自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

babytt2 發表於 23-8-7 15:08
英國去旅遊冇咩吸引力,冇嘢玩,食住貴又麻麻地

去過就算

同意,真係去過就算

大宅

好媽媽勳章

hawflakes 發表於 23-8-7 18:26
英國出街食飯普普通通嘅你預15鎊一人價,中西日冇乜要求的!例如日本拉麵普通一碗12鎊,唐人街碟頭燒味飯1 ...

謝謝你的分享啊! 請問間酒樓位置大概喺邊呀? 除咗福爾摩斯, baker street 有什麼 值得行?

大宅

好媽媽勳章

3333 發表於 23-8-7 15:15
我係廣東胃,粥粉麵飯係主食,pizza食多兩餐唔淨止厭,仲會熱氣

Me too

大宅

好媽媽勳章

granja 發表於 23-8-7 16:53
你幾時去玩? 最怕係夏天有熱浪。

住咁耐揀個有廚房好,有廚房可以唔用,冇廚房就冇得揀,買支大汽水返酒 ...

就係7 8月

大宅

cowboybaby 發表於 23-8-7 20:17
就係7 8月

我剛剛七月中去完,天氣好好,有太陽,氣溫都係12-20度,好涼爽,要加件外套。早晚溫差大

大宅

好媽媽勳章

alima 發表於 23-8-6 23:55
若果净講倫敦食嘢一人計,Food Truck 三文治最平 約7磅 加杯咖啡 埋單 10 磅;Food Hall 一碗粉 或 一碟飯 ...

想問吓你講既Food Hall, 係咪等於我哋香港嘅food court? 邊度有?thx

大宅

好媽媽勳章

shirleymc 發表於 23-8-7 20:22
我剛剛七月中去完,天氣好好,有太陽,氣溫都係12-20度,好涼爽,要加件外套。早晚溫差大
...

大宅

cowboybaby 發表於 23-8-7 20:14
謝謝你的分享啊! 請問間酒樓位置大概喺邊呀? 除咗福爾摩斯, baker street 有什麼 值得行?
...

Baker street 行去Selfridges 大概5-7分鐘,Oxford street,同Regent street 都係附近!最主要去行下街,影下相甘啦!夠腳骨力就行到去Oxford circus,Soho,唐人街!相入面有地址同電話,建議打電話訂咗位先(emoji)
attach1/tmp/php3ZNRFv
attach2/tmp/phpaPSx3q

大宅

cowboybaby 發表於 23-8-7 20:23
想問吓你講既Food Hall, 係咪等於我哋香港嘅food court? 邊度有?thx

最出名都係Borough market 入面嘅檔仔!生蠔,西班牙炒飯,同海南雞飯!另外Covent garden 有Seven dials food court,都有東南亞食品!倫敦最大商場之一,Westfield,都有food hall,形式最似香港果D!

大宅

好媽媽勳章

hawflakes 發表於 23-8-7 20:24
Baker street 行去Selfridges 大概5-7分鐘,Oxford street,同Regent street 都係附近!最主要去行下街,影 ...

正呀 thx!

大宅

好媽媽勳章

hawflakes 發表於 23-8-7 20:32
最出名都係Borough market 入面嘅檔仔!生蠔,西班牙炒飯,同海南雞飯!另外Covent garden 有Seven dials ...

謝謝報料

子爵府

cowboybaby 發表於 23-8-7 20:23

我淨係去過 Westfield Stratford嗰個 ,個 mall 入面有food court , 另外丸龜制面都吾貴又飽肚,都有幾多分店

大宅

好媽媽勳章

alima 發表於 23-8-7 23:42
我淨係去過 Westfield Stratford嗰個 ,個 mall 入面有food court , 另外丸龜制面都吾貴又飽肚,都有幾多 ...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

cowboybaby 發表於 23-8-7 20:17
就係7 8月

訂定有廚房同冇廚房既酒店,近出發時再揀?

子爵府

cowboybaby 發表於 23-8-7 20:15
Me too

講趣事你知,我係第一次去英國,我老公特別提醒我,去餐廳點餐同嗌埋單唔好大嗌或者揮手,要安靜地同侍應眼神接觸,等佢哋行過來,千祈唔好似西部牛仔咁撻「響指」我講笑咁話學王祖藍喺老表咁大嗌「服務員!」得唔得先

男爵府

cowboybaby 發表於 23-8-5 17:52
依家英國直航機票係咪平均每人都要過10000,我吼梗出年暑假,疫情前我訂過好平,6000一個人咋

酒店又係貴 ...

現在人在英國中,今年呢個暑假天氣真係超正!唔凍唔熟、非常爽!有點乾但反而令皮膚冇哂暗粒。出年再來
Ps 仔係到讀書,過2年女都會來讀

大宅

依家英國直航機票係咪平均每人都要過10000,我吼梗出年暑假,疫情前我訂過好平,6000一個人咋

酒店又係貴 ...

其實依家大把香港人移民到英國, 住宿可不可以找他們幫忙? 就算未必住在他們那裡, 他們或可以介紹一些平住宿給你.

我今年和舊年在英國各地玩, 除了是去較遠地方如SCOTLAND, LAKE DISTRICT和CARDIFF玩之外, 有超過一半時間都是住在親友家中. 另外在倫敦有一星期租了一間900尺的三房HOUSE, 是朋友幫我同他的舊業主租, 友情價70磅一晚, 雖然是ZONE 4有點遠, 但租金就慳了不少. 依家如果ZONE 1三人房近地鐵, 150磅一晚租到都算唔貴.

大宅

酒店又係貴 ...

雖然英國出街食嘢好貴, 一個人普通10-15磅一餐, 食好啲要15-25磅. 但其實都可以有方法慳啲錢. 英國各地有最多間分店的WETHERSPOON, 早餐5-7磅, 一般MAIN 8-10磅, 牛排10-12磅, 包埋嘢飲, COFFEE還可以REFILL. 另外, 大的SUPERMARKET好多都附設CAFE, 一般6-8磅可以吃得飽. 現在MORRISON還做緊特價, 2 MAINS + 2 DRINKS只賣10磅, 我這幾星期已幫襯了三次. 去麥當奴只點特價食物, 價錢不會貴過香港食.

最平當然是自己煮, 英國除了東南亞食裁貴之外, 其他絕大多數食裁都平過香港, 有些好似薯仔, 洋蔥, 牛奶等平香港一半都唔止, 整體煮一餐飯平香港兩至三成, 而且食裁普遍更新鮮. 所以找可煮食的APARTMENT絕對可以慳唔少錢.

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 23-8-6 18:16
青年旅舍自己住過,冇電梯冇lift,有共用浴室/獨立浴室,自己是獨立浴室冇牙膏,冇牙刷冇浴巾冇冲凉液但一個字(平),在倫敦出地鐵近10分鐵到

即係邊間?

伯爵府

好媽媽勳章

joeyccc 發表於 23-8-8 04:17
其實依家大把香港人移民到英國, 住宿可不可以找他們幫忙? 就算未必住在他們那裡, 他們或可以介紹一些平住 ...

Edinburgh 同Lake district 有住宿介紹嗎?秋天去,謝謝!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊