自由講場

跳至

首頁
23456...35

尾頁

大宅

tobeee 發表於 23-7-10 11:03
回覆 Junjuncheung 的帖子

結婚頭一年因為一齊住好多不滿已經流左好多眼淚,我唔係嘈個種人,我收埋自己, ...

睇黎你都係老公奴
一直無比錢你 ,你忍。
幫住屋企人,你忍。
乜你都忍仲要念埋拒感受?
調番轉拒有冇念下你感受?
塞塞下而家無錢塞你話而家點?
樓主,醒下啦

複式洋房

回覆 小mama 的帖子

咁唔得啦,早分手係岩,呢d男人搵食行遠d啦

珍珠宮

結婚頭一年因為一齊住好多不滿已經流左好多眼淚,我唔係嘈個種人,我收埋自己, ...

所以一話結婚就應該要諗買樓定租屋定排公屋
一齊住實係煩,冇錢買樓就租住先,一向係咁
如果話要慳租一齊住,簡直玩自己,間屋主人跟本唔係你地

子爵府

我都明樓主情況....不過如果層樓係奶奶的,你地一家幾口住係佢度.....我諗一個月當交租都起碼要8000......
你有無試過同老公講自己無錢比唔到家用,叫佢自己出?

複式洋房

因為結婚好多年,如果唔係因為錢其實大家相處好好,我相信之後搵翻野做問題可以解決,做人都係向樂觀方面諗。好彩我媽咪做我聆聽者,同埋你地比意見,唔係真係唔知搵邊個呻。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tobeee 發表於 23-7-10 10:59
回覆 littlefunpig 的帖子

住緊公屋,為左唔想成日開冷氣用咁多電我通常帶小朋友去圖書館,不想人地應為我 ...
其實8千蚊平平地, 乜都cover曬了
公屋租金水電煤, 話唔定你老公直頭無俾家用
先叫你keep住拎私己俾
既然你話99咁計算
不如拎曬所有單計下一個月到底開支要幾多
我睇, 租千幾2千, 水電煤2千
4千煮飯買送飯佢同你個仔食,
仔既學費, 衫, 娛樂, 旅行, 交稅, 保險, 睇醫生又要另外俾,
我睇唔到點樣要用到萬6 淨係租金水電煤加一日三餐
唔怪得你99咁多錢呢半年可以成日去旅行~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

做乜21歲就嫁
我女咁我直接叫佢離婚返屋企
一定唔會俾佢咁委屈

珍珠宮

tobeee 發表於 23-7-10 11:10

因為結婚好多年,如果唔係因為錢其實大家相處好好,我相信之後搵翻野做問題可以 ...

樓主加油,錢財身外物,比到係福氣,最緊要一家身體健康

複式洋房

係呀你講得岩,因為之前完全無計劃,我又諗得太簡單,以為真係家人般,因為我既家庭真係唔計較,有就比,無就唔比,不過相處落就知道唔同,你比遲一日都黑面

大宅

因為結婚好多年,如果唔係因為錢其實大家相處好好,我相信之後搵翻野做問題可以 ...

明既 唯有叫你加油
努力 家家有本難念的經

珍珠宮

tobeee 發表於 23-7-10 11:07

咁唔得啦,早分手係岩,呢d男人搵食行遠d啦

61樓講得岩架,你老公係攞自己錢解決問題就好,依加係攞緊你啲錢解決佢家事
唔好話咩嫁左入黎係一份子,我媽即係你媽你要養,佢做仔連自己媽都養唔起,一係攞啲本事出黎,難聽啲一句錢又冇本事又冇

複式洋房

以前戀愛大過天,又有左,當初老公 大家年齡都好細,佢肯要個bb我都好感動,因為仔仔好可愛,帶左好多快樂比大家,所以呢個係我咁愛我老公原因🤣

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-10 11:14
做乜21歲就嫁
我女咁我直接叫佢離婚返屋企
一定唔會俾佢咁委屈

我直頭會叫女唔好嫁
個家底咁樣,仲要冇planning,同奶奶一齊住
嫁左慘過做女不如唔好嫁

大宅

tobeee 發表於 23-7-10 10:53

我都係近呢年同屋企人講先話好有問題,不過無得講啦,老公自己揀,都咁多年,如 ...

如果一家住响99屋企,兩公婆有做嘢,我覺得每人一半錢都可以,始終99有時都幫下手睇小朋友,但你失業都仍然要你用私己俾家用就非常大問題

大宅

littlefunpig 發表於 23-7-10 11:11
其實8千蚊平平地, 乜都cover曬了
公屋租金水電煤, 話唔定你老公直頭無俾家用
先叫你keep住拎私己俾

萬6?我睇以為係兩公婆夾埋俾8000

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小mama 發表於 23-7-10 11:19
我直頭會叫女唔好嫁
個家底咁樣,仲要冇planning,同奶奶一齊住
嫁左慘過做女不如唔好嫁

一樣

大宅

tobeee 發表於 23-7-10 11:06
回覆 littleflowers 的帖子

到時會同翻99講叫佢溱 不過佢應該唔慣😅因為呢年都無溱🤔&#1293 ...

所以一定要同你屋企人講清楚,你唔可以諗住你99一定肯湊返㗎

子爵府

可否透露你老公月入幾多?

翡翠宮

stillalivewor 發表於 23-7-10 11:24
萬6?我睇以為係兩公婆夾埋俾8000
我問佢俾緊幾多, 如果俾2千既, 都算, 當少少租水電食下飯share
有野做先俾多少少
佢更正係俾緊8千., 生日再外1K... 仲要失業1年
即係俾左10萬私己出去了, 好傻真係

珍珠宮

tobeee 發表於 23-7-10 11:17

以前戀愛大過天,又有左,當初老公 大家年齡都好細,佢肯要個bb我都好感動,因 ...

唉,你好純真,你真係要醒下,呢個世界係好現實

首頁
23456...35

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊