自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

係,好貴,好彩公司有得煮麵食,日日食麵,間中出去食都係食麵

別墅

象牙宮

littlefunpig 發表於 24-1-11 16:41
我細個無錢都係幾蚊麵包, 幾蚊腸粉就一餐
有時煮1包公仔麵都係2蚊1餐

細個唔憂生活,我又無咁做!係大左自己搵錢,學歴又無,咪要咁捱,唔係點儲錢呢!返工我一向帶飯,一係麵包,慳好多,咪可以係其他地方享受

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無話可說 發表於 24-1-11 17:22
細個唔憂生活,我又無咁做!係大左自己搵錢,學歴又無,咪要咁捱,唔係點儲錢呢!返工我一向帶飯,一係麵 ...

量入為出

伯爵府

最慘係自己煮同出街食都貴!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

monkeymoney12 發表於 24-1-11 16:20
就腳都可以試下, 長遠又係唔健康...唉唔健康又變左醫療成本
得罪果句,夠窮睇急症唔使錢既,有富貴既醫生standby

我最近果幾次半夜睇私家/街坊醫生very bad experience. 真心覺得在港生活好地底泥。

未數我兩年幾前律所楼執粒果單野。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

我早餐一直食得好簡單,一個包+奶茶或自携麥皮就算,最近開始連早餐都唔食,中午多數帶飯,外食太貴啦,慳得一元得一元。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果我係你, 我會選擇帶飯(lunch).

男爵府

polliebb 發表於 24-1-11 14:19
跟唔上呀,管理費加10%,買野都貴左好多,加人工先得幾%

10%米算好,我果度講左黎緊最少加15% ,生活艱難

珊瑚宮

monkeymoney12 發表於 24-1-11 13:57
一個早餐42蚊, 一個lunch平極50幾60蚊, 車費一日30蚊最少, 然後夜晚個餐又要2舊水
唔計其他開支只係最基本 ...

以前要返工好少會坐低食早餐,
多數喺屋企食完先出去。
見大x樂,大x活的早餐平DD!!

大宅

小菜豆 發表於 24-1-11 15:32
身邊同事由最初話我餐餐挨面包冇益變成同我一樣面包當lunch食。
...

而家D發水麵包都唔平

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

littlefunpig 發表於 24-1-11 16:02
個俾貨車撞既大肚婆, 都係買個包當lunch食...
好陰功

咁心up

大宅

回覆樓主:

我早餐盡量維持十蚊以內,午餐就慳唔到,到夜晚個餐如果唔係好肚餓就求其食

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

hsmail 發表於 24-1-11 17:02
講到呢樣嘢,真係感到非常大壓力。夕陽行業,貿易公司。唔止凍薪,裁員,cut醫療福利,cut 雙糧,cut 花紅 ...

咁shipping/forwarder 嗰啲係香港算唔算夕陽?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

超市買d日用品,乜都要打孖,仲要越黎越貴,麵包$11.5/4片,都成$3片。
有d麵包店都要十幾蚊個包。

男爵府

pochaccohk 發表於 24-1-11 18:11
而家D發水麵包都唔平

連鎖店既包又貴又唔飽,舊式包店叫平少少,買兩個食都頂到肚既

大宅

回覆樓主:

早餐食麥皮 (屋仔豆奶,堅果)+自沖咖啡,應該 15蚊內,午餐 55蚊內,車費 35蚊 ,盡量控制 120蚊。

人工無加2年因為無咩生意,等緊佢…………

伯爵府

monkeymoney12 發表於 24-1-11 13:50
唔係冇加人工...人加得好少, 出面食個飯就幾個月加一次, 加完人工都唔夠cover lunch條數個升幅, 都未計平時 ...

我。

珊瑚宮

Horsebbj 發表於 24-1-11 16:56
無錢就要諗辦法慳, 避免出街食
早餐自制三文治, 食麥皮, 烚蛋
午餐帶飯

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊