自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

回覆 yantung2010 的帖子

你哩個方法, 好得呀, 扮可愛我應該做得出, 但我當時諗唔到, 咁可以拆解個問題添.我就唔洗唔開心咁耐

男爵府

Tabby816 發表於 23-10-23 08:53
回覆 maria2014 的帖子

隊長解話, 佢點名果幾個都係新加入, 要鼓勵, 但我只係早佢地一個月. ...

唔使介懷,如果係我,送俾我都唔好意思要

大宅

2023年兔年勳章

回覆 yantung2010 的帖子

謝謝你, 你的提議同想法都好周全, 也明白我介意D乜, 同埋可以拆解唔開心事件的發生。 你一定係好樂觀的人。

大宅

2023年兔年勳章

回覆 SUMSUM_88 的帖子

我唔係想要個牌呀, 我係介意大家忘記左我。

伯爵府

Tabby816 發表於 23-10-24 00:08
回覆 SUMSUM_88 的帖子

我唔係想要個牌呀, 我係介意大家忘記左我。

咁佢哋係咪「第一次」唔記得你? 如果係,咁咪再觀察多一段時間,如果平時大家相處好嘅,冇欺凌嘅,我覺得只係單一事件,唔需要上心

大宅

2023年兔年勳章

回覆 szesze_lam 的帖子

明白。 我再觀察多一會吧, 暫時隊友係好同埋好玩得嘅, 而教練就係偏心嘅。我只有咁諗

大宅

其實都係個教練廢, 唔識大體先攪到咁, 唔關你事, 亦都唔係所有既隊友忘記你, 唔好因為咁無得做自己中意做既事, 好唔抵的
同埋我覺得放多心思係在乎你既隊友身上啦, 唔好比D咩柒隊長教練影響你既生活愛好
最多平時唔叫佢, 得閒整盎下佢, 實有機會的

Tabby816    發表於 23-10-24 00:43

大宅

2023年兔年勳章

回覆 nobodynotalk200 的帖子

係呀隊友知我唔開心, 但唔知我做乜鬼, 我點都唔可以同佢地講出黎丫。 講左, 佢地會以為我嬲佢地, 或者好似大部份人咁, 以為我好想要做要左個獎牌。 又或者以後好老土咁乜都就左我先, 我唔想攪到咁, 或者咁我都處理得唔好, 如果我真係跳跳下行出去話我又想揸住一齊影張相,佢地一定唔會拒絶, 咁我就無唔開心架嘞, 我都無乜要求, 只係好怕被冷落啫, 明明成 team 人, 但係我突然變左灰色咁得我一個伴都無。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Tabby816 發表於 23-10-23 09:13
回覆 crazypaper 的帖子

我就係咁諗呀, 你明白我有被孤立感嘛, 平時大家都關係好好, 但有野分, 就唔輪到我 ...

會唔會同隊長傾?起碼俾佢知道你係唔開心,下次處理得好啲。

侯爵府

回覆 Tabby816 的帖子

我試過俾同事叫夾錢輪住幫幾個熟嘅同事做生日,但無人問我幾時生日,所以我好理解你嘅心情。

Tabby816    發表於 23-10-24 10:16

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要改變心態,擴大自己胸襟
咁先會易釋懷

不過咁奇怪...
佢地無啦啦又會還返個牌既?
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

Tabby816 發表於 23-10-23 23:57
回覆 PS123 的帖子

我估最大理由係咁. 因為我平時都係乜都肯幫.但係咁就好反智, 因為我無所謂, 就唔理我, ...

對呀!真係反智架!社會就係專蝦禮讓/默默付出嘅人,個d大大聲巴巴渣渣嘅人反而可能因為大家留意到佢/或因為大家怕左佢而多d機會/利益。係唔公平架!社會本來就係唔公平架啦!

不過我嘅人生並非被他人主宰,其他人/社會對我公平/重視與否,並不重要,最緊要我要對得住自己。無必要因為太禮讓而委屈自己,真係唔ok就講出來,其他人未必刻意冷落你,可能只因為你太隱形,又或者以為你無所謂,所以被忽略。如果你真有野想要,例如關注,例如公平,要積極表達喔!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

之後吾想做
學會說不
雜務麻煩揾其他隊友分擔
大家一隊人
有活動照去
自己走先只會孤立自己
入得隊都一堆人齊上齊落
今回當個別事件
下次再咁咪吾開心咪停
玩其他活動

大宅

2023年兔年勳章

回覆 sharonhwyc 的帖子

咁應該係唔要嘅, 都無份比賽得返黎嘅, 要左放家都係垃圾, 係當時第一次攞牌, 太開心吧.

大宅

2023年兔年勳章

回覆 薯圈 的帖子

我會了, 我唔係唔想幫手, 只係我等其他人都出黎試下幫手, 或者係一齊幫手.至於比賽, 我唔會再去了. 我又唔係要攞獎. 我只係想練習好技術就夠了.

大宅

2023年兔年勳章

回覆 YY1101 的帖子

我都覺得係齊齊做先開心, 同埋打波都係喜歡同人吹下水. 而家我唔講野, 又唔參加活動. 真係好怪.
我會改善, 希望可以

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

如果個牌之後要交出嚟嘅,純粹大合照用,其實唔需要去介意。
阿仔同學,一齊參加比賽,但係係佢做嗰份攞到大獎,有個獎杯,而佢都將個獎杯俾其他人攞,佢自己揸張證書影相,呢啲就叫大將之風,實力唔係靠影相俾人見到。最重要大家一Team人,齊上齊落,開開心心。

珍珠宮

Tabby816 發表於 23-10-23 07:48
如果球隊到球場比賽, 幾個無參加比賽的去幫手打氣, 然後球隊贏左波, 收到大會有多左幾個獎牌, 隊長點名派埋 ...

點都會失落,仲留咩紀念,一定唔會要la~
但本身打波同打氣你中唔中意先?如果中意,我會繼續,我係做梗自己中意做嘅事je~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊