職信

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我理解係,如果佢放AL,當中嘅休息日同重疊咗嘅勞工假,係要Pay俾佢,但如果佢係放no pay leave, 就冇休息日同勞工假補償。 有錯請指正。

侯爵府

llcheng2 發表於 23-7-31 08:33
搭單一問,姐姐有薪年假包埋星期六,日,紅色假期嗎?

不包,另外計。

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-31 18:36
我理解係,如果佢放AL,當中嘅休息日同重疊咗嘅勞工假,係要Pay俾佢,但如果佢係放no pay leave, 就冇休息 ...

啱大部份。
同我地任何香港打工仔一樣,本身休息日(通常星期日)及法定假期是法定權益,呢D日子不佔用AL quota.
本身休息日有冇錢,就可以以下(A)或(B):
A) 休息日有錢,咁每日都有錢,所以平日薪少D。
B) 休息日沒有錢,咁每個工作日就工資高D。
通常用(A)方法。
注意:要貫徹始終,一係A方法一係B方法,不可一時A一時B。

大宅

Astra00 發表於 23-6-5 13:48
溫馨提示:

我最近經歷,也問了中介,最好佢臨近完約才比佢放大假回鄉!你最好問左中介先。因我都比個老 ...

咁你蝕一張單程機票,佢唔續約唔駛俾雙程機票佢。我嗰老海鮮工人次次續約後第一年就要求用曬新約全部假期和雙程機票,唔俾就扭計工作表現失常、對小朋友黑面,我忍埋呢個合約都諗住換走個思鄉狂。

象牙宮

Yeta 發表於 23-6-5 13:37
話要返足一個月印尼, 法例係咪一定要比佢?
冇人手,最多比佢放三星期得唔得架??
唔該晒

疫情 老媽工人也是續。沒法回印尼。
大假 + 机票, 早己續約時, 付清。
老媽腦退化, 無法無看护。2 星期無人都難。何況1个月, 是不可能。
她回去1个月, 我地要雇新工人。

有些家庭, 有能力。子女大; 2位工人, 或不需要照顧老人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

sunshine0613 發表於 23-7-31 20:28
啱大部份。
同我地任何香港打工仔一樣,本身休息日(通常星期日)及法定假期是法定權益,呢D日子不佔用AL ...

我都係用A方法

象牙宮

zbt 發表於 23-7-31 22:15
咁你蝕一張單程機票,佢唔續約唔駛俾雙程機票佢。我嗰老海鮮工人次次續約後第一年就要求用曬新約全部假期和雙程機票,唔俾就扭計工作表現失常、對小朋友黑面,我忍埋呢個合約都諗住換走個思鄉狂。...

嘩~佢好衰喎,佢實完到約Ga?點可以預先放全個約嘅假

大宅

DoReMi媽媽 發表於 23-7-31 22:37
嘩~佢好衰喎,佢實完到約Ga?點可以預先放全個約嘅假

佢會完到約,而家第三個約。出邊搵唔到俾佢提前咁多放曬全約大假和雙程機票既僱主。我忍到而家諗緊續唔續第四個約,下年2月完約。

象牙宮

zbt 發表於 23-8-1 09:48
佢會完到約,而家第三個約。出邊搵唔到俾佢提前咁多放曬全約大假和雙程機票既僱主。我忍到而家諗緊續唔續 ...

你有時間可以上啲大Agent度問下,因為我近期觀察,請本地完約菲姐容易咗,我Agent都講話而家小咗新客上去揾工人,以前我俾工人Interview,佢哋總會問點解我工人會唔做,上兩星期我上去睇工人,冇一個工人會問我點解舊工人唔做,只係關心我請唔請佢,似乎對工人需求冇以前咁大。

公爵府

Yeta 發表於 23-7-31 09:07
佢假大約一個月,佢話第二個月要放無薪假,我2個要返工跟本比唔到佢放,我諗緊我同佢講只可以放一個月,仲 ...

樓主你仲要留意,工人人工加到6000你係點出俾佢?如果你係每月過數6000俾佢,第時計長服可能要用呢個數嚟計。

大宅

DoReMi媽媽 發表於 23-8-1 17:23
你有時間可以上啲大Agent度問下,因為我近期觀察,請本地完約菲姐容易咗,我Agent都講話而家小咗新客上去 ...

多謝你嘅信息,係好消息,工人冇得吊高來賣。

象牙宮

zbt 發表於 23-8-1 18:19
多謝你嘅信息,係好消息,工人冇得吊高來賣。

係呀,佢哋冇得吊高來賣,我而家要換嗰個工人,完全唔知出面情況,以為仲好似以前咁喺上把位,嚟第二日就大龍鳯發脾四,第三日教佢預備煮食材料佢就話頭痛,一直凶我話唔撈,想講完就算,輪到我追返佢俾辭職信,我亦簽咗新工人,而家佢日日好勤力,同佢講嘢唔敢黑面駁咀,我睇佢應該揾唔到工,仲放聲氣俾另一工人如我唔話佢佢可以喺度做,痴線,佢自己態度差先俾人話,揾親佢就好似太后咁慢慢行嚟,佢竟然諗我仲會留佢。

大宅

DoReMi媽媽 發表於 23-8-1 20:47
係呀,佢哋冇得吊高來賣,我而家要換嗰個工人,完全唔知出面情況,以為仲好似以前咁喺上把位,嚟第二日就 ...

菲定印?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊