自由講場

跳至

首頁
23456...29

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

caryfox 發表於 24-1-16 09:21
我都係日日煮飯俾屋企人食,
每日都有唔少垃圾,點可能12L咁少。

叫外賣啲外賣盒,外賣杯先係源頭。
你買餸嗰啲包裝係用乜嘢㗎?
你有冇做垃圾分類㗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 24-1-16 09:15
可惜綠綠在區太遠,又唔係日日有! 要將回收物品儲在屋企都幾頭痕! 政府有呢類回收配套就好! 無配套就硬 ...

我尋日先同老公講緊呢個問題,我地好好彩,屋企附近有綠,如果想做到全民回收,啲綠要多到好似7-11咁梗有一間喺左近先可行

洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-16 10:34

男爵府

Fishqqma 發表於 24-1-16 08:33
根本就係,
我有垃圾分類會好多年,近年會拎落去綠綠在區,每日真正嘅垃圾唔會好多。
*而且我好少買外賣的 ...

好多市民都唔介意垃圾收費買垃圾袋。首先要做好回收,但從來都冇好嘅配套,洗完一餐放落回收箱又拎去堆田,真嘅綠在區區流動回收站服務時間短,要返工嘅人唔得閒成日去,放假仲要拎幾袋搭車去綠在區區搞個令鐘。回收膠樽機數目少,而且經常爆滿,最少每個港鐵站/公共交通總站有兩部回收機俾市民回收膠樽。
如果有好嘅配套其實好多人自己會做,何苦係個垃圾袋上面搞咁多野,又防偽又唔可以幫人買。
成日話人地外國都得,人地係指定時間去屋企樓下收,歐美地方大,自家就有回收箱又係定期上門收。 一日唔諗好回收條路點行,迫人買垃圾袋都係權宜
attach0/tmp/phpwXdAo2

珍珠宮

15L真係太少,由其煮飯嘅人,廚餘又點會得咁少…煲湯湯渣都半個垃圾桶,我平日會飲吓椰青食哈密瓜,所以一個月點會得50蚊咁少

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 24-1-16 09:17
4人家庭一日要用30L, 好明顯冇做垃圾分類, 仲可能成日食外賣。

我成日買外賣
紙杯,發泡膠,膠蓋等洗返回收
我打算買3L,15L,35L款(為放入我大垃圾桶內)
未必每日掉
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

天貓 發表於 24-1-16 09:28
15L真係太少,由其煮飯嘅人,廚餘又點會得咁少…煲湯湯渣都半個垃圾桶,我平日會飲吓椰青食哈密瓜,所以一 ...

所以有人買廚餘機
呢樣我唔搞

其他分類回收,已少好多了

大宅

回覆樓主:

樓主可能係垃圾分類達人,但唔係人人住既地方有綠在區區。有啲屋苑有廚餘機,但我個頭無。

垃圾徵費大前提係要做好配套,但政府無做好。4月1日實行,而家先同超市,便利店傾擺垃圾袋係度賣。正常應該一早傾好晒,準備晒,一次過供佈資料,叫電視傳媒宣傳。

珊瑚宮

vivibabyvivi 發表於 24-1-16 09:19
有幾何要掉大件垃圾丫

根本搵嚟講

珊瑚宮

cara.mak 發表於 24-1-16 09:19
其實外賣都有不少不能做回收! 綠在區區有設一個不能回收的袋比市民放,因為唔係個個都知自己帶黎嘅可唔可 ...

行40分鐘又真係有啲遠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

vivibabyvivi 發表於 24-1-16 09:22
咁我又唔同意沖沖水就可以回收喎,好多時食外賣都油到咩咁,用洗潔精都要洗好多次先乾淨
...
有JM 講洗乾淨曬專登持去6在區區但唔收
唔係件件都收
沖沖下就算、放落3色箱應該大部份都係當垃圾掉

公爵府

fatgarden 發表於 24-1-16 08:24
不能放入指定垃圾膠袋的垃圾,要貼標籤$11。

請問係唔係 斷件計每一件貼一個 label? thx

珍珠宮

Goldfat 發表於 24-1-16 09:30
樓主可能係垃圾分類達人,但唔係人人住既地方有綠在區區。有啲屋苑有廚餘機,但我個頭無。

垃圾徵費大前提 ...

部死人廚餘機好快又壞左

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 24-1-16 09:29
所以有人買廚餘機
呢樣我唔搞

我都有諗過,但太麻煩…..遲啲連食生果都要揀啲少垃圾啲,唔好煲湯

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-16 09:33
行40分鐘又真係有啲遠

疫情期外賣多,我哋都玩左幾年回收架!係今年無再玩!感覺用好多清潔劑及水去洗個外賣盒都係唔環保,雖然已用天然清潔劑!
黎緊4月又要玩返洗外賣兜

寶石宮

天貓 發表於 24-1-16 09:40
我都有諗過,但太麻煩…..遲啲連食生果都要揀啲少垃圾啲,唔好煲湯
...

咁又唔好
我一向煲湯食返d渣(栗子/粟米/紅蘿蔔)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Goldfat 發表於 24-1-16 09:30

垃圾徵費大前提 ...
分類達人之類仲要屋企有地方,
唔洗返工, 有時間慢慢整理分類,
幾時都可以拎埋D 回收物送去6在區區回收~

洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-16 10:35

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-1-16 09:33
有JM 講洗乾淨曬專登持去6在區區但唔收
唔係件件都收
沖沖下就算、放落3色箱應該大部份都係當垃圾掉

去得多就知邊啲唔收!個外賣盒底有個三個形標誌!其實都不少外賣盒係不能回收! 好心啲餐廳就轉晒可回收嘅外賣盒!仲有食餅乾嘅膠盒又係不能回收!

複式洋房

但件事感覺係好煩

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-1-16 09:42
分類達人之類仲要屋企有地方,
唔洗返工, 有時間慢慢整理分類,
幾時都可以拎埋D 回收物送去6在區區回收~ : ...

呢鑊真係政府玩市民大於想環保!

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 24-1-16 09:41
咁又唔好
我一向煲湯食返d渣(栗子/粟米/紅蘿蔔)

我好鍾意五指毛桃湯,牛大力嗰啲,去濕好,啲渣食唔到

首頁
23456...29

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊