自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

我媽20幾年前比4500我一個月,當然係包早,午,交通,到我工作先知原來我媽算比好多錢我。因為我畢業人工9千,要比一半家用。

而我,我估會比2千一個月。

大宅

一星期500車費+食lunch

男爵府

回覆樓主:

中一, 早餐屋企食,lunch學校訂飯,返放學可行路可搭車佢自己揀,1星期$200!!
衫褲鞋襪,文具,日用品等全部我俾!
佢零用主要係放學買吓野食 佢自己可以儲到錢!
如果學校有活動我會額外俾多$50-100!
不過 爸爸有無另外俾啲佢我就唔知喇

珍珠宮

寵壞了 發表於 23-10-10 16:43
唔識家長,上左中學已經冇開家長群組了

只睇學校週邊的食店價錢,取個中位數
斷估唔會餐餐食超過100掛
我地預佢一日50, 商場比較多4,50的食店,仲有學生優惠

預條數再加大小小buffer就算

中一大個仔,自己決定食咩,錢就得咁多,睇餸食飯

珍珠宮

小艾美 發表於 23-10-10 17:04
我媽20幾年前比4500我一個月,當然係包早,午,交通,到我工作先知原來我媽算比好多錢我。因為我畢業人工9 ...

你媽好錫你,一個月4500
30年前,我老豆叫我自己係佢銀包度攞,20 20咁攞,攞多幾次我都唔想攞

我羨慕同學有咁錫佢既父母
我父母所講既錫都係得個講字,一講到錢,彩你有味

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

早餐在家吃
車費我top up佢八達通
佢只係俾午餐錢
一週三百

和同學出街我額外一次俾200, 限每週津貼一次

侯爵府

屋企人個中一仔, 毫無自律概念
你俾幾多錢佢, 佢同你fing晒, 請同學呢樣嗰樣
而家收緊70元/日, 自己買早午餐+車費
終於識分配啲錢點用, 一星期慳幾日, 搵一日食豪啲

大宅

2024年龍年勳章

我比$100一星期零用錢,女帶飯,如果出去食或叫外賣我會另外比$50,車費其他買嘢我比,她都儲到錢

別墅

男爵府

回覆樓主:

我女鍾意放學行下超市,買D佢自己整早&午餐食材
我通常放定200蚊響佢銀包,有時有乜用哂我女順便幫我買埋,仲識去清貨架買士多啤梨,牛油果 etc。張收據佢放響銀包

間唔中去無印買下文具,買衫會同我一齊去揀,零用錢我覺得唔使俾太多

伯爵府

一星期700連飯錢,車錢

珍珠宮

我俾$300
包交通費(每日$10)
八達通係佢自己增值
總之有多少個星期就俾多少$300,放假照俾

基本上佢去街娛樂、買文具等都唔會再問我攞錢
佢仲要儲到唔少錢,成日俾錢我入銀行

侯爵府

寵壞了 發表於 23-10-10 14:55
我比$100,另外搭錢車會另外入去佢八達通,請問你地比開幾錢?

我兩個,一個高中,一個初中,爸爸俾每個月$500, 齋自己駛。塔車,食,全部我包,所以佢地儲埋唔少錢,超過5位數。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

一星期$300只吃飯,八達通入$再另比

子爵府

中三,$550/wk (包午餐、返學及一星期四晚練波車費及一餐晚餐),有驚佢唔夠洗但好憎佢成日買野飲所以唔想再俾多d
中一,$150/wk,行路返學、午餐訂飯,可能仲好洗過大果個
假期同朋友去街我會津貼一半

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

寵壞了 發表於 23-10-10 14:55
我比$100,另外搭錢車會另外入去佢八達通,請問你地比開幾錢?

我冇比錢,飯係學校食,八達通剩廿蚊左右先同佢增值,搭地鐵返學,一星期有兩至三日行路返屋企

男爵府

1星期500 包lunch ,交通費,文具費用!

公爵府

2024年龍年勳章

寵壞了 發表於 23-10-10 15:14
多謝你安慰我,我仲以為我有問題

習慣了,無視佢哋就得

珍珠宮

$200 全包一星期,車費約$50-60,其餘喺學校買吓零食,有剩就儲起佢囉!

伯爵府

回覆樓主:

每星期,100八達通,400食飯,學校食30一個飯但唔好食,出面就50左右,佢會一星期出街食2日,學校食3日,。佢話出去食貴,所以會留响學校食,大個仔自己預算

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊