自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

侯爵府

shobi 發表於 23-11-11 20:01
根本好多女士都不能自然受孕,私家做試管又貴,想係政府醫院做條款又苛刻,政府想人生又唔俾協助,真係唔好 ...

政府點苛刻法?求教。

侯爵府

長琦良美 發表於 23-11-11 21:42
香港高壓環境、對性太保守,都係因素

高壓,上床也無時間。

侯爵府

angiehouse 發表於 23-11-12 07:00
甘攻府鼓勵生育不如資助做試管,原來甘多人想生但生吾到

政府有資助做試管??

侯爵府

annie133 發表於 23-11-12 07:04
我識至少3個,都攪到要去泰國借卵先生到
全部都係事業有成,都係後生周圍玩話咗唔生,到38歲咁上下見deadl ...

請問泰國点借卵?

男爵府

針唔吉到肉唔知痛。可以自然生到既人當然會笑我地呢d ivf 媽媽 「高齡」, 「大壓力」,「環境」, 「遲婚貪玩」, 「工作狂」,「飲食唔得」…我都聽唔少。事實係,好多ivf媽媽20幾歲已結婚,之後做ivf到34-35歲都未必成功,流產多次。好多野都好難控制。唔祈求政府會點幫我地,但希望多d人明白我地,唔係剩係笑我地生唔到同叫我地「唔生好過生」,有時真係好痛苦。

侯爵府

朱古力包包 發表於 23-11-12 07:20
政府點苛刻法?求教。

去重溫片就知!
https://youtu.be/ub5RlnMTFSM?si=q3BuEPtKy4I4LCwY

男爵府

回覆 chelseywong 的帖子

我25結婚,2年後計劃生育,點知連續小產冇原因,之後開始沉淪生B 之路。好多嘅檢查,中醫調理,運動,量體溫,食療。。。最後開始食排卵,iui 3次,ivf pgs取卵。慶幸自己一take 中獎,作小產出血3個月臥床,32岁終於捱到個囡。
3年後放埋其餘兩粒卵失敗,再鼓起勇氣重踏取卵之路.今次都係一take 中獎,36岁生多個囝。

呢段路,身,心,金錢付出咗幾多真係有苦自己知,食咗幾多藥,打咗幾多針,每個月果種折磨,唔知幾時先跑到終點果種迷失。

因為身邊朋友個個都好易陀b ,我從來冇同朋友提過呢件事。感恩自己經濟能負擔,年紀還有空間去搏。

伯爵府

朱古力包包 發表於 23-11-12 07:27
請問泰國点借卵?

我冇問咁詳細,應該有agent攪

伯爵府

20170101 發表於 23-11-12 08:30

我25結婚,2年後計劃生育,點知連續小產冇原因,之後開始沉淪生B 之路。好多嘅檢 ...

見好多唔想生,生咗唔珍惜
但偏偏咁多人想生生唔到
世衞話每6對就有一對夫婦係不育

珍珠宮

朱古力包包 發表於 23-11-12 07:26
政府有資助做試管??

我未話左不如囉,無

子爵府

Onlok 發表於 23-11-11 19:45
身邊識幾個。佢哋,我覺得係因為遲生。佢哋當年話唔生。兩公婆四圍去旅行。到40+又突好想要小朋友。當然 ...

冇M都仲要生,即係同自己過唔去。生仔唔係must,轉晒牛角尖,自尋煩惱

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

a-mi 發表於 23-11-12 06:52
唔係每個人身體都承擔到。

我陀2個都照平時飲凍野食雪糕
我朋友連刺身魚生都照食
身邊大部分既人都係想生就生到
好少話生極都唔得 頂盡等左6-7年

公爵府

醒目開學勳章

mimi199188 發表於 23-11-11 21:50
但20出頭先剛剛讀完大學,吾通一讀完書就吾做野結婚生仔咩,到做得幾年野都差唔多30,又冇理由一結婚就生仔 ...

22 歲畢業,距離30 歲有8 年,唔好搵藉口。
我自己25 歲結婚,27 同30 歲生B,30 歲生完二胎就收工!

男爵府

20170101 發表於 23-11-12 08:30

我25結婚,2年後計劃生育,點知連續小產冇原因,之後開始沉淪生B 之路。好多嘅檢 ...

完全明白!我27歲結婚,搞到宜家30幾都未有一個bb抱到手!咁多年來打過超過200針,ivf做過兩次,3次不明流產。我都唔知點行落去。身邊朋友一個個咁生,覺得我係異類生唔出,仲成日話生b好易。我都無同身邊人講,費事佢地批評我,有苦自己知。但有時睇到d無知或無心既言論就會好嬲,換轉係佢地,我唔信佢地會咁豁達。

男爵府

fundfund 發表於 23-11-12 10:17
22 歲畢業,距離30 歲有8 年,唔好搵藉口。
我自己25 歲結婚,27 同30 歲生B,30 歲生完二胎就收工!
...

不是藉口,我都27歲結婚,但有時無就係無。你係好幸運的一群,希望你好好珍惜

大宅

annie133 發表於 23-11-11 21:47
政府不如支助多D輔助生育,好多女士到經濟有基礎其實想生,不過年紀巳大又生唔到。
掉(emoji)後生過班又唔 ...

係啦,政府有年齡限制,排期又排得耐,排得嚟都超齡

珍珠宮

chelseywong 發表於 23-11-12 07:31
針唔吉到肉唔知痛。可以自然生到既人當然會笑我地呢d ivf 媽媽 「高齡」, 「大壓力」,「環境」, 「遲婚貪玩 ...

祝福
不要給自己太大壓力

珍珠宮

ariessy 發表於 23-11-12 10:28

琴晚睇節目位女士,就係政府等咗幾年先幫佢做,最後是成功。但白白多等幾年,由三十中等到三十尾,身心俱疲

希望政府可以放寬啲,有心決定生育,盡快安排附助生育,早啲成功,話唔定會生多幾個,增加人口

伯爵府

princesscupcake 發表於 23-11-12 01:56
上面話四十歲以上唔好生
你生第二胎時係咪辛苦好多,會唔會因為年齡好大壓力?
...

我生第二胎唔覺辛苦過第一胎好多,我第一胎係三十二歲。而且,我生第二胎比第一胎放鬆好多,安心休息進補,因為知道這是最後機會調理好身體,所以,復原亦快過第一胎。我第一胎太緊張,完全唔理自己,淨係顧個BB.

我又唔覺生第二胎時大壓力,反而,之後佢兩歲左右Covid疫情, 三、四歲開始有好多學習、情緒、教養上嘅問題等等,令我有少少後悔,點解明明大嗰個已經唔洗理,我可以甩身,又生個細的重新來過。當然,呢D想法係遇到問題時會浮現,但我相信,佢大少少,捱過咗就會好。

珍珠宮

ariessy 發表於 23-11-12 10:28

唔明點解有年齡限制,後生如需要協助,又想生既,早啲生早啲願望達成,家庭都和諧啲

首頁
23456...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊